Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Ernő bácsi és az ingatlanadó

2009.05.21. 20:21 jacint70

Csöngettek. Ernő bácsi volt, mögötte a felesége Ilonka néni. A kezében tartott pogácsás tál egészítette ki triumvirátussá kis társaságukat.
- Búcsúzni jöttünk, Mérnök Úr! - szólalt meg Ernő bácsi végtelenül szomorú hangon. - Hazaköltözünk Nyírtelekre!

- Nocsak, és mégis miért? - kérdeztem.
- Az ingatlanadó miatt! Amikor felköltöztünk, arra gondoltunk, hogy jó lesz ez a lakás majd a kisunokánknak, de ebből már nem lesz semmi! Az ingatlanadót nem tudjuk fizetni, az meg nem járja, hogy az ember adósságot hagyjon maga után! Tisztességesebb, ha eladjuk, a pénzt meg odaadjuk Józsikának.
- Nem lesz abból semmi, Ernő bácsi! Kár ezt a dolgot elkapkodni! - Kénytelen voltam blöffölni. Az utóbbi időben már annyira hozzászoktam Ilonka néni pogácsájához, meg a "komoly dolgokat meg kell beszéni a férfiaknak!" felkiáltással végrehajtott páleszpusztításhoz, hogy muszáj volt kitalálnom valamit, mielőtt a két öreg végzetes lépésre szánja el magát.
- Na ugye, mondtam, hogy a Mérnök Úr kitalál nekünk valami okosságot! - szólalt meg Ilonka néni, falfehér arca mintha egy árnyalatnyi színt is kapott volna...
- De hát, bevezetik, most mondta a rádió! - makacskodott Ernő bácsi.
- No-no, az őrölt gabonapép fogyasztási hőmérséklete most is alacsonyabb az előállítási hőmérsékleténél! - kezdtem a pálinkamentő akciót. - Az ötletet két hete találták ki, és máris sokat puhult!
- De a tizenharmadik havit is elvették! - erősködött Ernő bácsi.
- Ja, az nem volt bonyolult. Hoztak egy rendelkezést és kész, nem volt egyéb teendő. Ráadásul ez csak a nyugdíjasokat érintette, meg nem is volt olyan régen, hogy akkora felháborodást váltson ki. Mint például a gyes idejének csökkentése. Mert ahhoz növelni kellene a bölcsödei férőhelyek számát, az ilyesmi meg sose megy. Nem csoda, hogy elhalasztották addig, amíg nem sikerül megoldani az elhelyezést. Vagyis sohanapjáig...
- De.. - próbálkozott Ernő bácsi, Ilonka néni - akibe ekkora már visszatért az élet, arcszíne már teljesen visszaváltott a megszokottba - ráripakodott:
- Figyelj csak a Mérnök Úrra, nem mond hülyeséget!
- Így lesz ez az ingatlanadóval is. Az első ötlet szerint szinte minden lakásra kellett volna fizetni. Erre persze beindult a sajtó, sorban jelentek meg a cikkek az egész igazságtalanságától. Pl. itt vannak a hitelesek. Miért fizessenek, még nem is övék a lakás? És főleg miből? Nem gondolnak ezek végig semmit, csak hagyják, hogy kiszivárogjanak a dolgok. Ahogy ez kiderült egyből felemelték a határt harmincmillió forintra.
- Jó, de itt Budán a zöldövezetben sokat érhet egy ilyen nagy lakás!
- Mennyiért is vették, Ernő bácsi?
- Hát majdnem harmincért! - hangzott a felelet. - De ezt biztos felértékelik, csak hogy fizethessünk!
- Nem fogják! - na itt már tényleg blöfföltem, illetve reménykedem - ahhoz először fel kell értékelni a lakást, az egyesével úgy sem fog menni. Pont ma olvastam, hogy már fel is adták, mindenkinek magának kell megbecsülnie az ingatlan értékét. Lesz ugyan valami értékövezeti besorolás, de csak nem lesz a minimális érték annyival a harmincmillió fölött, hogy ne lehessen egy picit ez alá "becsülni".
- Hinnye, ebben van valami! - kezdett felengedni az öreg.
- Azt se felejtsük el, hogy ez még csak a kormány jóötlete, még a parlamentnek is el kell fogadnia. Már most is mekkorát puhult az első hírek óta. Ha el is fogadják, szerintem alkotmányosan elég aggályos hogy az egész összegre kell fizetni, nem csak a harminc millió feletti részre, ez sérti az egyenlő elbírálás elvét.
- Naugye! Mondtam, hogy nem kell ezt elkapkodni! - nyerte vissza végleg megszokott formáját Ilonka néni.
- Rendben-rendben! - enyhült meg Ernő bácsi. - Mostmár hazamehetsz, de a komoly dolgokat még meg kell beszéni a férfiaknak!
- Ja, és a vájdling cipelésével se tessék fáradni, majd visszaviszem, ha kiürült! - tettem hozzá megkönnyebbülve...

Kiegészítés 2009.05.26 7:00: Úgy tűnik a kétéves gyest sikerült benézni, nem követtem eléggé az eseményeket. Persze ez is puhult egy nagyot, eredetileg mintha arról lett volna szó, hogy a gyed egy évre csökken. Így a helyzet majdnem változatlan maradt, sokan két év után eddig is visszamentek dolgozni. Kitolni megint azokkal sikerült, akikre egy normális társadalom inkább támaszkodna, a viszonylag jól kereső középosztállyal, akiket nem a gyes nem túl magas összege vonzott, hanem a lehetőség, hogy az anyuka még egy évet otthon maradhat a gyerekkel.

1 komment

Címkék: ingatlanadó ernő bácsi ilonka néni

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr731136212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2009.06.10. 10:09:34

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből az egészből... Terveink szerint megvesszük a szomszéd lakását és egybeépítjük, így nagyjából 100nm-en már lehet családot tervezni... De ez is hitelből menne... Hát majd elválik mi lesz és hogy lesz...
süti beállítások módosítása