Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Az Ország Tortája - Szamos Edisön

2011.09.03. 19:59 jacint70

Megkóstoltam. Mivel annyira rosszat hallottam már róla. Mert az ilyesmi mindig vonzó. Csak jobb lehet, mint a híre. Persze azt nem tudom, hogy a kipróbált Szamos Edisön mennyire kompatibilis azzal, ami a Nagy Ünnepi Balhét kiváltotta, úgyhogy a leírtak csak erre verzióra vonatkoznak.

Szerintem az Ország Tortája jó kezdeményezés. Augusztus 20. amúgy is egy jó ünnep. Ilyenkor mindenki szabin van, a politikusok is, így nem rontják el az ünneplést hülye beszédekkel, maximum a Szent Jobb Körmeneten jelennek meg, mint biodíszlet.
Így lehetőség van a normális ünnepelésre.
Az ünnepléshez jól illeszkedik az Ország Tortája. Mert az ünnepet a hagyományok, rituálék (is) teszik ünneppé. Lehet várni, melyik konstrukció lesz kiválasztva, illetve aznap meg is lehet kóstolni.
Ezen még az sem tud sokat rongálni, hogy kicsit érdekesre, mondhatni magyarosra - de elvégre nemzeti ünnep lenne - sikerült a kiválasztás, hogy hogy nem, de ismét a Zila cukrászda terméke lett a győztes. Ötből immáron negyedszer. Pedig van még néhány reprezentatív cukrászda az országban - Auguszt, Daubner, hogy csak a fővárosiak közül említsek kettőt -, de valahogy mindig a Zila nyeri a versenyt.

Ami viszont lehangolt, az a kölestorta. Ahogy a Zasszony megjegyezte, egy torta legyen tömény. Ahogy meg én fogalmazok, egy ünnepi torta ne egészséges legyen, hanem finom. Vagyis olyan csokis, az sem baj, ha nagyon laktató. A tavalyi szilvagombóc torta például ilyen volt. Ráadásul már a fogyasztása is izgalmas, szépen körbe lehet eszegetni a szilvakrémet, a végére hagyva a marcipános gombócot.
Nade egy kölestorta milyen már?

Nagyon nem is törődtem volna vele, ha nem lett volna körülötte akkora balhé. De lett. És az ünnepek elmúltával a kíváncsiság került előtérbe, hogy milyen is lehet valójában. Így múlt vasárnap ebéd utáni süteményezés ürügyén betereltem a Kiscsaládot a Szamosba, és komoly, elemző arccal kikértem a kölestortát. (De mitől kecskeméti? Gyerekkoromban sokat nyaraltam Kecskeméten, de kölessel sehol sem találkoztam.)

Óvatosan nyestem le villámmal az első falatot, ügyelve, hogy ne szabaduljon ki a baracklekvár a tetejéből, mivel natúr akartam megkóstolni a tésztát és a habot.
A kritikák ellenére - vagy a Szamos kicsit "kommerszizálandó" visszavett a kölesből - nekem nem tűnt ehetetlennek a tészta, kicsit olyan "karcos" - nem olyan sima, mint az egy tojássárga, egy kanál liszt, egy kanál cukor tésztánál -, mint egy "morzsás" sütemény alapja. A habbal sem volt semmi gond, gyümölcsös-túrós-zselatinos tortafelsőre emlékeztetett.

A második falatnál aztán kiszabadult a baracktó, végigcsurgott a tortán, majd elterült a tányéron. Innentől kezdve lehetett mártogatni bele a süteménydarabokat, íze uralta a süteményt. Nem volt fullasztóan tömény, éppen csak megfelelően édes.
A rárakott csokoládé-pasztillát a végére hagytam, igazi tömény étcsoki volt, kellemes csokoládé-utóízt hagyva a számba jól körberöhögte az egész "egészséges torta" felhajtást.

Összességében nem volt rossz ez a sütemény, nem értem, miért kellett tömegesen utálkozva a szemetesbe dobni az Ünnepen. Viszont egyáltalán nem egy nagy durranás, nem valószínű, hogy - a tavalyival ellentétben - bármikor a jövőben ezt fogom választani... 

 

2 komment

Címkék: országtorta ízlett

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr943200607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.09.04. 09:07:51

Mi Diósdon járván próbáltuk ki az ottani verziót (emlékeim szerint vastagabb tészta és vékonyabb krémréteg jellemezte, de nem bántam, mert a tészta se volt rossz) az Erzsike Cukrászdában (aka Osváth 2.).

Nekem is ízlett, de nekem se lesz kedvencem.

Ami persze nem baj, meg az se, hogy ez most az "egészségesebb-könnyedebb" irányba ment el. Elvégre azért van évente másik országtorta, hogy előbb utóbb minden ízlés ki legyen szolgálva.

Egyébként szerintem a barack miatt kecskeméti...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.09.04. 09:14:35

@promontor: Ja és elolvastam a linkelt országblamázsos posztot: mondjuk ránézésre az ottani torta jóval kevésbé étvágygerjesztő, mint akár a Szamos, akár az Erzsikés változat. Tehát elképzelhető, hogy a "méretgazdaságosság" jegyében születtek bizonyos "kompromisszumok", amik a kritikákat teljesen jogossá tették.

Nem lepne meg, nagyon is jellemző lenne az Országra...
süti beállítások módosítása