Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Nincs kisebb? Nincs!

2010.09.09. 22:08 jacint70

Valamit be kellett fizetnem a Kiccsaj óvodájában. Persze csak tízezres volt nálam, amiből az óvónéni "természetesen" nem tudott visszaadni. Ez nagyjából rendben is volna, elvégre elsőként érkeztem, és az amúgy közalkalmazott óvónőnél miért kéne váltópénznek lennie?

Nem volt más hátra, le kellett szaladnom az óvóda melletti kisboltba. Úgyis vásárolnom kellett ezt-azt. Kenyeret meg grízt a Zasszony kedvenc grízestésztájához.
Ez a gríz eléggé ravasz dolog. Mert mindenki így emlegeti, viszont ilyen nevű termék nem kapható. Csak búzadara. Ami a gríz. Legalább is azt hiszem. Amikor vásárolni szoktam, mindig elbizonytalanodom. Most is ezt tettem. Biztos, ami biztos, megkérdeztem a pénztárost:

- Igen, ez a gríz! - hangzott a válasz.
- Jó, akkor búzadarás tésztát fogok csinálni! - mondtam, mire elmosolyodott.

Átnyújtottam a tízezrest, mire rögtön jött az oly jól ismert kérdés:

- Nincs kisebb?
- Nincs! -válaszoltam. A gríz, a kenyér és a reggelinek választott pogácsa összértéke meghaladta az ötszáz forintot, vagyis az átadott címlet öt százalékát, így nem mondható, hogy pofátlanul egy Melba csoki "ürügyén" akartam "kikényszeríteni" a pénzváltást.
A pénztáros persze másként gondolta. Nagy kelletlenül átvette a tízezrest - a kassza tele volt apróval -, majd a lehető leggúnyosabb hangon megjegyezte, hogy "köszönjük a vásárlást".

Hát, a jó nénikédet! Az alkalmi pénzbeszedő óvónővel ellentétben te profi boltos vagy! Kapd össze magadat, és figyeld már meg, hogy hányan fizetnek reggel nagy címlettel! Nem hiszem, hogy mindenki, azért nem akkorák itt a fizetések. Aztán, ha kiszámoltad az átlagot, akkor szerezz be annyi váltópénzt, és mosolyogva adjál vissza a nagy címletből! Például azért, hogy másnap a kuncsaft hozzád vigye vissza azt a visszajárót!
Nyilván lehet pofákat vágni, meg elhajtani a júzert, hogy váltsa fel máshol, csak akkor könnyen úgy járhatsz, hogy inkább otthagyja a megvásárolni kívánt termékeket, és elhúz oda, ahol hajlandóak visszadni nagyobb címletből....

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr172284571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2010.09.09. 23:32:47

Na igen, tipikus eset, noha a mi életünkben annyira nem tipikus, hogy minden nap tízezresekkel rohangáljunk vásárolni. Ha mégis megtörténik, akkor ez azért van, mert nincs kisebb címletünk. Csak hát mindenki a maga szemszögéből ítél és nem látja magát a másik helyébe. Ahogy ez a boltos sem gondolta végig a fenti gondolatsort... Pedig gondolnia kellene, mert ebből él meg...

Tejpalkó 2010.09.10. 16:51:03

Légy szíves holnap reggel egy 20 ezressel menjél vásárolni 1 db Melba csokit és ha jó a hatás, akkor naponta kellene így pénzt váltani.
Talán felkészül a pénztáros és ezután meg csak 5 Ft-osokkal kellene fizetni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.11. 08:39:02

Hát igen, tipikus. Pedig ugyanez mennyire másképp nézne ki, ha az illető tanult volna udvariasságot...

Mert ha udvariasan megkérdezi, hogy nem lenne-e esetleg apróm, mert neki már kevés van és fél, hogy elfogy, majd ha mondom, hogy sajnos nincs, akkor zokszó nélkül felváltja, akkor nincs utána a rossz szájíz.

De ez a kioktató, kelletlen, gúnyos modor, ez nem érdemel mást, mint jácintposztot...

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.09.16. 17:52:34

Igazából azt nem értem, hogy egy 10 ezres miért okoz még mindig hanyattesést. Azért nem olyan nagy összeg az, hogy minden boltos mindig előadja a "hű hát ekkorát én csak mesében látok" típusú nagyhalált.

Tegyük fel, tényleg valós a probléma, mert amikor minden Tibor és Klára tízessel meg húszassal fizet, akkor a boltos csak annyit lát belőle, hogy még csak két órája nyitott, de te vagy a nyolcadik. Mi lenne, ha nem a boltosnak kellene 200-300 ezer forintnyi váltópénzt tartani a kasszában? (bár az irodai páncélban már lehetne)

Itt angliában például a bankautomaták olyan okosak, hogy bármekkora összeget veszel fel, mindig lesz benne minimum 2 darab 10 fontos. Ami kicsi, kezelhető. Olyan nagy probléma lenne a hazai automatákat úgy programozni, hogy ha 20 ezer forintot akarsz kivenni, akkor is adjon bele egy és kétezreseket?

De ha a bank nem szereti az ilyesmit, akkor sem kell várni, míg megoldódik a probléma, hanem proaktívan, csakazértis 19 ezeret veszek fel. Hogy legyen "apróm" is, mert ugyan a boltosnak fel kéne váltani egy gyufa megvásárlása esetén is a tízest, de megértem, hogy nem szereti. És nekem is jó, ha nem kell szívnom a boltos kelletlenségével.

tehát... Szidhatjuk a boltost, de értem én, hogy a melba kockák miatt nem akarja kitenni magát a megélhetési ABC rablóknak és elég 50-100 ezret tartani a kasszában, mint 200-300 ezret.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.17. 13:19:18

@Öltönyösrabszolga:

Az ATM jó ötlet, bár itthon a költségek a 20 ezres felvétel helyett inkább a 200 ezres felvételeket ösztönzik, és persze az automata csak 199 ezres felvételnél ad aprót. Azaz a probléma enyhíthető, de azért óhatatlanul előbb-utóbb fel kell váltani azokat a csúnya nagy bankókat.

Igazából szerintem mindenki megérti, ha egy kis bolt nem "méretez" ritkán előforduló esetekre, viszont attól még lehet udvariasan kezelni az előforduló eseteket.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.09.21. 15:46:41

@promontor:
No igen, ez már a bankrendszer "hibája", hozzászoktam a jóhoz angliában. Pénzfelvét ingyé'. Ha 10 fontot veszek fel, ha háromszázat. Illetve otthon sok bank kínál idegen automatából is havi 1-2-3 ingyenes kivétet. Ekkor vesszük fel a fizetést egyben:)

Amúgy a boltosokat mág úgy is lehet tehermentesíteni ez alól, hogy picit tudatosabban tervezzük a kp használatot. (neem, nem a poszal van a baj, mindig becsúszhat egy most kell egy ötös)Én ahol lehet, utalgatok, kultúráltabb bankoknál az utalásért sem kérnek pénzt.
süti beállítások módosítása