Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Budapest, az Alkalmatlan Város

2008.12.23. 09:33 jacint70

 

Az önkormányzati választások estéjén Demszky mindig diadalittasan belekiabálja a tévébe, hogy Budapest: Liberális Város. Lószart, Gaba! Budapest: Alkalmatlan Város. Szinte mindenre.

Azt már megszoktuk, hogy ha leesik öt csepp eső, akkor azonnal bedugul a város. Ebben nemcsak az úthálózat a hibás - amit még véletlenül sem fejlesztenek a megnövekedett forgalom igényeinek megfelelően - hanem a sok önkritikátlan hétvégi sofőr is, aki ilyenkor esőkabát helyett kocsit húz magára. Ezzel egyrészt növeli a zsúfoltságot, másrészt - mivel nincs hozzászokva a napi dzsungelharchoz - "rutinos megoldásaival" lassítja a forgalmat. Meg idegesíti is a "harcosokat", akik "jogos felháborodásukban" inkább alázzák, mint segítik az "aszalt szőlő" osztályú közlekedő-társakat.

Közeledik a Karácsony, ráadásul az idő sem optimális, kitűnő alkalom, hogy a város (és lakói) ismét bizonyítsák alkalmatlanságukat. Ha a körülmények egy picit is eltérnek az optimálistól, máris elkezd minden nem működni.
A kálvária pénteken kezdődött. Kedvenc Főnököm kiadta az utasítást, hogy kihelyezett kis csapatunk visszatérhet a Pihe-Puha Belvárosi Bázisra. Mivel egy rakás számítógépet is vinnünk kellett, próbáltam taxit hívni. Ez normális esetben egy perc, máris jön a kocsi. De nem "rendkívüli helyzetben". Tárcsázok, nem veszik fel. Illetve az automata igen, - innentől fizetős a hívás - közli, hogy minden kezelő foglalt, várjak. Sorban hívom a taxitársaságokat, egyik helyen nagy nehezen felveszik, de csak fél órára ígérik a kocsit. Cserébe a sok várakozásért, a kábé öt kilométeres út szintén eltart egy fél órát, araszolunk a dugóban.

Végre megérkezünk, rohanok tovább a piacra, mákért. Amit a Mákos Bácsinál szoktam rendesen beszerezni. Mert ott le is darálják, ami nagy előny, mert így a világ legfinomabb máktortájának összeállítási ideje tíz percre csökken. Közben el is lehet kicsit beszélgetni. De nem most. Öten állnak előttem, dolgozik egy kisegítő is, de a hangulat ettől még ideges. Évközben soha senki, most mindenki mákost akar sütni.
A sorbanállást követően irány az Ázsia Bt. Ahová akkor szoktam berohanni, ha egy jónak igérkező receptben van valami alkatrész, amiről még sosem hallottam. Na, az az Ázsia Bt.-ben tutira beszerezhető. Most csak tarkaborsra van szükségem a szűzérme bundájához, igaz "ipari mennyiségben". De nincs. A fűszerpolc üres, éppen töltik, mindenki ideges, a szűk kis folyosókban nem lehet közlekedni. Feladom.

Hétvégén pihenő, tegnap utolsónak hitt hajrá. Családostul elmegyünk a Fehérvári úti piacra. A halakat két hete már megvettem, az ilyesmit a Lehel piacon lehet - évközben nyugodt körülmények között - urasan, egyesével rámutatva a szeletekre, hogy melyiket  szeretném. Csak a harcsa nem jött össze. Mivel a Zasszony Kiccsajjal csökkentett hatósugarába nem esik halas, ez tegnapra maradt. Volna. Mert évközben szombatonként tök kényelmes a Fehérvári. Laza látogatás az "arabnál" - kis kadaif, wasabis mogyoró, szárított paradicsom -, szemezgetés a magosnál, kávé, ha hamar odaérünk egy lángos.
Már amikor belépek rosszat sejtek, a Kiccsajt alig birom félrerántani, tapossa lefelé a karácsonyi vásárlástól megdühödött tömeg. Az "arab" még istenes, utána megyünk a halashoz. Évközben pangás, most a "móriczig" ér a sor. A Kiccsaj türelmetlen, inkább hazajövünk, a kétórás sorbanállás reménytelen.
Leteszem a családot, szaladok tovább a Saturnba. A Zasszony még akart venni valakinek egy távcsövet, csak elfelejtette. A Saturn az jó. Lehet kényelmesen válogatni az olcsó DVD-k között. Máskor. Most itt is hatalmas a tömeg, felkapom a távcsőt, futás a pénztárhoz. Ott van idő kifújni magam, előttem hosszú a sor, húsz perc amíg leküzdöm.
Még benézek a Fény utcai piacra, csak röhögök egyet, harcsa nincs, csak kígyózó sor.

Mindjárt indulok a Fehérvárira, ezúttal egyedül, hónom alatt vastag könyv.
Legyen már vége! Vissza akarom kapni a kedvenc helyeimet, vissza akarom kapni a kényelmes, lődörgős, válogatásos, törzshelyes vásárlásaimat! 

 

1 komment

Címkék: budapest dugó hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr83837991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2009.01.07. 12:56:24

Ezzel midenki így van.. szerintem legalábbis... mazchistának kell lenni annak, aki ezt a karácsonyi tömeghisztériát élvezi... Természetesen én is részese vagyok a tömeghisztinek, bár igyekszem amit lehet, jó előre beszerezni. Amúgy ha valami mégis kifogy az utolsó pillanatban (Murphy törvénye), akkor inkább improvizálok, vagy hagyom a fenébe... Főzésben az a jó, hogy nyugodtan improvizálhatsz, ha van egy minimális konyhai tapasztalatod, és nagyjából tudod, hogy milyen fűszer mire jó... Nem vagyok egy nagy ász a főzésben, és az esetek döntő többségében mikrogrammra ragaszkodom a kiszemelt recepthez (utóbb mindig kiderül, hogy lehetett volna egy csipetnyivel több só, vagy egy leheletnyivel több víz vagy tej, mert túl száraz lett a tészta...), de ha kifogyok egy fűszerből, akkor nem esek kétségbe... Ahogy a kedves blogger sem, gondolom.,.. Igaz, hogy veled kapcsolatban fűszerhegyek víziója merül fel :). Persze, csak úgy mondtam... Szal a hosszú lére eresztett szöveg lényege, hogy ez az őrült forgatag kicsit normalizálható lenne, ha több előrelátás szorulna belénk, vagy kevesebb lenne a "ráérünk" tipusú ember... amilyen jómagam is sokszor vagyok :D.
süti beállítások módosítása