Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Fehér rozsda

2009.04.08. 19:01 jacint70

Múlt szombaton láttam egy filmet az m2-n, a Fehér rozsdát. Kora délután volt, éppen végeztem a bazsalikom és egyéb fűszernövények installálásával, untam már a hirtelen jött meleget, hát bekapcsoltam egy kicsit a tévét. Pont akkor kezdődött a film, látom, hogy valami régi almaszedős-építőtáboros, hát ott ragadtam.

Én is voltam anno ilyenben, a történetet egyszer már meg is írtam. Az m2 bizonyára azért vette elő ezt a régi, 1982-ben készült alkotást, hogy valamivel olcsón kitöltse a műsorsávot. Mindegy. Elkezdtem nézni. Lassan sikerült beazonosítani a régi emlékeket, megtalálni a párhuzamokat. Nálunk is voltak gazdag gyerekek, akik saját kocsival jártak a suliba. Meg nemcsak a suliba, hanem az akkoriban megnyílt McDonalds-ba is. Természetesen tanítás helyett, engedély nélkül léptek le, mint a filmben. Aztán nálunk is volt olyan tanár, aki az oktatás mellett/helyett kénytelen volt fizikai munkát is vállalni, ha boldogulni akart. Mint a főhős, Bottyán József. A film ugyanis korrajz, a szocializmus utolsó évtizedének jellemző vonásait jeleníti meg. Bottyán szeretne saját lakást, csak sajnos a gondoskodó szocialista állam nem ad neki. Ez már a nyolcvanas évek, már csak az ideológiai alap van meg, a való életben egyfajta torz "piacgazdaság" működik. Addig is lakniuk kell valahol, hát albérletben élnek, aminek díja megegyezik a felesége tanári fizetésével. Hoppá! A következő nemzedék nevelésének "piaci értéke" megegyezik egy kb. húsz négyzetméteres szobáéval... Bottyán fizetéséből meg éldegélnek... De hogy lesz ebből lakás? Pöpec svájci frank alapú hitel még nincs, marad a másodállás egy autószerelő műhelyben, ahol késő estig megy a fényezés. Optimális körülmények a regenerálódásra, felkészülésre. Bottyán azért próbál küzdeni a leépülés ellen, egyszer jól felkészül, hogy az orosz klasszikusokból majd a konkrét műn túlmutatva helyre kis előadást rittyent, de akkor meg saját főnökei tojnak a fejére, valami ünnepség miatt pont akkor rövidítik le az óráit, a kötelezőt is alig tudja leadni.
Idősebb kollégája már túl van mindezen, minden elképzelhető szituációban (még tornaórán is) újságot olvas, nem veszi túl komolyan a nevelési feladatot. Van még egy jellegzetes figura, Szalai a "piti butik" üzemeltetője. Szintén tanár, aki idejének nagy részét sefteléssel, különböző kisebb üzletekkel tölti, természetesen hanyagolva az oktatói munkát. A film végére aztán kiderül, hogy tragikus hős ő is, beteg felesége műtétjére gyűjt, mert az államnak valahogy ez sem megy már...

A kiégett, elfásult tanárokkal szemben ott van az erőtől duzzadó diákok serege. Ebben az életkorban még könnyű "erőtől duzzadni", a tanárok napi problémái nem gyötrik őket, van idejük a "szokásos" csínytevéseket kitalálni és végrehajtani. Ami szomorú, hogy az őket körülvevő társadalom nem tudja/akarja ezt a viselkedést keretek közé szorítani, inkább ráerősít. Itt van például Glück, a hangadó. Apuci párttitkár, Anyuci jólmenő butikus (hátszél és pénz együtt, biztos, ami zicher...), tizenhat éves korában már saját autója van, (amit a tanár maximum szerelhet), tanulni esze ágában sincs, amikor egyest kap, Anyuci bemegy, letolja a tanerőt, majd bemószerolja a pártbizottságban. A gyerek persze ennek megfelelően felelőtlen, az még hagyján, hogy lelép bulizni, de visszafelé részegen vezet.

És ez az a pont, ahol a film túlmutat önmagán, az aktuális korrajzon. A kis Glück mára elmúlt negyven, naponta találkozunk vele az utakon (autós blogokban) a leszorítós, letolós, befékezős, zebránelőzös történetek főhőseként.Civilben valószínűleg jól menő vállalkozó, nem hiszem, hogy túlzásba esik adófizetés terén (elégre nyolcvankettőben is többet lehetett keresni egy délutáni zsebbe fizetett műszakkal a téeszönyvelő házán, mint a szervezett almaszedéssel...), bizonyára a gázártámogatást is kibulizta valahogy. (Nekem ez jár...)

A film végére olyan érzésem lett, mint a Terminátor 3 nézése közben. Az "ítéletnapi" robotok még esetlenek, legyőzhetőek (Bottyán a végén leüti Glücköt, merné ezt ma megtenni, az ombucmanóig meg sem állna...), de mi már tudjuk, hogy nincs megállás, hamarosan kifejlődik belőlük a cseppfolyós fém T1000...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr951054419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkagep 2009.04.17. 15:37:34

A kis Glücknek biztos van rokkant igazolványa is, hogy ingyen legyen a parkolás.

Zsolt79 2009.04.29. 09:48:30

Sőt, szociális segélyre is biztosan igényt tart :).
süti beállítások módosítása