Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Egy ablakcsere anatómiája - I. rész, ajánlatkérés

2008.05.13. 21:04 jacint70

A kisszoba ablaka cserével végleg kipontozódott. Télen beengedi a cúgot (2-3 fokkal hidegebb van, mint a lakás többi helyiségében), szeles időben meg nemes egyszerűséggel kinyílik. Nem zár a zár. A Nagy Lakásfelújítás idején utóbbit próbáltam orvosoltatni, de az aktuális majesztrók hozták a papírformát.

A szakbrigád kiválasztására a legalkalmasabb időszak az április. Egyrészt ilyenkor van a Szent Hokivébé, ami idén Japánban volt, tehát az időeltolódás miatt amúgy is muszáj volt szabit kivenni, így a szurkolás-alkudozás kombó a szabadidő hasznos eltöltésének ígérkezett. Másrészt tavasszal nem csak a fák rügyeznek ki, hanem a postaládában is szépen kihajtanak az ablakcsere cégek hirdetései. Ráadásul ilyenkor még kedvezményekkel is csalogatják a rutinos tavaszi júzert.
A pinceajtó eset után a magukról csak telefonszámot elárulni hajlandó cégek kapásból kiestek, csak a bemutatóteremmel rendelkező egységek - ahol legalább a végtermékre némileg hasonlatos objektumot meg lehet tekinteni - jöhettek szóba. Az ablakhoz redőnyt is terveztem, a legmerészebb tervekben szúnyogháló is szerepelt.

A kiválasztási algoritmus a következőképpen nézett ki. Megkérdeztem néhány ismerőst, hogy nekik mennyiért cseréltek egy ilyen ablakot. A kapott átlagárat megszoroztam hárommal, hiszen erre rájön a redőny, az ÁFA, valamint a munka kifehérítésének költsége, valamint az a tényező, hogy a haveroknak mindig jobb árat sikerül kicsiholni, viszont a "mester" idén már nem vállal több munkát. Végül kijött százötvenezer forint. Amit ilyenkor az ember "szupermaximumnak" gondol, később kiderül, hogy ez inkább "szuperminimum".
 

Elérkezett a szabi első napja, a litvánok könnyed 6-0 arányú legyőzése után kellemes hangulatban, családostul felkerestem az Előzetesen Legígéretesebbnek Tűnő Egységet. Ami azzal nyerte el ezt a címet, hogy abban az utcában található, ahol egykor a nagyszüleim laktak, másrészt 35%-os kedvezménnyel csalogattak. A bemutatóteremben kedves hölgy fogadott, aki lelkesen eljátszadozott a Kiccsajjal, miközben az alábbiakat sikerült megtudnom:

1. Minden, amit szeretnék az megoldható.
2. Ha a fehér ablak-fehér kilincs-fehér redőny trojkán túl akarok lépni, akkor az 40% felár.
3. Hogy ők rettentő jó minőségű anyagokkal dolgoznak.
4. Ajánlat csak e-mail-ben, de annyi kiderült, hogy egy négyzetméter szúnyogháló (textil) tizenötezer forint. (Ezen a ponton kezdtem elfelejteni a 35%-os kedvezmény komolyságát.)

Az ajánlat este meg is érkezett, balsejtelmeim valóra váltak, "szuperkedvezménnyel" alig 20%-kal sikerült felülmúlni a "szupermaximumot". Természetesen szúnyogháló nélkül.
Sebaj, gondoltam a szerdai sorsdöntő japán meccs úgyis csak egykor kezdődik, előtte futok egy kört, legalább nem otthon izgulom magam halálra.

A szerdai túra célterülete a XIII. kerület volt. Titkon reménykedtem, hogy hátha Pesten kicsit olcsóbbak. Az első helyen bíztatóan indult a kísérlet, a csaj hajlandó volt helyben ajánlatot adni, a papírjára először felírt ötvenezer forintos ablakár szolídnak tűnt. Gondoltam az "ezmegaz" csak-csak kifutja a "maradék" száz rugóból. Hát nem. Először jött a takaróléc, aztán a szállítás költsége, a sóhajtozás, hogy a fiúk Mosonmagyaróvárról hozzák, majd egy meggyötört pillantás, hogy milyen kár, hogy csak egy ablakról van szó, mert olyan ciki, ha a beszerelés költsége nem tud az anyagár felénél kevesebb lenni. Végül kijött egy "klassz" 180 ezres ajánlat, ismét csak a szúnyogháló nélkül. Udvariasan elköszöntem, "majd telefonálok".

A következő hely nem szerepelt a listán, csak véletlenül útbaesett. Kicsit várni kellett, mert éppen volt ügyfél. Aki lazán kilenc ablakot rendelt meg. Erősen elgondolkodtam, hogy akár ott is hagyhatom őket, kilenc ablak eladása után nem nagyon fognak lelkesedni ez én kis szobaablakomért. Hát nem is lelkesedtek. A fickó először is - enyhén lekezelően - megkérdezte, hogy mennyit szántam rá. Ravasz gyerek vagyok, vettem én már kocsit is, gyorsan megfordítottam, hogy talán induljunk ki az igényekből, aztán nézzük meg miből lehet azt teljesíteni. Hát a fickó is ravasz gyerek, lazán benyögte, hogy szerinte 150-200 ezer forint, de a beszerelés költségeit az csak utólag árulják el, mert ki tudja mit találnak bontás közben abban a falban. Téglát, gondoltam, majd elköszöntem.

Az aznapi harmadik helyen sikerült elérni a mélypontot. Először is a pasas közölte, hogy nem szeret így árajánlatot adni, csak helyszíni felmérés alapján. Ja, persze, majd a kerület alapján rádobjuk a "helyszíni pótlékot". Ártatlan szemekkel ránéztem, és közöltem vele, hogy szerintem ez egy komoly cég, azért csak tudnak mondani valamit. Nagy dérrel-dúrral nekiállt számolni, a ceruzát csak akkor csapta le, amikor eljutottunk a belsőtokos redőnyig. Hogy erre ő aztán végleg nem tud mit mondani, mert a lyukat valahogy be kell tömni, meg rá kell szerelni egy külsőtokos redőnyt. Még megkérdeztem, hogy miért nem lehet a lyukba tenni a redőnyt, majd elmagyaráztam, hogy ha sok a munka, akkor nem zavarok tovább, nem venném a lelkemre, ha bárki miattam lenne agyonhajszolva.

Ennyi aznapra elég is volt. Hirtelen elgondolkodtam, hogy be kéne falaztatni az ablakot, ezzel megszűnne legalább a kinyílás problémája, de aztán belegondoltam, hogy akkor meg valami kőművest kéne keríteni. Inkább elindultam hazafelé. Útközben a villamos ablakából megláttam még egy ablakost. Kezdett szorítani az idő, de azért leszálltam.

A boltban mondom a fickónak mit szeretnék. Erre elkezdte mutatni a terméket. Hogy mennyi mindent tud. Így nyílik, úgy nyílik, résszellőzés, mikroszellőzés, kocka alakú belső vasalat. Na, gondoltam, biztos árrekordot döntünk, ha ennyit magyaráz, a végén még a meccset is lekésem. És tényleg árrekordot döntött. Csak éppen lefelé. A végtermék 162 ezerre jött ki, szúnyoghálóval együtt. És még a meccs kezdetét is éppen elértem. Ja, és a japánokat is lenyomtuk.

Pénteken jött a horvátok elleni derbi. A szerdai árnál jobbra nemigen számítottam, valamint BKV sztrájk is volt, ezért áttértem az internetes ajánlatkérésre. Szétküldtem vagy tíz levelet. Ebből az egyik másnap fel is hívott, hogy üres adatokat adtam meg. Lediktáltam neki, mondta, hogy máris küldi az ajánlatot. Következő nap ismét felhívtak ugyanettől a cégtől, hogy üres adatokat adtam meg. Újra lediktáltam, illetve elmondtam, hogy tegnap már hívtak. A hölgy megnyugtatott, hogy máris küldik az ajánlatot. Ajánlat azóta sem érkezett, igaz telefonon sem hívtak többet.

Közben legyőztük az ukránokat is, gondoltam elég az ablakcseréből, el kell kezdeni szervezni az utat a jövő évi svájci vb-re. Felhívtam "magyarázóst", hogy jöhet felmérni. A felmérés alatt ismét kisebb csoda történt. Gyakorlatilag a megbeszélt időben érkezett, és a pontosított ár is csak leheletnyivel magasabb az ajánlatban szereplőnél. Megkötöttük a szerződést.

A történet itt egyenlőre véget ér. Várom, hogy leteljen az egy hónap, amíg legyártódik az ablak. Közben befutott még egy-két ajánlat, mindegyik bőven kétszázezer forint fölött. A Négynapos Hétvége második napján "hajnali" kilenckor megcsörrent a mobilom. Enyhén borízű hang szólt bele, valamelyik cégtől. Érdeklődött, hogy tulajdonképpen hány ablak is kéne, mert így faxon kapott valamit. Mondtam, hogy mostmár egysem, talán nem kellett volna két hétig ülni rajta... Éreztem a hangján a megkönnyebbülést, hogy nem kell vacakolnia az ajánlatírással...

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr28467044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.05.20. 11:05:51

Hát... ahogy már egyszer bátorkodtam megjegyezni, nem tudtam eldönteni, hogy nevessek, vagy átkozódjak én is. Most is így történt. És ezek a pompás sorok nemcsak megnevettetnek, nemcsak az iróniát láttatják az emberrel, de komoly tanulsággal is szolgálnak. Egy átlagos élet intermezzója, korántsem átlagos író első osztályu gondolataival. Annyira bele tudok feledkezni az olvasásba, hogy amikor váratlanul véget ér, bosszúsan nézem, hogy ki lopta el a többit :).
Szóval én újfent csak gratulálni tudok, és nagyon-nagyon remélem, hogy amikor összegyűlik egy könyvre való ezekból a csodálatos sorokból, akkor elsők közt vehetem át az (természetesen dedikált) olvasmányt :).

Gábor · http://ablakmegoldasok.hu/ablakcsere_blog 2008.05.27. 19:38:45

Nagyon érdekes volt számomra az írás. Szakmabeliként különösen tanulságos. Kiváncsian várom a folytatást.

Iván · http://szanto.pbwiki.com/ 2008.06.01. 20:58:41

Nekem a 3 ajánlatot mind helyszíni felmérés alapján adták. Az első céget hirdetés alapján hívtam fel, a második a szomszédnál cserélt már ablakot, a harmadik meg Gabi egyik rokonánál. Ilyen ütemben emelkedtek az árak is, meg az emberek szakértelméről a felmérés alatt szerzett benyomás is. Így maradt az utolsó, a cserés kálváriát meg már elmeséltem :)

Öltönyös · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu/archives/2007/10/03/Van-e_jol_mukodo_szolgaltato/ 2008.10.10. 12:02:13

Igenn.. Majesztro és ablakcsere, jó találni sorstársakat, akik vagy ugyanakkora lúzerek mint én, vagy ugyanabból a majsztróbázisból merítenek. Kéremszépen, a linken mégiscsak egy sikertörténet van, egy szolgáltatóról, jelentem, LÉTEZIK a zökkenőmentes szolgáltatás. Csak nagyon kevés.

oltonyosrabszolga.freeblog.hu/archives/2007/10/03/Van-e_jol_mukodo_szolgaltato/

2009.08.22. 09:01:51

/www.ablakvilag.hu
Megbízható, pontos, korrekt cég. És nem drága a többihez képest. Nálunk 3 ablak, egy erkélyajtó + ablak, és egy biztonsági bejárati ajtót szereltek.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.29. 11:05:15

Megmondom őszintén, én a tetőablakra szánok ennyit, mint a poszt-toló 2 évvel ezelőtt szúnyoghálóval és külső árnyékolóval vagy fóliával és belső sötétítővel.

Na jó, ott nem kell szakszerűen bontani, új létesítés. Néha egyszerűbb a külső redőnytok, de ha van meglévő falazott az sem jelenthet gondot SK.

Az ablakot, ha kisebb 150*180as kétszárnyúnál nem nagy kunszt berakni tapasztalatom szerint, a szúnyoghálót sem, hacsak nem elhúzós nyitásúak. Bár attól függ ki mit áldoz fel érte - aki barkácsolós, nos annak is komoly szerszámokra lesz szüksége (fúrógép, csavarhúzó, purhab, vízmérték) no meg elszüttyög vele vagy kétszer hosszabb ideig, mint a majesztrók.

Koky_ 2011.03.01. 10:58:39

ablakos.hu/

Korrektek, ami manapság elég ritka...
süti beállítások módosítása