Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Tegnap este óta... II

2015.11.16. 11:15 jacint70

... úgy gondolom, a Jóisten szándéka bejött, és sikerült valamire rádöbbenteni valakit, hogy talán szakítani kéne a "magyaros" hagyományokkal (siránkozás a körülmények, a pech meg a bunda miatt), és végre bele kéne állni abba, hogy saját magunk döntsünk a sorsunkról, legalább is próbáljuk meg. Nem tudom, mi történt - talán az edzői stáb lecserélése, talán az utolsó selejtezői játéknap valószínűtlen eredményei -, de a pótselejtezőn egy teljesen más csapatot láttam, mint Feröer vagy a görögök ellen.

Kezdjük az elején. Szeretnék bocsánatot kérni Bernd Storcktól, amiért a legutóbbi bejegyzésemben lebohócoztam, nem volt igazam. Bár úgy vélem, a váratlan húzásokban feltehetően nagy része volt Andy Möller-nek is, azért a döntéseket mégis a kapitány hozta meg, és ezek a lépések azt mutatják, hogy a kijutás volt a cél, nem a biztonsági alibizés. Amellett - amennyiben ezt meg tudom ítélni - jól is meccselt, a cserék kifejezetten jók és okosak voltak. Pl. a második félidőben, amikor a norvégok annyira nyomtak, hogy nem nagyon sikerült átjutni a térfelünkön, akkor beállította a fáradó Priskin helyére Bödét, aki egyből "megtarolta" az ellen védelmét, ami után kicsit vissza is vettek az előremenetelből.

De nézzük a pozitívumokat, mert van belőlük bőven. Talán a legfontosabb, hogy egyetlen percig sem tűnt úgy, hogy a csapat be van tojva. Az elmúlt harminc évben azért akadt egy-két lehetőség, amikor a fontos, sorsdöntő meccsig valahogy sikerült eljutni, de a nagy fogadkozás ellenére megriadt nyuszik mentek ki a pályára, és persze, hogy a rutinos, de legalább is higgadtabb ellenfél nyerte a találkozót.
Talán a második legfontosabb, hogy sikerült egy egyszerű, és az adott helyzetben, a jobbnak tartott ellenfél ellen célravezető taktikát találni, jó védekezésből indított gyors kontrákra épült a játék.

Amit sikerült is megvalósítani. Őszintén szólva, csak csóváltam a fejem, én még életemben nem láttam ilyen higgadtan, jól védekező magyar csapatot. Rendre sikerült megszűrni a norvégok próbálkozásait, és a támadások megállítása nem kétségbeesett labdaelrúgásból, hanem annak megszerzéséből, majd támadásépítésből állt.
Ez a védekezés annyira hatékonynak bizonyult, hogy a norvégok a meccs döntő részeiben nem tudtak olyan fölényt kialakítani, amibe előbb-utóbb becsúszik egy hiba.

Ezen a meccsen nem is voltak buta hibák. Ami főleg azért feltűnő, mivel zuhogó esőben, felázott pályán játszottak a csapatok, de ezt csak a közeli képeken lehetett észrevenni, a labdakezelésen nem látszott.
A játékosok teljesítménye is olyan volt, mintha kicserélték volna őket.
Király az utolsó két selejtezővel ellentétben, nem "bakikirály" volt, hanem "bástya", bemutatott pár bravúrt, ami kellett ahhoz, hogy ne forduljon meg a meccs. Dzsudzsák sem "istendzsudzsi" volt, hanem a csapat igazi vezére, aki ezúttal a lehető legalázatosabban kúszott-mászott, primadonnáskodás helyett akár jobbhátvédként is szerelt, ha arra volt szükség.

Az alázatosság az egész csapatot jellemezte, szép példa erre, hogy Böde kb. háromszor fejelt, ebből kétszer a mi kapunk előtt "középháthátvédkedett", a harmadikkal meg eldöntötte a továbbjutást. Ehhez persze kellett a norvég szerencsétlenkedés is, de ha nincs próbálkozás, akkor esély se lett volna erre.

Nekem különösen tetszett Klenheisler játéka, az álomszerű debütálást követően tegnap ismét nagyon jól játszott, nem szürkült bele saját "mennybemenetelébe".

És akkor az egyetlen negatívumról... A második gól után villámgyorsan sikerült összehozni a norvég szépítőt. Ezekben a percekben mintha szétesett volna a koncentráció, senki nem volt az ellenfél játékosainak közelébe. Még szerencse, hogy a két gól nem tíz perccel korábban jött össze, különben könnyen előfordulhatott volna, hogy a norvégok új erőre kapnak, mi meg összezuhanunk.

És hogy mi is lehetett a Jóisten szándéka? Szerintem nemcsak az, hogy önerőből jussunk ki, hanem az is, hogy végre rádöbbenjenek az illetékesek, mit is kell tenni. A tegnap látott csupaszív, védekezős-kontrás foci szerintem pont az, amivel az EB-n is próbálkozni kellene.
Harminc év távollét után kár lenne továbbjutásról vagy akár pontszerzésről fantáziálni, de ezzel a játékkal mindenképpen el lehet érni azt, hogy emelt fővel jöhessünk le a pályáról, és ne rajtunk röhögjön majd a világ... Minden ami ennél több lesz, az csak bónusz... 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr838081748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.11.17. 20:58:36

Azt hiszem, nekem nem kell Storcktól bocsánatot kérnem, a múltkori poszthoz írt kommentemben utólag is vállalható mondatokat írtam róla. Persze két meccsel később már nem állja meg a helyét a "gyengébbnek tűnik" (mint Dárdai) kitétel, dehát ez a két meccs miatt van, nem azért, mert akkor nem volt igaz.

Az viszont kétségtelen, hogy én is jól eljósoltam magam, hanyatló, kiöregedő állományról beszéltem, meg az utánpótlás hiányáról. Ehhez képest a "hanyatló öregek" megemberelték magukat, a Zutánpótlás meg szintén jól rámcáfolt, ld. nemcsak Kleinheislert, hanem a második meccsen a filigrán Nagy Ádámot.

És ez a remek teljesítmény szerintem is azt bizonyítja, hogy Storck remekül összerakta és remekül motiválta a csapatot. Ez még akkor is igaz, ha a norvégok viszont elég haloványak voltak (nemcsak ők vártak maguktól többet, hanem én is), szerencsénk is volt, és azért az a védelem se volt mindig olyan tökéletes, volt azért ott pár szerencsétlenkedés, bár az kétségtelen, hogy a soxorlátott kilátástalan töketlenkedéshez képest valóban látványosan koncentrált és összeszedett volt az egész csapat.

Ami az Eb-t illeti, pontszerzésről speciel éppen lehet fantáziálni, persze a sorsolás függvényében, elvégre a kijutott csapatok közt olyanok is vannak, mint az albánok vagy éppen az északírek, akiket azért jobb napjainkon akár meg is verhetünk. Persze csak akkor, ha a mostani két meccshez hasonló alázattal és értelmes taktikával megyünk nekik.

Mindenesetre nálam ez a két meccs elérte a korábbi évek vagy akár az idei tavasz egynémely magyar hokisikereinek szurkolói katarzisélményét.

Jó kis évünk lesz jövőre, ugye? ;-))
süti beállítások módosítása