Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Zabál az ország

2012.08.19. 20:55 jacint70

Hosszú hétvége van, nemzeti ünnep. Naná, hogy a Zasszony már napok óta győzköd, hogy nézzünk meg valami augusztus 20.-i rendezvényt. Hiába ellenérvelek, hogy az ilyen helyeken három dolog van, tömeg, hosszú sorok és drágaság, ezek a csacskaságok mind leperegnek róla.

Nagy nehezen sikerül annyit elérni, hogy ne az ünnep napján kelljen statisztálni a tömegjelenetekben - amikor vidékről is mindenki idezúdul a tűzijáték miatt -, így ma délután vágunk neki az Ízek Utcájának. További könnyítés, hogy az egyik gyereket lepasszoljuk a nagyiéknak, így csak a nagyobbik lányom hisztijével terhelt az indulás.
Az ünnepi tömeg mellé ünnepi forgalomelterelés is dukál, így a Batthiyány teret célozzuk meg, mint becsatlakozási pont.

Amit a Moszkva - ópardonbocsánat, Széll Kálmán - tér felől közelítünk meg. Próbálom a Zasszonyt rábeszélni, hogy metróval menjünk, de határozott elutasítás a válasz. Így a Hattyú utcán megyünk végig, rosszat sejtek, ami a cél előtt pár méterrel be is következik. A Kiccsaj beszabadul egy kebaboshoz, és berendel egy sültkrumplit. A Zasszony meg egy bahlavát, meg valami diós sütit. Még el sem érjük a starthelyet, már 900 Ft mínuszban vagyok.

Vidám rágcsálással telik az út hátralévő része, mikor meglátom az Ízek utcája molinót beirányzom a társaságot a Lánchíd irányába. Amit a következő másodpercben meg is bánok, amikor meglátom a Második Legszemetebb Szülőpénztárcacsapolót, a lufiárus bohócot. Az első a Bizbazokat Tartalmazó Gömbautomata. Ami legalább egy százasba kerül, cserébe kiad valami hülyeséget, ami a szülőt megadásra kényszerítő zsaroláshisztit követő legfeljebb öt percig érdekes. A lufi kicsit tovább tart, cserébe viszont legkésőbb a hazafelé vezető út felénél a meggyötört nevelési egység kezében landol, "Apa, inkább hozzad te!" felkiáltással.
Ezen a ponton nyerő szériám van, a Zasszony mellém áll, és közli, hogy majd otthon fújunk lufit. A gyerek persze bömböl, egészen addig, amíg meg nem látja a Királyi Kenyérlángost. Hosszan nézegeti a kemencét. Amikor már nagyon kínos, veszünk egyet. Újabb 700 Ft huss!
De legalább két csíkot megesz belőle, a többi bekerül a dobozba, a hosszú percek óta érdektelen vált sültkrumpli mellé.

Amíg eszik, nézem a kínálatot. Az árak elég magasak, 1300-1500 Ft egy tálnyi tradicionális, magyaros étel, pl. a tököslecsó. Pillanatra eltöprengek, hogy vajon ez is hideg-e mire a tányérban landol, mint karácsonykor a Vörösmarty téri babgulyás. Töprengésemből a Kiccsaj visítása térit magához, éppen a limonádés pulthoz navigálta be magát. Szerencsére az eladó megkönyörül rajtam, és csinál egy gyerekadagot, így ezt a kört 200 Ft-ból megúszom.
Ezzel egy darabig elvan, így kicsit tudom nézni a felhozatalt. A sörtovábbképzés óta érdekelnek az izgalmasabb komlónedűk, próbálok beszerezni valami finomságot. Egy helyen látok fóti Keserű Mézet, de szállítható, üveges kivitel helyett csak hosszú sort látok a pultnál. Helyben fogyasztást nem merek bevállalni, érzem, még nem lazíthatok.

Helyette megismerkedek a Virtuális Szent István Napi Kenyér fogalmával. Mert van az országnak kenyere is. Legalább is több pékségnél, plakáton. Mert a pultokon, kosarakban sehol sem... Maximum egy felirat, hogy a következő szállítás három óra múlva.
Vannak persze az "utcában" mindenféle kézműves termékek. Sajt, mangalicakolbász, díjnyertes szilvalekvár, eperbor és egy helyen maga Raj Ráhel árulja híres - és némileg túlárazott - flódniját.

Az egyik standnál nagyon csábító csavaros fagyit árulnak. A Zasszony megkíván egy adagot, meg is kapja... ... a Kiccsaj. Mert természetesen elsőként ér az árushoz, az megsajnálja, ad neki egy tölcsért. Ettől vérszemet kap, és kiharcolja a fagyit is bele. Újabb 350 Ft a költséglistán. Hiába mondom, hogy ez az anyjáé, ő csak akkor jut hozzá, amikor már alul kilyukad az átázott tölcsér.

Elérkezünk a Clark Ádám térre, ahol meg lehet kóstolni - 500 Ft leszurkolása után - az Ország Tortáját. Szerencsére idén nem a Zila cukrászda nyerte az általa kiírt versenyt - illetve csak a cukormentesnek hirdetett verziót -, így megpróbálkozom egy szelettel. Itt véletlenül vagy kicsi az érdeklődés, vagy ügyes a kiszolgálás, de öt perc sorállás után megkapom az adagomat.
Lényesegen jobb mint a tavalyi. A tészta finom mákos alapú, az alsó rétegek között almásrétes töltelék, amit a felsőbb szinteken könnyű vaníliakrém vált fel. Igazi könnyű nyári csemege! Ha egy cukrászdába beesve választom a sütemény-lapról, akkor száz százalékos a rajongás. De mivel ez az Ország Tortája, felmerül bennem, hogy elég ünnepi-e? Nem túl "egyszerű"-e a "protokollszerep" ellátásához?
Ezen töprengek, míg kerülgetjük a tömeget. A pavilonoknál hosszú sorok, a kirakott sörpadoknál mindenütt esznek az emberek. Zabál az ország.

Elhagyjuk a Lánchidat, lassan ritkulnak, végül elmaradnak a pavilonok. Amikor a Kiccsaj rádöbben, hogy nem fordulunk vissza a lufiért, rendez egy kiadós búcsúhisztit. A Zasszony is fáradtnak, meggyötörtnek tűnik.

- A holnapi "lászlófelvonás", tisztavatás, légiparádé már csak a tévében! - zárom le a kirándulást, sátáni vigyorral arcomon...  

3 komment

Címkék: augusztus 20. Ízek utcája

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr434720543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2012.08.20. 00:41:13

A szomszédságunkban simán megvettem a nemzeti színű szalaggal átkötött 1,5 kg-os nemzeti kenyeret, ami igazán finom és főleg a héja igen ropogós.

aates 2012.08.20. 10:49:54

Gyakrabban kell ilyen helyekre vinni Kiccsajt, akkor könnyebben megtanulja, hogy igazából semmit sem kaphat :P
(Nálunk bevált a gyerekekkel - akkor kapnak valamit, ha én nyugodtan megihatok egy sört :P Így csak a Zasszony lázadozik, de akkor is 3:1 a végeredmény ;) )

Batthyányt meg javítsd, kérlek! :)

Jah, a kenyeret meg most sütöm, szalag viszont csak akkor lesz rajta, amikor rendes liszt benne... :P

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2012.08.20. 11:15:55

@aates: Javítottam, köszönöm hogy fejlesztetted hyányos műveltségemet... ;-)
Azért tegyük hozzá nagy szemétség lenne olyan helyre vinni a kölköt, ahol mindennel csábítják, oszt' nem kap semmit... ;-)
süti beállítások módosítása