Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Ötven év a jégen...

2011.11.02. 09:23 jacint70

1961. októberében egy tizennégy éves, szőke, zömök kissrác először lépett a Kisstadion jegére hokiütővel a kezében. Hogy a káoszelmélet híveinek is kedvezzünk, alig negyvenkilenc évvel később egy öregecskedő, korpulens bloggerrel is megtörténik az, amire álmában sem gondolt, miszerint elkezdett hokizni.

Na jó, ütővel a kezében csetleni-botlani a jégen. Nem úgy, mint ennek a történetnek a "hőse" Tejfalussy Béla, aki az első jégre lépést követően nagyon szép karriert futott be.
Az utánpótlásban jártas olvasó talán már fel is kapta a fejét, hogyan lehet a hokit ilyen későn elkezdeni. De akkoriban még más idők jártak, nem volt mini meg szupermini korosztály.
Természetesen Tejpalkó korábban is sportolt, az MTK-ban focizott, egészen addig, amíg anyukájának azt nem mondták az iskolában, hogy "Semmi baj a gyerekkel, csak nagyon beteges, sokat hiányzik". Kiderült, hogy az edzések látogatásához bizony kissé hanyagolni kellett az iskolába járást, ahhoz meg - hogy ne legyen balhé - igazolást kellett szerezni. Talán azóta sem végeztek annyi csuklóröntgent senkin - "jajj, ráéestem, nagyon fáj" -, mint ebben az időszakban Bélán. Persze törést nem mutatott a "denevér", de végül is nem Ő volt az orvos, hogy ezt "kívülről" tudja, a megjelenés meg elég volt a "lógópapírhoz". 
Akkoriban csak a Kisstadionban volt jég, a budapesti hokisoknak azt kellett beosztani, ezért gyakran kora reggel és késő este volt edzés a fiataloknak. Így Béla a jégkorongban találta meg azt a sportágat, ami mellett az iskolával is lehetett foglalkozni.

Természetesen szakmailag is megérte a váltás, hiszen gyorsan utánpótlás-válogatott kerettag lett, egy lengyelek elleni barátságos meccsen pályára is lépett.
Klubcsapata Bp. Építők volt, ahová rokona, Pásztor György hívására került. Itt 1972-ig számtalan meccset játszott, egészen addig, amíg a csapatot nem hívták ki "Norvégiába", vagyis nem mentek oszlóba.
Innen Tejpalkó útja a BKV Előréhez vezetett, a felkészülést a csapat még végigcsinálta, de aztán kiadták a jelszót, hogy "BKV Hátra!", és ez a csapat is felkereste az északi fővárost.

Ekkor - 1973-ban - Dombóvári Sándor a JT akkori elnöke - Dombovári Gábor, a rádióriporter apukája - hívta játékvezetőnek. A "recessziót" látva Béla úgy döntött, nem kísérletezik tovább, beállt a csíkos ruhások közé. Ha belegondolunk, akkor ez tulajdonképpen racionális döntés volt, hiszen bíróra egészen addig szükség van, amíg két csapat marad a bajnokságban.
De szerencsére több is maradt, így Béla igazán szép karriert tudott befutni zebraként. 1996-ig közel ezer meccset vezetett a hazai bajnokságban, tagja volt a legendás Schell-Tejfalussy-Zsitva játékvezetői hármasnak, vagyis a "három hülyének".
Nemzetközi szinten is szép eredményeket ért el, már 1978-ban az ifjúsági Druzsba kupán fújt a Szovjetúnió-Csehszlovákia döntőn. (Ez volt az a torna, ahol Ancsin János gólt ütött a szovjeteknek.)
Ezen kívül hét VB-n (felnőtt, junior, ifjúsági) is közreműködött, pályafutásának a csúcsa az 1983-as budapesti "feljutásos" C csoportos VB, amin hét mérkőzésen vonalazott. Többször maga Dog Olsson kérte társul, aki akkoriban A csoportos VB döntőket, olimpiai finálét, illetve Kanada Kupát vezetett.
De Béla igazi sikerének azt tartja, hogy bárkivel is találkozik a régi játékosok közül, mindenkivel jó hangulatban, barátságban el tud beszélgetni, vagyis sikerült anno magát elfogadtatni mindenkivel, senki nem őriz "komoly" sérelmeket bírói tevékenysége kapcsán.

A hosszú és sikeres játékvezetői pályafutást követően sokan beérték volna azzal, hogy rendezgetik az ereklyéiket, esetleg megírják az emlékirataikat.
De nem Béla! Mivel élete a jég, újabb lehetőséget keresett és talált, 2004-ben sportedzői képesítést szerzett a TF-en.
Hogy a fiatalabb szurkolóknak is legyen kit "hülyézni", 2005-ben a Schell játékvezetői iskolát vezette - az azóta befutott bírók közül Varjú Árpád, illetve Németh Márton végzett ott -, majd a Jégkert SE utánpótlás edzője lett, nagy türelemmel és szeretettel oktatva, és a mini korosztályból kinőve "komolyabb" egyesületeknek "feladva" a kis hokispalántákat. Ha majd a 2025-ös A csoportos döntőn örülünk Surányi Zsolt és Kristóf góljainak, vagy tapsolunk Csóti Sebestyén szép védéseinek, akkor egy pillanatra gondoljunk arra, hogy Ők Tejpalkó védőszárnyai alatt kezdtek el hokizni.

Azért, hogy az "emlékirat műfaj" se maradjon ki, két könyv, a Magyar HokiSztori és a Magyar Hokilegendák is megszületett, valamint Béla nevéhez fűződik a 2011. évi budapesti VB alkalmával rendezett hokitörténeti kiállítás a Sportmúzeum területén. (Amit hamarosan követ a Városligeti Műjégpálya megnyitására készített hasonló témájú tárlat.)

Szerencse, hogy Béla csak ennyit vállalt, több nehezen tudott volna beleférni ebbe a "röpke" ötven évbe.
Illetve még egy apróság... Jelenlegi "állomáshelyén", a Jégkertben október huszonkettedikén családias hangulatú köszöntésen emlékeztünk meg Tejpalkó jégen töltött első ötven évéről. (Az ünnepségről készült képeket itt lehet megtekinteni.)

És hogy mit lehet ilyenkor kívánni? Bélát ismerve leginkább azt, hogy huszonöt év múlva készüljön újabb írás, "Hetvenöt év a jégen" címmel... 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr253346854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2011.11.04. 18:35:43

Köszönöm a megemlékezést és a csodálatos tortát, valamint ezt a kis összefoglalót az elmúlt 50 évemről. Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy talán mégis csak csináltam valamit ebben a magyar hokiban és aki ezt észre is vette, annak külön is köszönöm. További alázattal szeretném szeretett sportágamat népszerűsíteni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.04. 19:49:30

@Tejpalkó: Boldog "szülinapot" és további sikeres munkát kívánok! Szerencsés az a sportág, amelynek ilyen példaképei vannak!

Rumcájsz 2011.11.04. 20:50:59

Gratulálok ehhez a fantasztikus 50 évhez!
És a blog írónak is, mert bizony bennem is elindította a nosztalgiázást.
Igaz én még csak alig 30 évet tudok magam mögött a magyar jégkorongban, azt is csak mint szurkoló.
De boldogan emlékszem vissza az 1983-as VB-re, amikor először vitt ki apám jégkorong meccsre.
Végre fedett pályán játszott a válogatott! Én lelkes kisfiúként csodáltam a játékosokat és kissé bizonytalanul mentem oda a leláton ülő hokisokhoz autogrammért. Micsoda erekje volt az egyébként tök utolsó meccsett sem nyerő Koreai NDK játékosától szerzett aláírás. A második harmad utáni szünetben kezte írni a koreai jeleket és kb. a harmadik harmad közepére fejezte be.
Aztán kicsit cseperedve lelkes Fradistaként már ott dideregtem a Kisstadion lelátóján úgy kb. 10000 szurkolótársammal, szakadó esőben. Nagyot sóhajtottunk, amikor kiderült, Tejfalussy vezeti a meccset és nem Zsitva. Nekünk ez ajándék volt mert így biztosak voltunk a korrekt ítéletekben.
Még akkor sem bosszankodtunk amikor Mileticset már vagy ötödször küldte a büntetőpadra. (Bár volt egy sejtésünk, hogy Miletics nem ok nélkül állítatja ki magát annyiszor. Így volt alkalma újabb "erősítős" teát kérni.)
Aztán telt-múlt az idő, jöttek az új csapatok, játékosok és fantasztikus sikerekről szólt a hoki, a válogatottról, a Sapporói hősökről, Zürichről.
És ahogy engem vitt apám a hokimeccsre, úgy vittem én is a fiamat előbb a svédek és a finnek elleni meccsre, majd a vb-re.
Ezután elhangzott a bűvös mondat: "Apa, hokizni akarok!" Néhány hét múlva ott áltunk a fiammal a Jégkert pálya mellett és ott volt Béla bácsi is.
Örök élmény lesz, ahogy a csetlő-botló gyerekeket terelgette, bátorította. Nem csoda, hogy azóta nem lehet lehúzni a jégről a srácot.
És ha egyszer valóra válik a blog író jóslata a 2025-ös A csoportos VB-vel kapcsolatban, tudni fogjuk, honnan indultunk el.
Bélának kívánom, hogy akkor ott együtt szurkolhassunk és még sok gyereket indítson útjára ebben a csodálatos sportágban.

Tejpalkó 2011.11.05. 23:17:54

@Rumcájsz: Köszönöm, sok élményre emlékszel.

goumideaumineaux 2011.11.10. 08:27:24

Kedves Béla!

Én is csatlakozom az ünneplőkhöz. Gratulálok ehhez az évfordulóhoz és kívánom, hogy minél több A csoportos VB-n szereplő játékos mondja el magáról, hogy én is Béla bácsinál kezdtem.

Tejpalkó 2011.11.27. 00:06:25

@goumideaumineaux: Köszönöm a gratulációt (a késésért elnézést kérek, de már régen jártam a blogon)
süti beállítások módosítása