Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Kultúrsokk

2008.10.18. 07:41 jacint70

A héten kétszer is úgy alakult, hogy belefutottam a hazai mélykultúra üstökösébe, a Maunika sóba. Ha most csalódtál bennem, Kedves Olvasó, mert az eddigiek alapján nem ezt vártad tőlem, kérlek (esetleg az eddig kialakult "jó viszonyra" tekintettel) adjál még néhány bekezdésnyi esélyt, hagy magyarázzam meg, mi is történt. Most mondhatnám, hogy a héten a fogorvos krónikus ínygyulladást állapított meg, és felkészített, hogy előbb-utóbb el fogom veszíteni a fogaimat, és csak azért ültem le a készülék elé, hogy tanulmányozzam a kétfogúak életét, milyen új viselkedésmintákat kell majd elsajátítanom, de ez nem igaz.

Alapvetően kezdek leszokni a tévézésről. Ennek több oka is van. Amíg csak néhány adó volt, azokat át lehetett tekinteni, egy héttel előre meg lehetett nézni a műsorújságot, ki lehetett választani az érdekesebb tételeket, meg lehetett jegyezni, hogy mit, mikor és hol adnak. Ezzel szemben ma már majdnem száz adó létezik (aminek jó részére be kell fizetni, ha az ember azt a néhány hokimeccset is látni akarja), a műsorújságok egyre áttekinthetetlenebbek, egyre kisebb betűkkel nyomtatják őket. Ráadásul az adók nagy része minősíthetetlen, műsor nincs rajtuk, csak teleshop, vetélkedő, meg legalább harmincéves filmek. És ebből a szénakazalból kell kiválasztani azt a néhány tűt, ami esetleg érdekes. De hogyan? Leginkább sehogy, vagy legfeljebb úgy, hogy végignyomkodjuk a csatornákat. Meglepő dolgokra lehet néha bukkani. Például bele lehet botlani egy jó receptbe a TvPaprikán (Bede Robinak most legutóbb pozsonyi kifli készítéshez sikerült kedvet csinálni, szó szerint és képletesen is "ízes" előadásával), de találtam egy Paneltipp című sorozatot is a héten a Dekon, ahol egy pasas mutat be fortélyokat, hogyan oldhatunk meg pár házfelújítási alapműveletet (betonozás, glettelés). Csak közben át kell rágni magamat a nagy szénakazalon is,  ekkor szokott becsúszni pár perc Maunika és az ő foghíjasai. De térjünk rá, mi is okozta a sokkot.

Első alkalommal amikor odakapcsoltam, egy kicsit tetovált, kicsit piercingezett fickó beszélt az - akkor még - gyerekeiről. De úgy, ahogy az Igazi Apukák szoktak, akik például képesek egész hétvégén a kölökkel játszani, még blogírásra is sajnálják az időt. Szóval a külső és a viselkedés közti ellentmondás generálta kiváncsiság a képernyő előtt tartott. Lassan kiderült, hogy a ficek azért van ott, mert van egy tizenkilenc(!) éves élettársa, annak (ez legalább egyértelmű volt végig) egy három valamint egy egyéves gyereke, és felmerült a gyanú, hogy a nagyobbik nem a pasasé. Persze jött Maunika a DNS tesztekkel, a bulvárfelhajtást segítségnek feltüntetve. És megezdte a kínzást. Hogy mit tenne "Lajos", ha kiderülne, hogy nem az övé. Illetve, ha mégis az övé. Mert az asszonyka persze csalja-csalogatja. Na, ugyan mit tenne? Ki az a féleszű, aki ilyeneken rágja magát? Az is nagy szívás, ha bekövetkezik, minek ezzel előre foglalkozni.
Aztán Maunika kinyitotta a boritékot, amin a "nemnyert" felirat vigyorgott, vagyis nem "Lajos" az apa. "Lajos" persze omlott össze, de Maunikának ez sem volt elég, előhúzott egy másodikat is a kisebbik gyerekről. Természetesen, az is "nemnyert", "Lajos" a padló alatt. Komolyan mondom, én is rosszul lettem, kapcsoltam tovább.


A másik alkalommal két srác ült a székekben, amikor odaértem, az egyik éppen panaszkodott, hogy mindig az a program, amit a másik mond. Mire az visszavágott, hogy amikor megmegkérdezi, mindig az a válasz, hogy mindegy. Hirtelen nem tudtam mi ez, hát maradtam. Megboldogult ifjúkoromban sok közös programom ( kísérleti úton történő főzéstanulás, csajozási kísérletek, stb.) volt - az itt néha kommentelőként is feltűnő - Iván barátommal. Emlékeim szerint az esetek nagy részében ezeket én találtam ki, Ivánnak meg nem volt kifogása ellene. Egyszerűen ilyenek voltunk, így alakult. Aztán egy alkalommal Iván is előállt egy ötlettel, hogy akkor most csináljunk meggyespitét. Amihez nekem nem volt kedvem, de rövid vita után belementem. Vagyis lerendeztük egymás között a problémát, nem kellett beszaladni a tévébe, hogy ugyan már tegyen valaki igazságot.
Aztán az egyik pasi előadta, hogy szeret uralkodni az embereken. Ez aztán "szép" emberi tulajdonság, de mi köze a baráti programokhoz. Maunika erre felvett egy "szigorú óvó néni vagyok" arcot, és jól lehordta, hogyha komolyan gondolja ezt a kapcsolatot, akkor tessék ezen változtatni. Na, ekkor leesett, hogy ez itt a szokásos "házastársi gyilkolás", csak éppen a két fél alternatív szexuális érdeklődésű. Ezt megerősítendő, meg is fogták egymás kezét...

Ezen a ponton éreztem, hogy az apaság előbb-utóbb új kihívások elé fog állítani. Mivel a tévézést úgysem fogom tudni letiltani - a gyerekek okosak és leleményesek, ha egy tiltást kell kijátszani - előbb-utóbb kínos kérdésekre kell majd választ adnom a Kiccsajnak. Például, hogy mi az a DNS teszt. És akkor most már "Lajos" bácsi nem is apukája a gyerekeknek?De eddig az volt?
Illetve, ha a gyerek megszokja, hogy Anya Apával, Zsuzsa néni Fecó bácsival, a szomszéd néni a szomszéd bácsival "gyilkolja egymást", akkor hogy-hogy a Béla bácsi a Miklós bácsival?

Biztos, hogy ilyen műsorokat délután kell adni????? 

 

4 komment

Címkék: tv rtl klub kultúra deko tv tvpaprika mónika show bede róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr52719646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.10.22. 13:00:54

Fuhh :). De igazad van, sajnos manapság már csak olcsó "tömegműsorokat" sugároznak mindenhol. Én már régóta nem nézek tv-t, legalábbis nem a tv előtt tespedő tipus vagyok. Néha megnézem a híradót, hogy mégse legyek már tök tapló, de amúgy nulla. És én is előre rettegek, hogy fogom a juniort kordában tartani tv ügyben... Egyszerű, lemondom az előfizetést... Akkor meg majd jön a leszúrás, hogy apa, mindenki látja ezt-és-ezt a tök tuti filmet, csak én nem...Ugyan ki a gonosz ilyenkor? Brrr.... :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.11.02. 08:15:50

Pár éve néztünk mónikát a haverokkal, közben msn-en röhögve a különböző gyökereken. Egyszer egyébként szerepelt benne egy ismerősöm ismerősének a lánya, akit láttam egyszer élőben, na a csaj tök más néven, tök kamu sztorit nyomott, szóval csak lehet abban valami, hogy ez itt gyakorlatilag kitalált hülyeségek garmadája. Na, mindegy, ez is borzasztó unalmassá vált egy idő után, szóval ment a levesbe, vele pedig szépen lassan az összes kereskedelmi adó összes műsora. (Persze az egyenletbe beletartozik a net is, aminek óriási hatása van arra, hogy így alakultak a dolog, szerintem.

A második történeteddel - pontosabban az abban rejlő kritikával - viszont nem tudok azonosulni, szerintem ugyanis nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan közegben nőjenek fel, ahol a homoszexualitást a maga természetességében ábrázolják, levéve végre a démonizálandók listájáról a szerencsétlen buzikat. Tudomásul kell venni, hogy a társadalom 5-7 százaléka konstans módon homoszexuális és nekik is joguk van átlagos, normális életet élniük. Azt elérni pedig, hogy egy emberi közegben élhessenek, csak úgy lehet, hogy a felnövő generáció számára elfogadottá tesszük.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.11.02. 13:09:04

Kicsit félreérthetőre sikeredett a "második történet". Leszögezném, nem vagyok homofób, úgy gondolom, ha nekik is ugyanúgy kell adózni, akkor nehogy már azért meg legyenek különböztetve, mert a saját nemükhöz vonzódnak.
Csak úgy érzem, hogy ami a médiában megy, az nem a homoszexuálisok elfogadtatását segíti. Ahhoz szerintem értelmes, normális embereket kéne bemutatni, akik nem kérkednek a "mássággal", hanem nem lehet észrevenni rajtuk, magánügyként kezelik. Ennek lenne egy olyan üzenete, hogy ők nem UFO-k, olyanok, mint a többi ember. De az általam elkapott részlet inkább azt a képet sugallta, hogy ez olyan divatos dolog, hogy mi most buzik vagyunk. Na ettől a "legyünk divatbuzik" dologtól féltem a Kiccsajt...

Gyulimali 2009.01.01. 15:06:29

Nálunk úgy van megoldva az ifjúság TV-nézetése, hogy a TV-n csak a saját távirányítójával lehet beállítani csatornákat, tehát összeállítottunk nekik egy olyan csatorna kínálatot, amit kevésbétaláltunk károsnak (nincs RTL, TV2, semmilyen rajzfilm csatorna, meg kínai-spanyol-görög-francia marhaságok), és utána eltettük a távirányítót. A VHS video távirányítója meg kezeli a TV-t is.
Jobbára NatGeo, Spektrum, Discovery van nekik, és, ha rajzfilmet akarnak nézni, akkor ott van egy csomó DVD-n.
Teljesen jól elvannak, szélesedik a látókörük, és nem hiányzik nekik semmi, mert nem is tudják, hogy van.
süti beállítások módosítása