Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Amikor a sajtó kelti a hisztériát...

2013.04.08. 22:33 jacint70

Olvasom az indexen, hogy listázható az elsősök vallásossága.  Na tessék, már megint tombol a diktatúra, valami olyasmi készül, ami a magyar történelem legsötétebb korszakában - tényleg, melyik is volt az? -  fordult csak elő.

Röviden arról van szó, hogy az elsősök beiratkozásakor meg kell adni a gyerek vallását, ami alapján szép kis listákat lehet majd készíteni, adatbázis-lekérdezésről már nem is beszélve.
Mivel érintett vagyok - ősszel megy iskolába a Kiccsaj -, viszonylag közelről láttam, hogy hogyan is megy ez valójában. Legalább is ott, ahová beírattam a gyereket. 

Szó sincs arról, hogy meg kell adni a gyerek vallását! Egyszerűen csak rákérdeztek, hogy az erkölcstant vagy a hittant választom. És ha a hittant, akkor melyiket. Majd miután elmondtam, rá kellett írni "enkezemmel" a felvételi kérelem hátuljára, hogy "Kérem gyermekem számára az X felekezeti hittant biztosítani!". De ahogy elnézem, a "hivatalos" formanyomtatvány is ugyanebben a szellemben fogalmaz.
Vagyis - pro forma - nem kellett megneveznem, hogy milyen vallású, csak azt, milyen hittant kérek.

Jó, azért ebből az esetek nagy részében nyilvánvalóan lehet következtetni arra, hogy valójában melyik is az a vallás. De azért ez nem biztos. Például, ha egy egyház nincs jelen az adott iskolában, akkor a szülő választhat egy "rokonvallást" is. Hátha a "szomszédos felekezetben" - elvégre az is minimum több évszázados tapasztalattal rendelkezik - jobban bízik, mint a jelenleg még erősen fejlesztés alatt álló erkölcsoktatásban.

Nézzük csak konkrétan, hogy mi is a hiszti tárgya. Az, hogy az iskola nyilvántartja a tanuló vallását - pontosabban, hogy melyik felekezet hittanoktatását látogatja -, és ezt meg is küldi az illetékes egyháznak.
És persze most is van "cinkosok közt néma vétkes", aki nem más, mint dr. Péterfalvi Attila a NAIH elnöke, aki semmi kivetnivalót nem lát ebben a "szörnyűségben".

De valóban szörnyűségről beszélhetünk? Szerintem inkább hisztériakeltésről, illetve hatásvadász címadásról van szó.
Már maga az említett cikk is tartalmazza azt az apró és "lényegtelen" tényt, hogy az érintett egyház csak a gyerek nevét és osztályát kaphatja meg az "iszonyú" listán. Ráadásul, - ahogy Péterfalvi erre is rámutat - ha ezt nem akarom az iskola orrára kötni, akkor simán választhatom azt a bizonyos erkölcstant! Na, ebből tessék adatbázist építeni!
Illetve belegondolni, hogy ezeket az adatokat az első órán össze lehet állítani, elég csak végigkérdezni a gyerekek nevét és felírni egy lapra. Ami akár még indokolt is lehet, hiszen azért annak a hitoktatónak tudnia kell, hogy miként is szólítsa a gyerekeket.
Vagy akkor járunk el helyesen adatvédelmi szempontból, ha minden gyerek kap egy sorszámot, és az alapján lesz megszólítva?

Persze akárhogy nézzük, ez a fajta adatgyűjtés azért rejt némi listázási kockázatot, még akkor is, ha a nevek még a fenntartóhoz sem jutnak el, illetve a felekezet nem kerül be a bizonyítványba. Nyilván nem a "népszerű és elfogadott", hanem inkább a "történelmileg kockázatosabb" vallások esetén.

Csak ezzel az a bibi, hogy ez az egész már akkor eldőlt, amikor a vonatkozó törvényt - márpedig valamilyen "erkölcsös" tárgyat tanulni kell - elfogadták. De akkor miért a beiratkozáskor történik a hisztériakeltés, miért nem akkor?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr735212437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aates 2013.04.11. 11:33:05

Azért én egy kicsit segítek, ha már nem vette a bejegyzés írója a fáradtságot a tájékozódásra. A törvény az pontosan a 2011. évi CXC tv. Ennek a 3§ (3) bek. tartalmazza azt, amit mindenki emleget, nevezetesen: "Az állami és települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményben az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, a teljes nevelés-oktatási folyamatban tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését, és lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, tanuló egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan oktatásban vehessen részt." Magyarul: 1. a gyerek nem köteles részt venni, csak részt vehet; az intézmény köteles biztosítani a lehetőséget. 2. bármelyik vallásra köteles! 3. Marxizmusra is, ha azt választom! 4. Akár fasizmusra is, hiszen az is világnézet, hiába nem tetszik, a törvény nem tiltja... Röviden... Ez van ma...
süti beállítások módosítása