Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A vesekő és a Szent János, kórháznak már egyre kevésbé látszó intézmény

2009.12.09. 15:14 jacint70

A blogger veseköves lett. Nem először. Tizennégy évvel ezelőtt volt a premier. Akkor nem értettem, hogy mi ez az eszeveszett, elviselhetetlen görcsös fájdalom. Ezért elmentem az akkor már "házinak" becézett - tényleg csak becézett, ha valóban az lenne, akkor kijönne, és nem a betegnek kéne bevánszorogni - körzetihez. Természetesen a gyötrő fájdalom sem mentett meg attól, hogy kivárjam az sztk nénikék hosszú sorát, cserébe viszont - mivel ez elvileg népbetegség - a "rutinos" sorstársak már a váróban diagnosztizálták a vesekövet.

A diagnozist aztán a körzeti is megerősítette, adott egy görcsoldó injekciót meg egy beutalót a János kórházba. Pardon, akkor már megvolt a rendszerváltást követő "modernizálás", vagyis minden kórház - István, János, Rókus - neve elé odabiggyesztették a Szent előtagot, vagyis helyesen a Szent János kórházba küldtek. Ott szépen megultrahangoztak, immár harmadikként diagnosztizálták, hogy vesekő, mondták, hogy eszegessek No-spat, és sok szerencsét kívántak a kipisiléséhez. Ja, és hogy üvegbe azt a vizelést, hogyha megvan a kő, vigyem be analizáltatni.
Mire hazaértem az injekció hatása elmúlt, három nap szenvedés következett, de végül kijött a kavics. Bevizsgálták, mondták, hogy kalcium-oxalát, nem tudják, mi okozza, de kerüljem a sóskát, a spenótot és a csokit.

Azóta vesekő pár évenként visszatérő, kellemetlen vendég nálam. Mert a sóskáról és a spenótról könnyű szívvel lemondtam, de a görcsös szenvedés emléke pár hét alatt elmúlik, a csokoládé meg olyan csábítóan finom dolog...
Mivel már többször megtörtént, és a fent leírtak alapján úgysem tudnak vele mit kezdeni, általában önállóan végigszenvedem a procedúrát - ami rendszerint egy nap alatt lezajlik -, nem tetézem a bajt orvos felkeresésével. Egyszer fordult elő, hogy annyira görcsölt, hogy felhívtam az éjszakai ügyeletet, és megkérdeztem, ha elvánszorgok hozzájuk, adnak-e egy injekciót, mire közölték, hogy nem, vegyek be két No-spat meg négy algopirint, és ha jobban vagyok, menjek be a Jánosba.
Másik alkalommal éppen a kedvenc - azóta megszűnt - fegyveres testületemnél tartottam oktatást, amikor rámtört a görcs. A kedves Őrnagy Asszony soron kívül beadatott egy szurit az orvosukkal, majd egyenruhában-szolgálati kocsival száguldott el velem a Jánosba, gyakorlatilag úgy kellett lebeszélnem, hogy a vállán cipeljen fel az urulógiára.
Ahol aztán a nagy sietség hiábavalónak bizonyult, ezren álltak előttem. Mire bejutottam, az injekció hatása elmúlt, már fetrengtem a görcstől. A doki egy öreg unott pofa volt, nézi a "harcidoki" papírját, majd nagy kegyesen csinál egy ultrahangot. Utána közli velem, hogy nincs vesekő. Kérdezem, hogy akkor mire fel a tünetek. Mondja, lehet, hogy mocorog valami. Ami nincs... Hazaérek, megkezdem az ilyenkor szokásos "víztúladagolást", egy óra múlva kint is van a nemlétező kő.

A tegnapelőtt este is a szokásosan indult. Kellemetlen lágyéktáji fájdalom, fél óra múlva vese bedurran. Innentől kezdve háromfajta tevékenység; szó szerinti görcsöléses nyomás a slózin, fel-alá sétálás, illetve eszméletlenül kifacsart pózban történő kucorgás. És közben a No-spa, algopirin kombó eszegetése. Most nem múlik el egy éjszaka alatt, ezért tegnap délután elhatározom, hogy elugrom egy ultrahangra, nehogy még a végén akkora legyen, hogy ne tudjon magától kijönni. Először a környék magánrendelőit hívom, görcsökben fetrengve mégsem jó órákig várakozni, de mindenhol húsz rugó feletti összegeket mondanak. Anyátok! Egy öt perces vizsgálatért, ami csak diagnosztika. Nem marad más hátra, elhatározom, hogyha kicsit enyhül a görcs, benézek Janihoz. Felhívom őket, mondják, nyolctól-ötig van rendelés. Atyámmal megbeszélem, megígéri, reggel bevisz.
Hajnali háromkor ébredek, elmúlt a görcs. Megyek a vécére, edényke elő, semmi. Lassan elkezd fájdogálni, időnként pár percet görcsöl is. De hét körül megszűnik minden jelenség. Mielőtt indulunk, még beugrok előző napi törzshelyemre, és voilá, megszületik az "eredmény". De ha már útra készen állunk, menjünk csak, legalább megnézik, maradt-e benn még valami vagy tényleg vége.

Háromnegyed kilencre odaérünk, az ajtón felirat, hogy betegfogadás csak előjegyzésre. Egy pasas várakozik, mondja, hogy ő a nyolcórás, de orvos még nincs. Kijön egy undok nő, vázolom mi a szitu, hogy kőszülés volt, szeretném ha megultráznának. Közli, hogy csak előjegyzésre, hozza is a füzetét, megajánlja egy december 28-i időpontot.

A jó édes anyátokat! És addig mi van? No, nem valószínű, hogy lenne még benn valami (azt érzi az ember, ha mocorgás van ha nincs, akkor meg tökmindegy), de mégis! Fizetjük a rakás tébét, és akkor egy ötperces rutinvizsgálattal is szívatják az embert, ráadásul a telefonban félre is tájékoztatnak...

Megoldás persze lenne erre is. Ha már fizetni kell azt a tébét, akkor legyen már lehetőségem választani! Mondjuk úgy, hogy "ingyen" megnéznek az ilyen leprafészkekben, vagy megmondják, hogy - a tébébefizetés függvényében - mennyit hajlandóak téríteni, a többit meg kipengetem saját zsebből, ha érdemi ellátást akarok... 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr641585931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2009.12.09. 20:54:33

Teljesen átélem a helyzetet, mert a szöuli olimpia megnyító ünnepségét hasonló körülmények miatt nem láttam. Egy kő jelentkezett és kellett neki vagy 8 hét mire kijött.
Javaslom a rowatinex (sága bogyót) húgyúti tisztítót, -kőtörés után javasolta az urológus - sok folyadákkal (zsurló teával).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.12.09. 22:20:10

Hát, részvétem. Eddig ettől a nyavalyától megkímélt a sors, úgy látom hálás lehetek ezért.

Amúgy húsz éve, amikor mindenki arról beszélt, milyen lerobbant állapotban van az egészségügy, örültem, hogy még fiatal és egészséges vagyok. És bíztam abban, hogy mire megvénülök, rendbehozzák ezt is és engem már egy rendes egészségügy fog kellemesebb körülmények között életben tartani.

Ehhez képest a helyzet inkább romlott, és most már nem is vagyok annyira fiatal, hogy naívan azt higgyem, jobb lesz, mire szükségem lenne rájuk. Úgyhogy néhanapján már aggódom emiatt...

intizar 2009.12.20. 21:11:31

Tündérem, van-e sejtelme, hogy fizették valaha a kijáró háziorvost? Higgye el, nem úgy, mint a "házi" körzetit. Meg kb. tizedannyi dolga volt.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.12.20. 21:48:56

@intizar: Értem én... De akkor miért lett átnevezve körzetiből házivá? És miért "Tündérem"?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.12.20. 21:51:14

@jacint70: Ja, és a gyerekorvos az ki tud jönni... Igaz tarifája van annak...

Zsolt79 2010.06.03. 21:49:38

Csak kórházba ne kerüljön az ember... Hálát adhatok az égnek, mert utoljára 5-6 évesen voltam kórházban, mikor kiszedték a mandulámat.
Az ilyesmi ellen, mint a te problémád, nem jó a dinnye? Tudtommal még görög dinnye kúrák is vannak. No meg a sör. Utána kéne olvasnod és nyaranta behabzsolni a dinnyét. Már ha szereted.

S=klogW 2014.01.01. 15:31:10

"minden kórház - István, János, Rókus - neve elé odabiggyesztették a Szent előtagot"

VISSZAbiggyesztették, bunkókám
süti beállítások módosítása