Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Szubjektív morfondírozás a vasárnapi boltbezárról...

2015.03.22. 20:33 jacint70

Szubjektív, mert azt próbálom felmérni, engem hogyan érint. Azt, hogy mi is volt a célja, igazságos-e vagy sem, jól jár-e vele valaki vagy sem, azt elég sok helyen próbálták már boncolgatni. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy nem biztos, hogy bele kellett nyúlni egy olyan rendszerbe, ami éppen dinamikus egyensúlyban volt.

Hiszen eddig nem volt kötelező nyitva lenni vasárnap! Nyilván azok a boltok voltak nyitva, ahol a tulaj úgy döntött, hogy így vagy úgy de megéri neki. Ugyanis a vállalkozósdi az kábé úgy néz ki, hogy az ember mérlegeli a költségeket meg a bevételt, és ha az utóbbi több, akkor fenntartja a vállalkozást. Ha az előbbi, akkor előbb-utóbb becsukja.

Nos, akkor nézzük, hogyan érint. A nagybevásárlás - hál' Istennek - egyáltalán nem játszik. Anno még csináltuk, hiszen tök jó dolog beszabadulni egy áruktól roskadozó nagy hodályba, és ott jól kitombolni magunkat, de aztán gyorsan kiderült, hogy ennek azért sok hátránya is van.
Például nagyon fárasztó. A "tombolás" legalább két órát eltart, ami után még haza is kell vinni a cuccot, és el is kell pakolni. Vagyis a nap fele elmegy vele. Aztán sok az olyan dolog, amit hirtelen felindulásból veszünk meg, és miután felkerült a polcra, legközelebb már csak akkor kerül elő, amikor a szavatosság lejárta után egy évvel kidobjuk.
Az évek során a benzinár is jól elszaladt, vagyis a Nagy Hodály ezen a ponton elveszítette árelőnyét a közeli Városbéli Középhodállyal szemben. (Apró megjegyzés, hogy Karácsony előtt azt kellett tapasztalnom, hogy a Téglaszínűben még ez a relatív árelőny sincs meg.) Vagyis átszoktunk a Középhodályra, ahol azért mindenből van választék (legalább két-háromféle), viszont egy óra alatt le lehet zavarni a konzumálást, és fölösleges hülyeségből sem kerül annyi a bevásárlókocsiba.

Végül a nagybevásárlásról is leszoktunk. Elvégre a készletek nem mindenből fogynak el egyszerre, meg vannak olyan dolgok - pl tej, tejföl - amiket nem is nagyon érdemes készletezni. Meg vannak speciális esetek, például az egyik gyümölcslé. Ami "listaáron" közel öccá', de kb. havonta van akció, amikor lemegy a tolerálható háromötven környékére. No, ilyenkor szoktam venni pár dobozzal, kitart az a következő jóárasításig.
Nagyobb beruházások - bútor, műszaki cikk - mostanában nem esedékesek.

De nem mindig volt ez így. Amikor a lakást berendeztük, akkor bizony két-három hónapig minden hétvégét full a beszerzéssel, nézelődéssel töltöttük, így is elég keserves volt, nem lett volna nagy öröm, ha ezt dupla annyi ideig kellett volna megtenni.
A közelmúltban meg volt két hónap, amikor Anyukámat - aki sajnos már eléggé nehezen mozog - én menedzseltem le bevásárlásügyileg. Mindezt vasárnap tettem, akkor úgyis el szoktunk menni templomba(!), így egy logisztikával le tudtuk bonyolítani a shoppingot is. Ha ez most lenne, akkor kereshetnék másik időpontot, esetleg a szombatot, ami a heti - szerencsére csak ötnapi - meló mellett az egyetlen lazább nap, amikor esetleg családi programot is lehet szervezni.

Ami viszont komolyabban aggaszt, az a gyógyszertár. Elvileg némi "alapkészlet" mindig van itthon, de bármikor kerülhet homokszem a gépezetbe, vagyis pont akkor akad valami probléma, amikor valamiért nem pótoltuk a készleteket, vagy esetleg lejárt a gyógyobzsé szavatossága. Eddig vasárnap is tárt karokkal vártak a plázabéli gyógyárudában, de félek, mostantól visszatér az ügyeletes patikák "kitűnő" rendszere, ahol akár esőben is lehet jókat sorban állni a "kisablak" előtt, cserébe viszont ügyeleti díjat számítanak fel.

A másik váratlan helyzet, amikor vasárnap jut eszembe valamit sütni, amihez nincs otthon valami alkatrész. Nos, pont ilyen helyzetekre van kitalálva a Sarki Kisbolt. Ahol kicsit többe kerül minden, választék sincs nagyon, de vasárnap reggel inkább leugrok oda "gatyában", mintsem elzarándokoljak a Hodályba, mert ott tíz forinttal olcsóbb a habtejszín.
Persze, amikor reggel közölte a Zasszony, hogy ugyan tegnap voltunk piacon, de eszébe sem jutott, hogy ma krumplipürét akar főzni, majd negyed óra múlva hazaállítottam azokkal a kolompérokkal, amik a sarkon voltak, akkor közöltem, hogy a minőségi és méretbeli kifogásokat a KDNP panaszvonalán tegye meg... 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr17292537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása