Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

István, a rebootolt

2013.08.27. 08:52 jacint70

Talán a nyolcvanas évek elején nálunk is bemutatták a Jézus Krisztus Szupersztár című filmet. Ami az Újszövetség elég újszerű feldolgozása volt akkortájt. Miért is? Egyfelől, mivel gregorián dallamok helyett kortárs zenében íródott, másrészt erősen idézte a hippimozgalom fílingjét, harmadszor meg a jelmezek között volt pár oda nem illő huszadik századi katona és fegyver, lehetséges, hogy némi vietnámi háborús utalásként.

Hogy Amerikában mennyire csapta ki az előadás a biztit, azt nem tudom, de nálunk nagy sikert aratott.
Akkoriban itt a Legvidámabb Barakkban volt egy olyan szokás, hogy ha valami "nyugati" volt és nagyot szólt, akkor - akár némi összekacsintós állami hátszéllel - jött a nagy nekibuzdulás, hogy ilyet mi is tudunk csinálni. Így lett Budapesten Queen koncert vagy Forma-1-es futam, egyedül a régióban.

Nem csoda, hogy hamarosan megszületett a saját zenés, történelmi darabunk is, az István, a király. A királydombi bemutatót - illetve az abból készült filmet - ámultan lestük, majd a megjelent lemezt - illetve átmásolt kazit, avagy letöltés -1.0 - rongyosra hallgattuk.
Mert az István, a király igenis jó mű! Bár nem értek hozzá, de szerintem a zene is minimum sokszor hallgatható, a történetválasztás viszont zseniális!
Adva van a főhős, aki hirtelen igen bonyolult helyzetbe kerül. Éppen csak egy országot kéne nem teljesen felkészülten elkormányoznia, úgy, hogy jog szerint nem is őt illeti a trón, saját népének egy része is ellene van, jórészt csak idegenekre támaszkodhat, és ráadásul a kedves anyukája is bele-beleszól a dolgába, csak úgy lazán mások előtt.
Hősünk persze összekapja magát, véghezviszi az elvárt jellemfejlődést, legyőzi az ellent, és mindeközben még emberi nagyságáról is tanúbizonyságot tesz.

Szép történet, csak a dolgok nagy valószínűséggel nem így történtek. A Nagy Ötlet inkább Géza fejedelem nevéhez fűződik, aki belátta, hogy a korábbi hardver erősen elavult, sürgősen új rendszert kell telepíteni, különben a konkurencia - szó szerint - letarolja a piacot. Képes volt túllépni a korábbi beidegződéseken, és szépen átvette az ellenség ideológiáját és haditechnikáját. Mivel a meggyőzés már akkor sem mehetett egyik pillanatról a másikra, ezért a kontinuitásról is gondoskodott, felrúgva a szokásjogot fiát szemelte ki utódjának.

Akit persze ki is képeztek a feladatra, nem csak vallásos, de katonai és vezetői nevelést is kapott. Így Géza halálakor bizonyára nem a műben ábrázolt fiúcska, hanem érett, uralkodásra képes férfi volt már. Akinek amúgy sikerült is befejezni,továbbfejleszteni az alkalmazást, nem véletlen, hogy augusztus 20. sem nem államalapító Géza fejedelem, sem nem a Német-római Birodalomhoz történő csatlakozás ünnepe.
Koppány meg jól megszívta. Egyfelől biztos nem lehetett jó érzés várni a trónt, majd nem megkapni, és ezért teljesen érthető, hogy bepróbálkozott, csak éppen ugyanaz volt a felállás, ami miatt Géza az egész upgrade-be belekezdett, így elég esélyes volt a bekövetkező bukta.
De ez a történelemben csak egy epizód, viszont kitűnően dramatizálható, felépíthető rá a történet, tudunk azonosulni a főhőssel.

A JCS jelenség hazai adaptációja ráadásul lehetőséget adott egy óvatos magyarságtudat-erősítésre is.
Ne feledjük, hogy azt a korszakot éltük, amikor március 15-én a magyar mellé a vörös zászlót is ki kellett tűzni. Persze a hivatalos magyarázat az volt, hogy azért kell, mert az a forradalom színe. Az, hogy akkoriban nem használták, az már nem lett megemlítve. De akkoriban nem is volt nemzeti ünnep március idusa, csak tanítás nem volt aznap.

A kirobbanó sikert követően a darab organikus fejlődési pályát írt le. Egyrészt jött a legenda, hogy igazából nem Istvánról és Koppányról, hanem Kádárról és Nagy Imréről szól, másrészt kőszínházba költözött. Bővült, cizellálódott. Az egyes előadásokban a jelmezek - az eredeti jelzésszintű korabeli utalásokkal ellentétben - egyre inkább olyanok lettek, ahogyan István korát elképzeljük. Az előadásmód is egyre fennköltebb, áhítatosabb lett, eltűnt a királydombi vagabondság, amely még azt is megengedte, hogy a kulcsszerepek egy részét olyanok énekesek játszák, akik akkoriban inkább a rockzene és a rendszer tűrt, tiltott kategóriájába tartoznak.
Egyszóval a darab ugyanúgy kanonizálódott, ahogyan az évszázadok alatt kanonizálódott az istváni életmű.

Majd jött Alföldi, és rebootolta az egészet. Készített egy olyan verziót - I.K.3.0 -, ami nagyon sok mindenről szól, csak éppen Istvánról - a történelmiről - nem. A zene és a szöveg - egy-két betoldott félmondattól eltekintve -maradt, viszont minden más, amit színpadi játékkal, rendezéssel meg lehetett oldani, meg lett változtatva, át lett alakítva!
Sokan, sok mindent leírtak már, ehhez képest én annyit vettem még észre, hogy bizony Koppány sem az a népe által feltétlenül követett vezér, hiszen a "Magyarok! Férfiak és Asszonyok! Hallgassátok Koppány Vezért!" felszólításra senki sem mozdul, rájuk kell szólni, és meg is kell ismételni az intrót. Egoista, öncélú tömeg, amely csak eszköznek használja Koppányt.

De vajon, jó-e, hogy rebootolva lett az István, a király? Szerintem, igen! Mivel mindez a szerzők közreműködésével történt, ezért az előadás legitim. De ugyanakkor legitim maradt minden eddigi, a kanonikus is!
Olyan ez, mint a márctizenöt, amiben szintén mindenki meg tudja találni azt az értelmezést, ami neki tetszik!

És ez adja a mű igazi erejét! 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr425479953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2013.09.01. 15:23:40

Az írásban a történelmi felvezetéssel teljesen egyet is értek, de a lényeget meghatázozó befejezést igen csak hiányosnak vélem.Azért mert nekem baromira nem tetszett, azért még pár jelzőt elbírt volna ez a "nincs az a pénz" amiért a nevemet ne adnám című kísérlet.
Talán nem vagyok egyedül a véleményemmel...
süti beállítások módosítása