Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A garázsmotor reanimálása

2014.04.16. 16:23 jacint70

Elromlott a garázsmotor... A szokásos reggeli gyerekszállítás közben. Már amikor nyitottam a garázst, akkor is észleltem, hogy megcsúszott a kerék, de akkor még becsukódott. De aztán nem nyílt többet.

Legalább is a motorral nem. Persze elkapott a harci ideg, még szerencse, hogy a kocsi már kinn volt, úgyhogy gyorsan szétdobtam a Kiccsajokat, majd elkezdtem tanulmányozni a problémát. Első lépésben kiderült, hogy azért nem kell szétvésni a garázst a bejutáshoz, szerencsére van kézi megoldás is, igaz, eredetileg áramszünet idejére tervezték.
Némi horgászással egybekötött légtornászmutatvány árán bejutok a garázsba, ahol látom, hogy nem a hajtóláncnak van baja, mert az szépen ott lapul a sínben.
A motor sem kehes, a távirányító pittyegésére szépen elkezd zümmögni, csak éppen a lánc nem mozdul.
Nem vagyok az a szerelgetős típus, de annyit azért el bírok képzelni, hogy a motorban van valami forgantyú, ami valami fogaskerékkel meghajtja a láncot, és ez a fogaskerék törhetett el.

Nagy nézelődésre nincs idő, mennem kell egy megbeszélésre, annyit még megteszek, hogy lekötöm a kaput a mozgatómechanizmusról, hogy legalább kézzel használható legyen. Közben kiderül, hogy a kapufogantyút is csak a szentlélek tartja, hozzányúláskor azonnal kiesik. Csak ugye eddig nem volt rá szükség...
A megbeszélés alatt végig azon töprengek, hogy mitévő legyek. Szerelőt hívni életveszély, elvégre kinek hiányzik, hogy kiszálljon ötezerért, majd közölje, hogy cserélni kell az egész készüléket.
Meg akkor az egész mozgatómechanizmust is, elvégre ilyen motort már nem lehet kapni, az újhoz meg másfajta kell.

Végül eszembe jut a szomszéd. Aki ugyan tévészerelő, de elvégre a garázsmotort is csavarozgatni kell. Hogy legalább nézze meg, pontosan hol a bibi, hátha a pontos diagnózis birtokában a telefonon felhívott szakmajesztró kiszállás előtt - és díj nélkül - el tudja dönteni, hogy lehet-e segíteni rajta.
Megdumálom, nekiállunk. Próbáljuk beindítani, a gépezet zümmög, a lánc nem mozdul.

- Ebben valami műanyag fogaskerék lesz, az tud könnyen szétnyíródni! - hangzik a "jóslat".

Lekapja a műanyag burkolatot, és mutat egy fémszerű izét, hogy ez a motor. Ami ráadásul szegecselve van, nem csavarva, hogy a belsejéhez ne is lehessen hozzáférni. Vagyis ahelyett, hogy egy könnyű műanyag tokba betettek volna egy erős fém fogaskereket, hogy ne törjön el, de ha mégis, egyszerűen lehessen cserélni, egy vastag fémbe tették a gyenge műanyagot, hogy jó nagy cserealkatrészt lehessen rásózni az ügyfélre, lehetőleg minél drágábban.

A készülék címkéjén szerepel a forgalmazó neve, felhívjuk őket.
Közlik, hogy csak a teljes motorrészt lehet cserélni, ami elvileg 14 000 Ft, de gyakorlatilag nem hozzák be, mert túl sokba kerül a szállítás. Esetleg, ha tízet rendelek egyszerre.
Még felajánlja, hogy van náluk kb. száz rossz obzsé, ha akarom, kimehetek guberálni, hátha valamelyikből egy jó motort ki lehet szedni...
Na, köszi...
Keresgélek még kicsit a neten, találok egy másik céget, ott egyet is hajlandóak beszerezni, de legyek szíves lefényképezni azt a motort, mert elvileg négyféle lehet...

Visszamegyünk a garázsba, immáron lekerül a plafonról a teljes egység, és újabb turpisság derül ki. Márpedig az, hogy az a bizonyos fogaskerék nem a készüléken belül van, hanem ráhúzva a motor tengelyére.
Mármint kijön egy keskeny nyúlvány az obzséból, amire rá kell húzni kívülről egy csövet, és annak a külső fogai mozgatják a láncot. Hogy miért nem egyből az jön ki a motorból az rejtély, a lényeg, hogy minél több alkatrész, annál több meghibásodási lehetőség...

Miközben ezen töprengek, a szomszéd mutatja az alkatrész belsejét. Annak a fogazása lényegesen kisebb és sűrűbb, mint a külsőé, nem csoda, hogy hét év alatt szépen elkopott a nehéz lánc vonszolgatása közben. Valószínűleg a hirtelen megcsúszást is a kopás végső stádiuma okozta.

- Tudod mit, van egy elég durva megoldás, de valószínűleg működni fog. - mondja a szomszéd. - Ezt a két izét szépen összeragasztom vasragasztóval.

Rövid töprengés után igent mondok. Egyfelől nem vagyok benne biztos, hogy a motorba beleértendő-e az a közvetítőizé is, másrészt ha egy darabig még elműködik, addig sem kell kidobnom egy csomó pénzt.
Kerül a két cucc közé még egy kis sztaniolpapír is, egy kis benzines lemosás, és tíz perc múlva újra működőképes az eszköz, és még a kapufogantyúra is jut egy kis ragasztó.

És hogy mi ebből a tanulság? Nem tudom, de kíváncsian várom, hogy van-e még a motorban valami trükkösen megszerkesztett alkatrész, vagy most már működni fog az "idők végezetéig"...  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr886043486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása