Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Halló, halló Mancika!

2011.10.27. 12:13 jacint70

Mancika természetesen nem strandcica, hanem egy GPS. Két éve még azt írtam, hogy nem valószínű, hogy veszek, de azóta két olyan élmény is ért, ami alapján meggondoltam magam.

Az első még nyáron, amikor mentem a bírótáborba. Kilencre kellett odaérni, már negyed kilenckor láttam a Székesfehérvár táblát, mégis sikerült majdnem elkésnem. Cserébe viszont keresztbe-kasul bejártam a Koronázóvárost. Mint utólag kiderült, egy sunyi kis körforgalom okozta a vesztemet, vagyis pont annál a kijáratnál kellett volna lefordulnom, amiről nem is gondoltam, hogy kijárat.

Most ősszel úgy alakult, hogy elég sokat kellett mennem Jászberénybe. Jászberény térképem nincs, viszont az első út előtt kölcsönkaptam egy GPS-t. Fogalmazzunk úgy, hogy egy jó barátom valósággal rámtukmálta. Kicsit tartottam tőle, hogy nem lesz-e abból baj, hogy a készüléket figyelem az út helyett, de egyrészt sikerült az ablak bal oldali részének aljára odbiggyeszteni, másrészt az első kilométer után rájöttem, hogy nem nézni kell, hanem csak hallgatni, elég ha néha-néha odapillantok.
Például, amikor az alagútban megyünk, mert akkor mutatja az alagút képét. Különben meg szépen mondja, hogy "ötszáz méter múlva forduljon jobbra"... Így van elegendő idő megacélozni a lelket az embertpróbáló manőver előtt...
A Zasszony rosszmájúan el is nevezte Mancikának. Én meg - szintén rosszmájúan - elmagyaráztam, hogy így kell beszélni egy pasival, nem úgy, hogy "na, csak te nem vagy képes itt befordulni"...

A legjobban a sávasszisztens tetszett. Ez egy kis extra ablakocska, ami a bonyolultabb kereszteződéseknél mutatja, hogy melyik sávba kell beállni, megoldva Jacintka legnagyobb közlekedési problémáját.
Gyorsan vettem is egy - a kölcsönkapottal megegyező típusú - készüléket, elvégre az azért elég nagy pofátlanság lett volna, ha hónapokig nem adom vissza.
Ráadásul sikerült találnom egy olyan változatot - még a lélektani árhatáron belül-, amiben Magyarország mellett a ritkás külföldi kiruccanások két célországa, Ausztria és Szlovákia térképe is szerepel.

Hogy ne kelljen állandóan logisztikázni a készletekkel, van egy olyan szolgáltatás, hogy az újonnan regisztrált készülékekhez ingyen le lehet tölteni a legfrissebb térképeket. Telepítem a programot, feldugom a készüléket, regisztrálok, és már ott is mosolyog a legfrissebb térkép a letölthető tételek listáján.
A csomagban szerepel még egy kód is, amelyet felhasználva kb. ötezer forintért két évre megvásárolhatom a térképek frissítését.
Mivel ez is bőven a lélektani határ alatt van, gondoltam, belevágok. De a frissítőszoftver nem így gondolta... Megpróbáltam ellenőrizni a kupont az erre szolgáló menüponton, ami közölte velem, hogy ez az én készülékemhez nem jó.
"Namiasípsípez" gondoltam, és felhívtam a szapportot. Ahol mondták, hogy állítsam át az országot a programban. Átállítottam semmi nem változott... Jó, írnak a szapportnak. Hm... Hát nem te vagy a szapport? Azért pici aggodalmamnak adtam hangot, hogy ez a lehetőség csak harminc napig él, mi lesz, ha itt nekem "elszapportálják" az időmet...
Megnyugtattak, hogy akkor hosszabbítás lesz...

Pár nap múlva kapok egy levelet. Magyarul, de német e-mail címről. A Felelős Ügyosztály írt, kérdezték, hogy melyik országban vásároltam a készüléket. Na köszi. Egyfelől nézd meg a nyilvántartásodban, honnan regisztráltak, másfelől tudjad már, hogy melyik kereskedőnek adtátok ki. Vissza is írtam nekik, mire közölték, hogy állítsam át az országot Németországra.
Átállítottam. Így már jó volt a kód, de fájdalom, csak németül lehetett megrendelni. Németül viszont nem tudok... Egy több mint huszonöt éves tévedéssel szembesültem, anno a gimnáziumban az angolos csoportot választottam a németes helyett...

De azért megpróbáltam... Viszonylag egyértelmű, egyedül a Prüfziffernél akadok el, de mivel három számjegyet lehet megadni, beírom az internetes kártya "ellenőrzőkódját". Még pár perc, és végre, hosszas viszontagságok után hozzájuthattam a frissítéshez.

Azóta jónéhány kilométert tettünk már meg Mancikával, szerencsére "kapcsolatunkat" nem árnyékolta be, hogy annyit kellett küzdenem, hogy elkölthessem a pénzemet Navigonéknál...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr323333603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása