Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Bürokrácia

2008.03.18. 07:50 jacint70

Tegnap levelet kaptam az önkormányzatházától. Illetve, dehogy kaptam, a tértivevény miatt el kellett mennem sorbanállni a postára, mert a "levélmesternek" szokás szerint nem sikerült feljönni az emeletre.

Csinos kis határozat volt a levélben, miszerint a Hivatal január elsejétől megszünteti a még nyáron eladott gépjárművem utáni adófizetési kötelezettséget. Nem kapkodtak, az egyszer biztos...
Viszont, ha kedvem tartja, akkor fellebezhetek, de hogy önrész is legyen a közigazgatásban, mindezt ötezer forintért. (Erről nem lehetne népszavizni? Hiszen egyzer ez már ki lett fizetve adóként...)

Sokszor olvasom a neten, hogy a közalkalmazottak/köztisztviselők ingyenélők, a piaci szegmensben dolgozók tartják el őket. Na, ez természetesen nagy butaság. Most tekintsünk el a tűzoltóktól, tanároktól, nézzük csak az állami adminisztrációt. Ami kicsit olyan, mint a közös képviselő. Aki beszedi a közös költséget, nyilvántartja a befizetéseket, majd elballag a postára, és befizeti. Milyen jó, hogy nekünk csak be kell adni a pénzt, nem kell veszkődni a sorbanállással.
Az államigazgatás is valami ilyesmi. Vezetik a nyilvántartásokat, elkészítik a szükséges - a tényleg szükséges - okmányokat (jogosítvány, személyi, stb.), intézik az állampolgárok különböző ügyeit (építési engedélyek, családi pótlék,...), hogy a dolgok közmegelégedéssel működjenek. Ez a szolgáltató állam.

A baj akkor kezdődik, amikor ez az ideális állapot átváltozik öncélú bürokráciává, ésszerűséget nélkülözve, költséget nem kímélve.
Tértivevényes, fellebbezős határozatnak akkor van értelme, ha a Hivatal valami olyasmit szeretne, amit a polgár meg nem. Adót fizetni, lebontani az engedély nélküli építményt, stb. Ezekben az esetekben kell a Hivatalnak valami papír, amivel bizonyíthatja, hogy a kuncsaft értesítve lett, nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott a dologról.

De az ilyen megszűntetősdinél elég lenne a sima levél is. Volt már olyan, hogy valaki fellebbezni akart azért, mert nem kell adót fizetni? Vagy feljelentette-e már valaki a Polgármesteri Hivatalt azért, hogy hónapokig nem tudott aludni, mert annyira izgult, mikor lesz már papírja arról, hogy nem kell adót fizetnie?

Ugye, hogy nem... De azért megint el kellett költeni fölöslegesen némi adóforintot, meg elintézni a polgárnak egy kis sorbanállást...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr15385631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása