Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Ami igazán aggasztó...

2011.12.04. 13:19 jacint70

Van egy kedvenc cukrászdám, a Tortavár a Keleti Károly utcában. Ahová először azért mentem, mert a Malackaraj blogban azt írták, hogy jó ott a krémes.

Mert a krémes az egy dög sütemény. Tulajdonképpen nem is tudom, hogyan lehet kulturáltan megenni. Más sütinél az ember a tetejébe belemélyeszti a villát, lenyomja egészen az aljáig, és mire leér, egy falatot már ki is hasított a finomságból. Vagy ha így nem megy, akkor szépen eldönti, és úgy áll neki.
De a krémesnél ez nem működik. Mivel a teteje kemény, ezért nagyot kell döfni, viszont akkor az alatta lévő krém szétspriccel. Megdönteni sem lehet, mivel alacsonyabb mint amilyen széles.

Marad tehát az módszer, hogy a tetőt eltávolítva a krémmel kezdjük a dikicselést, a tetejét meg vagy kézbe véve hozzáharapjuk, vagy az elején/végén egyben megesszük.
És itt van a 2.0-ás verzió, a franciakrémes. Ott a tetőt egyértelműen a végén eszi meg az ember, mert annak finom karamell bevonata van.
Legalább is az volt anno a gyerekkoromban. Azóta ez is el lett rongálva. Általában a tetejére piskótát tesznek, amire rákenegetnek valami "ipari csokoládét". Így már könnyebb elvágni - hogy a krém ne lövelljen ki, nos arra találták ki a malackarajban is említett gázbeton-injektálást -, cserébe viszont rossz az íze...

De a Tortavárban mindkettő nagyon finom! A simában igazi krém van, a francia tetején is ott figyel a karamell. Persze ott tudnak mást is, a többi sütemény is nagyon ízletes. És mindez 250-270 forintos áron, ami enyhén szólva is olcsónak mondható, a Szamosban a dupláját is el-elkérik.
Nem tagadom, gyakran járok arrafelé. Egy időben feltűnt, hogy soha nincs francia krémes. Kérdezem, hogy már nem készítik? De - hangzott a válasz -, csak kedden vagy szerdán, én meg pénteken-szombaton szoktam arra járni, addigra elfogy.

Nagyon klassz tortákat is tudnak ám csinálni - marcipánbevonat, fényképes ostya nem akadály -, ezért ha van valami születésnap, vagy valaki éppen ötven éve van jégen, akkor csakis oda megyek rendelni.
Múlt héten - Anyukám névnapját ünnepeltük - is ezt tettem. Míg vártam, hogy becsomagolják a tortát, látom, hogy a pultban ott sorakoznak a franciák.
Kérdezem, most pénteken is volt sütés?
- Nem - hangzott a felelet -, csak a héten visszaesett a forgalom. Nem csak nálunk, hanem a környéken minden boltban.
- Hogyhogy?
- Lassan jön a Karácsony, úgy tűnik az emberek "erőt" gyűjtenek, most nem fér bele az az egy tál sütemény sem, amit máskor vidáman megvesznek...
-Még ezen az árszínvonalon sem?
-Még ezen az árszínvonalon sem...
-Pedig ez csak egyre rosszabb lesz - teszem hozzá. Pont Az A Nap volt, múlt pénteken -, most olvastam, hogy a Moodys leminősítette Magyarországot, ettől biztos nem fognak csökkenni a törlesztők, nem lesz több pénze az embereknek.

A helyiség úgy van kialakítva, hogy a pult mögött a műhely gyakorlatilag össze van nyitva az üzlettel. Ezen a ponton a cukrászmester is bekapcsolódott a beszélgetésbe.
- Olvasta a Frei új könyvét? - kérdezte.
- A bankárost?
- Azt. Abban le van írva, hogy a világot pár gazdag bankár irányítja, azok időnként összeülnek vacsorázni, és eldöntik melyik országot támadják meg, mert azzal ők milyen jól keresnek.

A könyvet persze nem olvastam, Frei Tamás - leginkább az emlékezetes bérgyilkosos sztori óta - nem éri el az alsó ingerküszöbömet. A történet viszont ismerős a konteo-blogról. Így akár igaz is lehet.
Csak... Az oroszlán is a leggyengébb antilopot támadja meg a csordából. Leginkább azért, mert könnyű utolérni, és nem fog annyira ellenállni mint az életképesebb példányok.
Hogy miért a leggyengébb antilop a leggyengébb? Annak sok oka lehet, egyet nehezen tudok elképzelni. Azt, hogy direkt csinálja, illetve, hogy még oda is megy az oroszlánhoz kokikat és sallerokat osztogatni.

A fenti kis - nyilván leegyszerűsített, de a valóságra hasonlító - következtetést nagyjából zéró közgazdasági ismerettel sikerült levonnom.
Úgy gondolom, hogy aki ilyen finom süteményeket képes készíteni, az semmiképpen sem lehet buta ember. Mégis olyan szépen, meggyőződéssel adta elő azt a szöveget, amit mostanában olyan sokszor lehet hallani a tévében...

És ez az, ami igazán aggasztó... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr373436226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása