Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Leltár

2008.11.21. 18:03 jacint70

Áprilisban írtam a cserépkertről. Azóta eltelt a tavasz és a nyár, zimankósra fordult az idő (a korai sötétedésben az a jó, hogy legalább nem látszik, milyen vigasztalanul esik az eső), ideje elkészíteni a leltárt.

A bazsalikom - mint minden évben - gyorsan kikelt, hetek alatt dús bokorrá terebélyesedett. Egészen a rossz idő beálltáig szedegettük, ugrált be a fűszervajba, pizzára, pácokba, a héten a maradékból még egy nagy dobozzal le is fagyasztottunk.
A rozmaring is hozta tavalyi formáját, hetekig vártam, de nem bújt ki a földből. A ruccola és a tépősaláta szépen kinőtt, de mindkettő keserű lett. Vajon miért? Főleg a ruccolát nem értem. Időnként szoktam pizzát rendelni a Don Pepétől. Kedvencem a négysajtos, ennek összetételén nemrég változtattak, újabban ruccolát is tesznek rá. Ami mindig keserű. Többször kipróbáltam, mindig olyan. Legközelebb majd megkérem, ne tegyenek rá. Pedig majdnem sikerült elérniük, hogy ne legyen legközelebb. Rendeltünk carbonara pizzát, de a szakácsnak megremegett a keze, és spagettit csinált. Visszaküldtem, felhívtam őket. Ígérték, azonnal küldenek helyette egy pizzát. Egy óra múlva újra hívtam őket - hatalmas üvöltözésre készülve -, hogy szerintem egy cseppet már túl vagyunk az azonnalon. Erre a főnök elnézést kért, és felajánlotta, hogy kárpótlásul ezentúl tíz százalék kedvezményt kapunk. Ügyes húzás volt, ráadásul még a pizza is megérkezett, ezért a heti "púpomat" a Don Pepe kapja.
De térjünk vissza a cserépkerthez. Elültettem a paradicsomot és a paprikát is. A rokonság - Anyukám és Keresztapám is kertészmérnök - hangosan röhögött, hogy a paradicsomot úgy kell gyártani, hogy vesz az ember a piacon palántát. A cikizés ellenére kitartottam, állhatatosságomnak meg is lett a jutalma, lassan kibújt négy szép tövecske, és növekedésnek indult. Hamarosan szép kis bokrocskákká cseperedtek, amibe a kis fehér röppencsek otthonosan betelepedtek. Rohantam permetezőszerért, de a Zasszony hangosan tiltakozott, mondván, hogy a Kiccsaj is eléri a növényt, szó sem lehet semmi méregről. Megadtam magam. Attól kezdve minden este amint hazaértem, leültem a balkonláda elé, és hosszú félórákig szedegettem a bogarakat. Pár hét után megunták, és átköltöztek az articsókára. Ami ahelyett, hogy a második évre ígért termést meghozta volna, szépen elkezdett zsugorodni, sorra száradtak el a levelei. Mikor az utolsót is levágtuk, ki akartam dobni, de a Zasszony ismét közbelépett, nem hagyta. Adtam neki pár hét esélyt, és csodák csodája, egy hónap múlva ismét dúsan pompázott.
A paprika edényéből is kinőtt valami, igaz meglepődtem, mert a közepébe tettem magokat, erre a szélén nőtt ki három különböző növényféleség. Hetekig öntözgettem őket kétségek közt gyötrődve, mígnem a közepe is kibújt a földből. Hirtelen az is növekedésnek indult, lehagyta a többieket, az első levél megjelenésekor azonosítottam, hogy mégiscsak az a paprika, a többi meg gaz. A felismerést követően ki is lakoltattam az illetéktelen behatolókat a cserépből.
Lassan megjelentek az első kicsi sárga virágok a paradicsomon - nem is tudtam, hogy a paradicsom virága sárga -, majd valamelyik délután arra lettem figyelmes, hogy kicsi zöld bogyók bújkálnak az elszáradt virágok között. Szépen cseperedtek, nyár közepére elérték a szokásos koktélparadicsom-méretét. Majd meg is haladták, július végén öt hormonzavaros miniparadicsom (vagyis normális méretű) díszelgett a ládában. Ami a megnövekedett súlytól kezdett kidőlni. Jött a növénylétra, a kötözés, és az állandó rettegés a nyári szélviharoktól. Nap mint nap lestem az eget, ha sötétedtek a felhők, már hoztam is be a lakásba a növényeket. Mert közben a paprika is megnőtt, néhány virág is rácuppant a szárra. Ilyenkor a radiátor szépen tele lett a növényekkel, a Zasszony másnap meg gúnyosan nézte, ahogy viszem vissza, a vihar meg szépen elmaradt. Egyszer nem maradt el, igaz nem is volt semmi előjele. Augusztus 20.-án éjjel hatalmas puffanásra ébredtem. A paradicsomot fújta le a szél, esés közben három bogyó - szerencsére az érettek - le is vált a növényről. Nem így képzeltem az első szüretet...
Szerencsére a paprikának nem lett baja. Néhány virág azon is kihajtott, az egyik "kötött" is, augusztusban már egy szép halászlébevaló csüngött az ágon.

Megkóstoltuk a paradicsomot, valahogy nem volt az igazi. Kicsit kásás volt, meg olyan ízetlen. Még szerencse, hogy csak pár szem termett...
Aztán megérkezett az ősz. Vagyis a szeptember. Mert a hőmérséklet nem nagyon csökkent. De a paradicsom érezte, hogy lejárt az ideje, levelei sárgulni kezdtek. A hónap végén volt egy kis lehűlés, ekkor elkönyveltem, hogy most már ősz van, és nem nagyon érdekelt tovább a kertészet. Locsolgattam őket, de már inkább a madáretetés-szezonra készülődtem, átpácoltam a madárvendéglőt. Október közepén egyszer véletlenül tüzetesebben megnéztem, és döbbenten láttam, hogy a paprika teli van bimbóval. A hosszú, kellemesen meleg őszben - az újrapácolás után száradni kitett, majd otthagyott etetőbe a madarak befelé vitték a magokat - beindult! Ki is virágzott, néhány kis jószág ki is "rügyezett". Suttyomban a paradicsom is hozott még három kis bogyót. A júliusban elültetett dália is hozott egy kicsi lila virágot, igaz a papírjára nagy és narancssága lett nyomtatva.

Múlt héten már fagyott hajnalban, kénytelen voltam felszámolni kis kertemet. A paprikát - amely még mindig virágzott - meg akartam menteni, ezért bevittem a kisszobába. Egynyári,  meleg- és fényigényes növény, de nem volt szívem lemészárolni, pláne úgy, hogy ott voltak az ígéretes növendék-példányok.

Ma azonban utolérte a végzete. Locsolás közben átvizsgáltam, csak úgy hemzsegtek rajta a kis fehér és zöld bogarak. Nem volt mit tenni, leszedtem a "termést", a többit meg bogarastól kidobtam. Valamelyik piaclátogatásom alatt feltűnt, hogy egy füzér paprika hatszáz forint. Nagyjából húszforintnyi fűszert sikerült "előállítanom"...
  

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr54781639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.11.24. 12:40:41

:). Érdemes kertészkedni? :)
süti beállítások módosítása