Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Nemnézhetedmeg!

2012.05.06. 09:05 jacint70

Ez az új divat... Hogy a szurkolók nem nézhetik meg a sportközvetítéseket... Na jó, ez így túlzás, de "küzdeni" kell érte. Az egyik eseményhalmaz - a kézilabdások kupadöntői - annyira nem érintenek, a másik - a hokivébé youtube-os korlátozása - viszont igen.
Nézzük, sikerül-e a két hasonló esetről konzisztens módon írnom!

Tulajdonképpen a kéziszurkolókkal ki lett tolva valamilyen szinten. A történet röviden arról szól, hogy egy viszonylag kis lefedettséggel rendelkező adó tavaly megvette az európai kupák közvetítési jogait a kontinens szövetségétől. El is kezdték szépen közvetíteni a meccseket, sokáig nem is zavart ám senkit, de aztán az a fránya Győr "sunyi módon" bejutott a BL döntőjébe. Ez az esemény már elérte a Királyi Tévé ingerküszöbét, elhatározták, hogy a döntőt ők is közvetítik. Tettek egy szép, gáláns ajánlatot a Nullaegysportnak, aki ezt visszautasította.

Majd elindult a fekália dobálása. Nullaegyék azt mondták, hogy a Királyi ajánlata még a gyártási költségeket sem fedezné, a másik fél szerint meg a piaci ár háromszorosa lett elkérve.
Ez a háromszoros ár ismerős nekem valahonnan... A nyolcvanas évek végén vagy a kilencvenes évek elején Détári Lajost - a kor Dzsudzsákját - meghívták a világválogatottba. Az - akkor még Elvtársi - tévé közvetítette volna, de azok a pénzsóvár angolok hatezer fontot kértek érte, míg elvtársék csak kétezret voltak hajlandók fizetni. Végül is adták a meccset, valószínűleg a britek úgy voltak vele, hogy "inkább vigyétek, csak ne kelljen hallgatni már titeket".

Sajnos a jelenlegi esetben a számok nem ismertek, amennyire én tudom, egy normál közvetítés költsége kb. egymillió forint. Szerintem ennek a háromszorosa nem egy lehetetlen összeg, ha a Királyi Tévé szerint annyian meg akarják nézni a meccset, hogy nekik muszáj adni. Csak valószínűleg él a régi reflex - ami egyszer már bejött -, hogy "addidebagóért".

De miért is adnák oda Nullaegyék bagóért? Az összes meccs jogát megvették az európai szövetségtől - most vagy lett volna lehetősége ugyanerre Királyéknak, vagy az EHF is "magyarosan" intézi a jogok eladását -, miért mondanának le a Főmeccs jelentette üzleti haszonról?

Még akkor is, ha így esetleg sokan le is maradnak a közvetítésről. De valóban lemaradnak? Egész évben nem volt ebből felzúdulás, tehát most valószínűleg azok a "divatdrukkerek" hőbörögnek, akiket nem a kézilabda, hanem csak egy újabb magyar siker kétes önelégedettsége vonz.
Érné-e kár Nullaegyéket? Igen! Egyrészt lehet, hogy azok is a Királyin néznék, akiknek van Nullaegye, mert az általában előrébb van, így csökkenne a nézettség. Illetve elveszítenék az új előfizetők szerzésének lehetőségét.
Mert aki igazán meg akarja nézni, az elmehet egy "drukkerkocsmába", bekéredzkedhet egy haverhoz, akinél van. (Én speciel a munkahelyemen néztem 2002-ben a hokivébét, mert nem volt otthon Sporttévé.) Persze egy esemény miatt senki nem vált előfizetést, de legalább megnézi a "formátumot", szokja, és esetleg később elcsábul.

A másik korlátozósdit viszont szimpla kitolásnak érzem. Az A csoportos VB-t évek óta a már említett Sporttévé közvetíti. Korábban - a két adójukon együtt - napi két-három meccs befigyelt, idén azonban - hiába vették meg az egészre vonatkozóan a jogokat - már csak egyet hajlandóak közvetíteni. Szerencsére az IIHF "jóvoltából" a többi meccset élőben adják a YouTube-on. Az viszont úgy működik, hogy országonként lehet korlátozni a nézhetőséget.

A nyitónapon kipróbáltam, jó minőségben, szaggatás nélkül néztem a finn-beloruszt, ami helyett a Sporttévé valami focimeccset adott. Másnapra azonban elmúlt az öröm. A délutáni Kanada-USA helyett csak egy "Nemnézhetedmeg!" felirat jelent meg. Nem lehet tudni, ki intézte el ezt nekünk, de ilyenkor érdemes feltenni a kérdést "Cui prodest?". Csak nem annak, aki a közvetítési jogokat birtokolja?

Ha így van, akkor ez nem volt egy elegáns húzás. Hiszen jórészt olyan meccsektől "tiltják el" az érdeklődőket, amelyeket nem is állt szándékukban leadni.
Tegyük fel ismét a kérdéseket!
Lemaradnak-e szurkolók a meccsekről? Igen, lemaradnak! Aki képes napi 2-3 meccset megnézni, viszonylag kis képernyőn, ráadásul angolul, annak biztos nem ez lesz életben az első találkozás a hokival, nem "divatdrukker".
Éri-e kár a Sporttévét? Nem, vagy minimális. Azokban az időpontokban, amikor nem adnak meccset, semmiképpen sem. Esetleg akkor, ha a potenciális néző egy ugyanabban az időpontban adott párhuzamos mérkőzést néz meg inkább a neten.
Ráadásul ezzel potenciális előfizetőket sem veszítenek, az internetes közvetítés ma még nem konkurenciája, inkább csak kiegészítése a tévének.

Szerencsére a letiltók elkövették azt a hibát, hogy nem vették figyelembe Jacint első informatikai törvényét, miszerint "Amit át lehet alakítani bitek sorozatává, azt fölösleges pénzkidobás kódolgatni, úgyis feltörik". Természetesen elérhető az a böngésző-kiegészítés, ami kicselezi a "geoblock"-ot, így némi küzdelem, szívás után azért a harmadik harmadot már tudtam nézni.

Hoppá, de ez tulajdonképpen lopás! Ugyanolyan, mint amit a Királyi Tévé követ el, amikor nem akarja kifizetni a jogtulajdonos által kért összeget!
No nem egészen! Először is, az IIHF ingyen adja a meccseket, tehát nem kell érte fizetni! Nincs is ilyen lehetőség, csak a tiltás! Másrészt én elő vagyok fizetve a jogtulajdonos csatornára, az talán ne legyen már bűn, hogy ha nekik derogál ezt kihasználni, akkor én beszerzem másik forrásból! 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr764491015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.05.06. 23:07:06

Mint a JácintBlog Hivatalos Kézilabda Orákuluma, annyit tennék hozzá, hogy a NullaEgy alacsony lefedettsége többek között egy furcsa aszimetriának köszönhető. Ugyanis míg a NullaEgy a saját hálózatában átveszi a többi tematikus sportadót, addig a többi sportadót birtokló kábelszolgáltatók ezt nem teszik meg a NullaEggyel.

Hogy aztán ennek az aszimetriának mi az oka, a többi szolgáltató él-e vissza erőfölényével vagy netán a NullaEgy próbál irreálisan magas árat kérni a saját sportcsatornájáért, azt csak a fene tudja.

Az viszont biztos, hogy ez kb. egy n+1-ik példa arra, hogy az úgynevezett piaci verseny egyáltalán nem a fogyasztó jobb kiszolgálására irányul...

goumideaumineaux 2012.05.08. 08:39:42

Üdv, démosz!

Pár napja megnyugodva olvastam a jégkorongblogon, hogy Magyarország nincs a "Nemnézhetedmeg!"-listán. Most akkor mégis? Ez nem túl szépséges a SportTv-től.
Én egyébként nem érzem ezt lopásnak. Egy ingyenes műsort nézel, előfizetője vagy a SportTv-nek. Akkor meg mi van?
süti beállítások módosítása