Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Nyugdíj-elégia

2011.09.20. 17:34 jacint70

Gyerekkoromban szerettem beteg lenni. Akkoriban a betegség azt jelentette, hogy hétfő reggel - valahogy mindig a hét első napján kezdődött - arra ébredtem, hogy lázas vagyok. Így nem kellett iskolába menni. Sőt ki sem kellett kelni az ágyból.

Mert Anyukám szépen hordta be a finomságokat, Apukám meg mesélt. Kutyás történeteket, saját gyártásúakat. Később befutott a doktor néni, aki megállapította, hogy influenzám van, és a héten már nem is kell iskolába menni. Másnapra általában lement a lázam, harmadnapra meg is gyógyultam, a hét hátralévő napjaiban meg élveztem a váratlan szabadságot.
Később rá kellett jönnöm, hogy ez azért nem olyan jó buli. Mert vannak azért ennél komolyabb betegségek is, meg valahogy a doktor néni sem jön már ki. Helyette, amikor igazából ki sem bújnék az ágyból, akkor nekem kell elvánszorognom nagybetegen a rendelőbe. Vagy egyszerűen közlik, hogy ne is menjek oda.
Vagyis rá kellett jönnöm, hogy az egészségügy koránt sem olyan természetes, működő valami, mint amilyennek gyerekként gondoltam.

Mostanában arra kellett rádöbbennem, hogy a nyugdíj is teljesen hasonló móka. Szintén gyerekkoromban a nagyszüleim nyugdíjasok voltak. Persze mindig panaszkodtak, hogy kevés a pénz, amit egy ledolgozott élet után kapnak, de szépen belém rögzült az a képzet, hogy nyugdíj márpedig van amikor az ember megöregszik.

De vajon tényleg van/lesz? Hááát...
Nézzük meg közelebbről, miről is van szó. Arról, hogy az emberek elvileg tovább élnek, mint ameddig dolgoznak. Gondolom, ez régen is így volt, de akkor nagycsaládban éltek, és az aktív tagok csak-csak ellátták étellel és ruhával az öregeket. Na, ez mára megszűnt, mindenki szépen elköltözik a szüleitől.
Jó, de akkor mi a megoldás? Kezdetben volt a gyűjtögetés, vagyis a nyugdíjcélú megtakarítás. Ez jó ötletnek látszott, csak közbejött a II. világháború meg az azt követő rendszerváltozás, amik szépen lenullázták a megtakarításokat.

Ezután lett kitalálva az állami nyugdíj. Aminek az a lényege, hogy elvesznek némi pénzt a dolgozóktól, és azt odaadják a nyugdíjasoknak. Ez tulajdonképpen ugyanaz, mintha a család tartaná el az időseket, csak össztársadalmi szinten.
Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy ehhez lényegesen több dolgozó, illetve - legyünk pontosak - adófizető szükséges, hogy csak annyi legyen az elvonás, amit a befizetők nem éreznek meg, és a kedvezményezettek is elviselhető szinten tudnak belőle élni.

Na, ez sem bizonyult sikeresnek. Legalább is ezt mondták 1997-ben, amikor kitört a Nagy Nyugdíjpénztári Akció. Majd most az egészet visszavonták.
Ugye, hogy nem is olyan egyszerű ez, mint anno gyerekként tűnt? Mert akárhogyan is próbálunk gondoskodni öreg napjainkról, sokszor olyan döntéseket kell hozni, amik 10-20-40 éves időtávra hatnak ki, mindezt a jövőbelátás képessége nélkül.

Mert itt van például a reálhozam. Augusztusban megkaptam a magamét. Természetesen kevesebb lett, mint amivel januárban a Nagy Döntés idején kecsegtettek biztosítóék, hátha mégis maradok.
Viszont még így is szép summa lett. Akármerről néztem - meg a Zasszonyét is -, ha ma nyugdíjba mennék, és minden hónapban hozna ennyit a postás, akkor elégedett is lennék. (Nyilván a későbbiekben annyival korrigálva, mint amennyivel az igazi nyugdíjakat szokták.)

De nem hoz minden hónapban, egyszer volt Budán nyugdíjosztás.
Viszont... Legalább egy havi nyugdíjat már kaptam... Ennyivel beljebb vagyok...
Egyébként meg pontosan ott tartok, ahol azok, akik anno nem mertek átlépni, félve attól, hogy majd a biztosítók nem fognak fizetni, elvégre az autókárokat sem nagyon szokták...
Na ők ezzel is szívtak, én meg hozzájuk képest mindenképpen  jó döntést hoztam...

Ugye, milyen egyszerű ilyen körülmények, feltételek között nagyokat dönteni!!!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr203241390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása