Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Teljesen Fölösleges Dolgok II. - HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY családi pótlék folyósításáról

2010.10.15. 10:08 jacint70

A papírmunkában megfáradt apa nekirugaszkodott az utolsó lépésnek, a babakötvény bankba irányításának. Majd szépen le is pattant róla.

Érdekes dolog ez a babakötvény. Tulajdonképpen placebo. Mert előző Állam Bácsi úgy döntött - akkor még dübörgött a gazdaság -, hogy minden születendő gyereknek félrerak havi ötezer forintot. A saját államkincstárában. Aztán valahogy meggyőzte a banklobbi Állam Bácsit, hogy a szülő hagy válassza azt, hogy ez az összeg a pénzintézetekben fialjon. A lakosságot meg azzal hitegetik, hogyha Állam Bácsi mellett ő is betesz valamekkora összeget, akkor még egy kis extra jutalmat is jóváírnak a gyerkőcnek.

Persze azért komolyan nem kell venni az egészet. Sztív szülei is tizennyolc évig fizették a babakötvény szocialista megfelelőjét, minden befizetéskor elégedetten gondolva arra, hogy a gyerekük alá tesznek így egy lakást. Majd mire Sztív elérte a felnőttkort, futotta is belőle egy színestévére... Mivel ez még a nyolcvanas évek végére esett - még nem voltak lapostévék - éppen be is költözhetett volna, de inkább úgy döntött, nem veszi ki a képcsövet, helyette nézte rajta a Szomszédokat, az úgyis azzal kezdődött, hogy a szereplők lakást kapnak...
Szóval, én sem számítok egy színestévénél többre, de azért bennem van, hogy legalább ennyit teszek a gyerekeim jövőjéért...

Amikor megszületett a Kiccsaj, a forgalomba-helyezéskor összevadászott paksamétával be is mentem a bankba, ahol iziben meg is nyitották a folyószámlát. Még egy fürdőlepedőt is kaptunk, ha más nem is lesz belőle, legalább ennyivel beljebb vagyunk.
Kiccsaj v2 megszületése után, amint kipihentem a papírmunka fáradalmait, elmentem a bankba. Ledobtam a paksamétát az ügyintéző asztalára, és olyan arcot vágtam, hogy tőlem aztán nem tud olyan papírt kérni, ami ne lenne nálam. De tudott... Igazolást, arról, hogy én kapom a családi pótlékot. Harminc napnál nem régebbit. Mert csak ennek a felmutatásával lehet megnyitni azt a számlát. Persze elnézést kért, és mondta, hogy ezt nem ők találták ki, megváltozott a "törvény".
Ezzel csak annyi a probléma, hogy a Csépét a Zasszony kapja. Tehát én meg sem tudom nyitni...

Dolgavégezetlenül hazakullogtam. Otthon felhívtuk az Államkincstárat, ahol egy nagyon kedves hölgy megígérte, hogy elküldik az igazolást. Becsületükre legyen mondva, három nap múlva már a levélszekrényünkben volt a boríték. Csak ez is bizonyítéka annak, hogy ez egy teljesen fölösleges dolog.

Először is, teljesen értelmetlen, hogy ha tudom bizonyítani mindenféle papírokkal, hogy én vagyok a gyerek törvényes képviselője, akkor miért nem nyithatom meg azt a számlát? Mi köze van ennek a családi pótlékhoz?
Ha valami rejtélyes oknál fogva ennek mégis van értelme, akkor miért kell erről külön igazolás? Miért nem fogadható el a folyószámla-kivonat, amin egyfelől ott díszeleg az átutalás ténye, másfelől - mivel minden folyószámlánk ugyanannál a banknál van - a "gépből" ki is lehetett volna azonnal keresni.
Ez az egész eljárás nem jó a banknak, mert később jut a pénzéhez, de Állam Bácsinak is csak plusz kiadás, hiszen a papírt telefonos bemondásra megküldik, így még az a hátsó szándék sem feltételezhető, hogy annyira meg akarják nehezíteni a bankba való "áttelepítést", hogy az állampolgár inkább hagyja a fenébe - illetve a Kincstárban - az egészet...

Nem tudom, lesz-e harmadik gyerekünk, de ha lesz, remélem nem fogják bevezetni addigra, hogy az adókártyáról kell majd kérni egy harminc napnál nem régebbi igazolást az APEH-től, hogy valóban ők állították ki... 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr942373436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.10.16. 09:07:29

Hú, ehhez most jó sok megjegyzésem lesz:

1) Hm, mi is kaptunk fürdőlepedőt, ezek szerint lehet, hogy ugyanannál a csodabanknál van a babakötvényünk...

2) Én nem olyan rég szerettem volna átiratni az én nevemről a feleségemére (merthogy az asszonynak ugyanannál a banknál van a folyószámlája és gondoltam, egyszerűbb, ha az csak az ő számlái között kell átvezetni az utalásokat), na erről gyorsan letettem, amikor elkezdte sorolni a banki ügyintézőnő a bemutatandó dokumentumok listáját, köztük pl. az ominózus igazolást a CSP-ről.

3) Nem biztos, hogy érdemes bankba átvinni a babakötvény számlát. Az államkincstár is vezet ilyen számlát, amire szintén lehet utalni, költségmentes és fix banki kamatokkal szemben közvetlenül állampapirokba teheted a pénzt, amivel szerintem magasabb kamatokat lehet elérni.

Legalábbis ezt mondta a kollégám másfél éve, amikor neki született kisfia, ő ott nyitotta meg a számlát. Bosszankodtam is, hogy erre a lehetőségre miért nem gondoltam, de aztán rájöttem, hogy azért, mert amikor az én kisebbik lányom született, akkor még ilyen nem volt.

4) Most meg olvasván a posztodat, azon bosszankodom, hogy miért nem gondoltam arra, hogy tulajdonképpen állítólag lehet szolgáltatót váltani, tehát akár vissza is vihettem volna az államkincstárhoz a számlát.

(Persze a friss nyugdíjpénztáras sztori kapcsán kérdéses, mennyire jó ötlet az államnál tartani bármilyen pénzedet, de ez más kérdés...)

5) Ja, és hasznos linkek, ha már (legalábbis remélem, hogy hasznosak, még én se olvastam őket végig):

www.allamkincstar.gov.hu/rovat/152

www.babakotveny.info/

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.10.16. 09:44:46

@promontor: Háát, erről nem is tudtam, hogy az Államkincstárban is lehet plusz befizetést eszközölni... De már csak az kéne, hogy ezt is lenyúlják...
Persze a bank is "tönkremehet", de hátha Állam Bácsi - ha nem ő nyúl le - némi népszerűséghajhászásért cserébe "keményebb" lesz...

Zsolt79 2010.11.15. 14:12:42

Ez nekem mind hasznos infó, tekintve, hogy januárban esedékes Jr. érkezése. Tehát, bármi infót örömmel fogadok, ami segítheti egy még tapasztalatlan apuka bukdácsolását a bürokrácia labirintusában.
Na, ezt jól megfogalmaztam... :)

paha · http://paha.blogspot.com/ 2010.12.20. 13:53:00

@Zsolt79: Elképesztő ez az aktatologatás. Mindenhol mindenről igazolás, ezerféle nyomtatvány kitöltése mindenhol, mindenért. Gyermekágyis segély, anyasági támogatás, családi pótlék, mind külön ŰRLAP, minden papíron, elektronikusan maximum a hivatal nyitvatartási idejét tudod megnézni.

Kedvenc: fél évig (vagy 20 hétig?, nem emlékszem már) jár gyermekágyi segély, OEP folyósítja. Miután lejárt, küldtek egy szinte betűről betűre megegyező nyomtatványt a GYED igényléséhez. Ha nem töltjük ki újra és nem csatoljuk a szükséges PÓTLAPokat, igazolásokat, nem fizetnek. MIÉRT? Ugyanaz a hivatal, egy-két kattintás lenne elintézni a folytatást.

Babakötvény: csak az anyuka nyithatta nekünk is, nem tudom miért. Félénken rákérdeztem, hogy betehetnénk-e az én, ugyanannál a banknál használt netbankom alá a gyerek számláját (hogy mégis lássam: hogy gyarapodik az összekuporgatott pénze). A válasz: SZÓ SE LEHET RÓLA.

Az elején én még azt is mertem feltételezni, hogy annyit utalok rá, amennyit megengedhetek magamnak. NEM! Maximum évi 120000 Ft-ot lehet. A többit visszautalják. :-) OK, hogy max. ennyit kamatoztatnának kiemelten, de miért nem lehet a többit is ott tárolni kisebb kamatért?
süti beállítások módosítása