Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Hiba van a Kréta körül!

2018.09.29. 10:50 jacint70

Itt van az ősz, itt van újra, ne vetkőzzünk már ingujjra! Inkább gyűrjük fel, hiszen kezdődik az új tanév. Ami mindig erős kihívás elé állítja a szülőket. Kezdjük azzal, hogy a nyaralás során meggyötört pénztárcából kapásból még ki kell sajtolni pár tízezer forintot.

Például azokra a tankönyvekre, amik az államilag biztosított kereten felül vannak. Vagy amiket az előirtak helyett kell megvenni, mert a tanár úgy dönt, hogy az előirányzottból nem lehet tanítani. Aztán be kell fizetni az osztálypénzt, illetve újabban már az iskola is elvárja, hogy a szülők rendszeresen, meghatározott összeggel hozzájáruljanak a működés fenntartásához.
De ezek anyagi természetű dolgok. A pénzt meg lehet keresni, ha az ember olyan szerencsés, hogy van állása meg fizetése. Viszont el is kell menni szülői értekezletre. Ami minimum másfél óra, még akkor is, ha a vicces kedvű apuka ezúttal visszafogja magát, és nem dob be percenként valami idétlen poént. Mert hiába próbál az osztályfőnök pörögni, mindig vannak olyan szülőtársak, akik elővezetnek valami egyéni problémát, amit legalább tizenöt perces vita követ. Itt vannak még a különóra vigécek is. Akik persze csak öt percet kérnek, hogy ecseteljék, hogy nincs boldog gyerekkor paszulyhajtogató szakkör nélkül, de minimum öten bejelentkeznek - lehetőleg a szeánsz elejére -, ez is félóra idegőrlés.

És amikor már a munkától és a szülőitől lefáradva otthon végre blogírna az ember egy kicsit, akkor még lehet regisztrálni az új elektronikus naplóba, a Krétába. Mert az új tanévhez új e-napló is dukál. E-napló létezett korábban is, de az olyan kis fejletlenke volt. Legalább is, azt hiszem. Mert nagyjából egyszer találkoztam vele, amikor a Kiccsaj odaadta az azonosítót meg a jelszót, amit a Tanító néni kiosztott. Beléptem, ott virított az orrom előtt az a beállítás, hogy a beérkező dolgokról milyen e-mail címre menjen az értesítés, beállítottam, és itt a kapcsolatunk véget is ért.
Időnként kaptam az értesítéseket a gyerek viselt dolgairól (jegyek, dolgozatok bejelentése, stb.), mindig tudtam, mi van a suliban.

Lássuk be, hogy ez így nagyon primitív. Okosaink fel is ismerték a problémát, idén új rendszert - a Krétát - vezettek be. Szinte majdnem a tanév kezdetére. Alig egy hete jártak még csak suliba a nebulók, amikor a (már nem is annyira) Kiccsaj hozott egy papírt, hogy ezt az új e-naplóhoz kell kitölteni. Nézem, csupa olyasmi - név, lakcím, telefonszám - szerepel rajta, amit már idén is többször megadtam. Meg minek is ezzel vacakolni, elvégre amikor új rendszert vezetnek be, akkor általában át is szokták tölteni az adatokat.
Aztán rájöttem, hogy az ilyesmit adatmigrációnak hívják, még szerencse, hogy odafigyelnek arra, hogy az a gaz Soros nehogy már itt ármánykodjunk nekünk.

A szülőin elmondták, hogy most már lehet gondviselői azonosítót igényelni a Krétához, a gyerek oktatási azonosítója alapján. Hazaérve neki is vágódtam a feladatnak. Kicsit meglepődtem, hogy a regisztrációs felületen az ilyenkor szokásos felhasználónév, e-mail, jelszó hármas helyett mindenféle személyes adatokat (név, lakcím, rokonsági fok) kell megadni. Hirtelen eszembe jutott az áprilisi GDPR tanfolyam, ahol elmondták, hogy a legbiztosabb, ha semmilyen adatot nem tárolunk senkiről, legfeljebb a pizzafutár majd rója Budapest utcáit, és a hangosbemondóba kurjongat, hogy "Hé, Jácint! Itten hozom a négysajtost!". De mivel a lapon sehol sem láttam az "Itt az adatvédelmi szabályzat, ugye elfogadod?" mezőt, megnyugodtam, hogy a Krétára ez nem vonatkozik.

Nekiálltam kitölteni a mezőket. Egy pillanatra melegség töltötte el szívemet, amikor megláttam az Ország mezőt, hiszen ezek szerint a Sao Tomé és Principles szigeteken is ezt a kiváló magyar terméket használják az oktatásban. Sőt, még magyarul is megtanulnak miatta, elvégre a mező kitöltése után a felület nem változik át portugál nyelvűvé.
Kicsit sok volt a kötelező mező, ezért gondoltam, az opcionálisakat (házszám, emelet, ajtó) kihagyhatom.

Nem is tévedhettem volna nagyobbat! A Jelszó igénylés gomb megnyomására kiírta, hogy nem minden adat stimmel, ezért csak korlátozott jogosultságot kapok. A levélbe még azt is beleírták, hogy keressem fel az intézményt.
Gondoltam, nincs nekem nagy szükségem extrákra, gyorsan beállítom a levélküldést, és már ott sem vagyok. Beléptem, de sehol nem találtam ilyet. No, akkor megadnám a házszámot. A beállításokhoz persze nem lehet hozzáférni, az része a korlátozásnak.
Az iskolai rendszergazdát nem akartam abajgatni, biztos lesz elég baja a többi felháborodott szülővel, így még egyszer nekiugrottam a regisztrációnak, ezúttal minden lehetséges adatot kitöltve. Meg is lett a jutalmam, megjelent a zöld pipa, az azonosítás sikeres. A megerősítő levélben sem írtak korlátozásról.
Beléptem az oldalra, ott virít az üzenet, hogy korlátozva vagyok.
Közben jönnek az osztálytárs szülők levelei, pár embernek - ők biztos kertes házban laknak, ahol nincs emelet - sikerül, de a többségnek csak korlátozott jut.

Nincs mit tenni, fel kell keresni a rendszergazdát. Azért egy kicsit halogatom a dolgot, ami jó taktikának bizonyul, másnap este újabb levél jön krétáéktól, hogy bővítették a jogosultságot. Azért biztos, ami biztos, adnak egy új jelszót is, immáron a harmadikat.
Belépek, most már teljes körű júzerként. Keresem az átirányítást, nincsen sehol. Gyors, ámde annál cifrább káromkodás, hogy akkor ezentúl majd állandóan nekem kell lesegetni a rencert, hogy mit műveltek a kölkök.

Majd elönt a rémület, mivel Kiccsaj2 tanítónénije nem töltetett ki ilyen papírt. Kicsit guglizok, egy kommentben megtalálom, hogy minden gyereknek létrehoztak egy azonosítót, aminek az egyszerűség - és az információbiztonság - kedvéért a születési dátum a jelszava.
Gyorsan belépek, de tanuló üzemmódban sem lelem az átirányítást.

A tanároknak sem lehet üzenni. Pedig páran kifejezetten ragaszkodnak ahhoz, hogy ne személyesen zaklassák őket. A régi naplóban volt ilyen funkció.
De ez új sokkal jobb! Egyszerű. letisztult felület, zéró információ. Csak az emberi tényezőt nem sikerült még kiküszöbölni, mivel egyes tanárok a krétás beírás után gyorsan küldenek egy kör e-mailt, hogy írtak az e-naplóba, tessék megnézni.

Így csak a többieknél maradunk le valamiről, ha aznap este elfelejtjük megnézni, hogy mi az, amit másnapra sürgősen be kell vinni.
De ha mázlink van, akkor a tanár még nem kapta meg a jegybeírási jogosultságot, így nem tudja bevésni a mulasztásért kiosztott karót...

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr4714270409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ami szabad 2018.09.30. 08:53:52

Szívemből szóltál! Iszonyú nagy szar lett, sokkal rosszabb mint a régi, viszont legalább két hetem ment rá, mire teljesen jogosult lettem megnézni a gyerek jegyeit- másra úgysem jó. Bónuszként a mai napig nem jó benne az órarend, üzenetküldési lehetőség nuku. Az előző rendszerben a dogáktól kezdve e- learning-es tanulási lehetőségre is lehetett használni, most meg, mintha visszacsaptuk volna az idő kerekét ITT IS - vagy 20 évvel. Igaz, az országban inkább néhány évszázadot zuhantunk vissza, szóval azért ezt a krétát meg fejleszteni kell, a nívó továbbrontásához!

Jossarian 2018.09.30. 08:59:20

Ez a rendszer nektek keszult. Ahogy mondani szoktak, zsak a foltjat. Jo ez nektek...

ubermeister 2018.09.30. 09:31:43

Gondoljatok arra inkább milyen jó a 15% SZJA, meg hogy a kölyök legalább adókedvezménynek jó, meg kaptatok 12e rezsi visszatérítést, erre szavaztatok.

ami szabad 2018.09.30. 10:08:59

@ubermeister: ? azt hiszem, célt tévesztettél...

efi 2018.09.30. 13:19:25

Ti miről beszéltek? Nekem minden ugyanúgy néz ki, mint tavaly, nem volt semmiféle új regisztrációs adatok megadása stb. Új azonosító meg jelszó jött csak (bár az is minek?)

kiscsilla 2018.09.30. 14:02:35

Ubermeister mindent megmondott!

Innentől kuss, ti akartátok.

bontottcsirke 2018.09.30. 17:02:57

Utolsó évem ebben a közoktatás nevű fosban. Felvállalhatatlan szarhalom az egész. Inkább összegyűjtöm az óráimat egy nyelviskolában, minthogy tovább lapátoljam ezt a szart.

ami szabad 2018.09.30. 17:21:01

@efi: Van, ahol már tavaly bevezették, de az idei évtől kötelező ott is, ahol eddig más e-napló volt.

efi 2018.09.30. 19:42:38

@ami szabad:
Vagy úgy! Hát elég fapados, az tény, de nagyobb baj, hogy 1. héten még ki sem volt töltve. Az órarend pl már biztos rég kész volt, miért nem lehetett felvinni ?

Judy Epokit 2018.09.30. 20:06:50

Hmmm, valoszinuleg Orban berenc leszek, de nalunk mar tavaly az EKreta volt az elektronikus naplo.

Es mukodik. Talan csutortokon hallottam Klubon is, hogy mekkora fos es nem ertettem.

Megkaptuk az adatokat az osztalyfonoktol az elso szuloin. Bejelenkezes rendben, tobb tanulo kezelese Androidos appban rwndben. Uzenni lehet, van orarend es falujsag osztalyonkent. Ha valaki nem nezi naponta akkor sincsen baj, ejjelente jonnek az ertesitesek.

A kolkoknek kulon belepesuk van amivel csak nezelodni tudnak.

Tartok tole, hogy az iskolai rendszergazdikkal van baj, mert mint irtam nalunk flottul mukodik ( az elso par heten az uzenet irasa nem mukodott, csak a fogadas, de ezt orvosoltak) es nekem jobban tetszik mint a Mayor.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.09.30. 20:35:35

@Judy Epokit: Köszi, akkor ezek szerint van "remény", megpróbálom megérdeklődni a dolgot.
Mondjuk azt nem értem, hogy
a) Az ilyen egyszerű, más rendszerben korábban meglévő funkciók, mint átirányítás, üzenetküldés, miért nincs alapértelmezetten beállítva.
b) Miért nem kaptak a rendszergazdák alaposabb kiképzést?

Most megint belenéztem, a név mellett van valami nem aktív csengő, meg egy boríték ikon, az mire jó, nem tudod?

kapasz 2018.09.30. 21:53:54

A Mozanapló sokkal praktikusabb volt. Az eKrétában idáig nem működött a visszirányú kommunikáció. Tényleg sikerült mostanra belefejleszteni? Működik, hogy a szülő ír a tanárnak?

Dorinda41 2018.10.01. 05:51:06

Az egyetlen probléma, hogy a tanárok még mindig cetlire írják az enaplóba valókat, aztán vagy kivárja, amíg a többi 76 kolléga beskribálja előtte azon a 3 db 386-os ősi gépen a saját cetlire írt adatait a tanáriban a szünetben, ha szerencséje van a lyukas óráiban, vagy hazamegy és megteszi otthon a saját adózott pénzen vett számítógépén (amit anno a gyerekének vett az egyetemre). Esetleg megkéri az iskola titkárt, hogy tegye meg helyette (GDPR istene ne hagyj el). Persze ez azért is jó, mert lehet, hogy Pistike nem jelent meg rögtön a, első órán, de később beesett, így nem kell mégsem beírni. Miután nincs a tanároknak se laptopját, se tabletje, így nem megy el az idő a drága tanítási időből,csak a pedagógus szabad idejéből, az meg kit érdekel.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2018.10.02. 19:01:59

@Judy Epokit: +1, nálunk is minden rendben, felhasználó+jelszót kaptunk és működik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.10.13. 21:15:05

Na, az egyik suliban nálunk is megérkezett a Krétácska.

A bejelentkezés flottul ment, mert az egészről úgy szereztünk tudomást, hogy kaptunk a rendszertől egy generált emailt, amiben benne volt az azonosítónk meg a kezdeti jelszavunk. Ezekkel működni látszik a rendszer, a jelszót már át is állítottam.

Az mondjuk "fura", hogy az órarend nézetben éjjeli 0 órával kezdik a napot, ennek megfelelően nem is látszik egy óra sem egészen addig, amíg rá nem jön a kis butus szülő, hogy lefelé kell görgetni a képernyőt, amíg elérjük a 7 órát, ahol aztán megjelennek az első 0. órák.

Interaktivitás lehetőségét nem látom, pl. nem tudok mulasztott órát igazolni, tanárnak üzenni, stb. Olyat se látok, hogy bármilyen emailes értesítést beállíthatnék magamnak.

De a jegyeket meg az órarendet látom. szóval az alapokra mondjuk jó...
süti beállítások módosítása