Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Promontor kérésére - "Hatástanulmány" a foci szabályainak megváltoztatásával kapcsolatban

2010.06.23. 08:18 jacint70

Múlt héten a dögunalmas focivébéről írtam. Azóta kicsit javult a helyzet, több gól esik, de alapvatően úgy gondolom, hogy a játék élvezetesebbé tételéhez szükséges lenne néhány szabály megváltoztatására. Pár ötletet leírtam kommentben, mire Promontor felszólított, hogy ne csak ötletelgessen a blogger, tessék megvizsgálni is a javaslatok hatását. Íme:

Szerintem az alábbi szabályváltoztatásokat kéne bevezetni:

  • Le kéne csökkenteni a mezőnyjátékosok számát nyolcra.
  • Tiszta játékidőt kellene bevezetni, pl. 2*30 percet. 
  • Meccsen belül korlátlanul lehessen oda-vissza cserélni.
  • Meg kéne szüntetni a sárgalapot, helyette tízperces kiállítást kellene bevezetni. Esetleg úgy, hogy  - a vizilabdához hasonlóan - három hiba után a játékos "cserével végleg kipontozódna".
  • Ha a labda a kaputól 25 méteren belülre kerülne ugyanúgy ne legyen les, mint a saját térfélen.

A foci unalmasságát leginkább az okozza, hogy a játékidő nagy részében érdektelen "mezőnymunka" folyik, kapuközelbe ritkán jutnak el a játékosok. Pedig a nézők a gólt várják. A pályák mérete és a játékosok száma nem változott, megnőtt viszont a fizikai-, azon belül pedig a futóteljesítmény. Ezért a látványos cselekre, közönségszórakoztató megmozdulásokra egyszerűen nincs hely és idő, hiszen az ellen gyorsan visszaér, jobb esetben csak felépíti a "betonbunkert", rossz esetben "letarolja" a dribliző játékost.
Ezen segítene az első szabálymódosítás. Kevesebb játékos esetén azonnal megnőne a tér.

A másik rákfene az időhúzás. A "piszkos" játékidő nagyjából harmada telik el időhúzással,  a bedobások, szabadrúgások, szögletek "előkészítésével", ezek minél jobban történő "elnyújtását" értelmetlenné tenné a tiszta játékidő bevezetése.

A korlátlan oda-vissza csere több célt szolgálna. Egyfelől így nem kéne csökkenteni a csapatok játékoskereteit, másfelől a taktikai lehetőségek meccsen belüli variálhatósága is növelhető lenne, harmadrészt a kulcsjátékosoknak lehetősége lenne a mérkőzések alatt is pihenni. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy idény végére "kifacsart sztárcitromok" érkezzenek meg a soros válogatott eseményre.

A sárga lap eltörlésével megszűnne az a vicces helyzet, hogy a játékost csak a második-harmadik súlyos szabálytalanság esetén éri hátrány, úgy, hogy abból a szenvedő fél semmit sem profitál. A tíz perces büntetést nem csak a mostani "sárgalapos" esetekben kéne alkalmazni, hanem minden durva szabálytalanságnál (felrúgás, talpalás, stb.). Ezt egyidőben addig lehetne folytatni, amíg a csapatban csak öt mezőnyjátékos maradna. (Kettős, hármas előny) Az igaz, hogy jelenleg a kiállítás sem ér sokat, mert a csapatok az esetek nagy részében akár a meccs kétharmadát is képesek kapott gól nélkül emberhátrányban kihúzni, de más lenne a helyzet, ha ezt a mutatványt mondjuk nyolc a hat vagy nyolc az öt elleni felállásban kéne elővezetni...
Kiegészítve az utolsó szabállyal, egész jó kis pozíciós játék - és gólszerzési lehetőség - tudna kialakulni.

Az utolsó szabálynak lenne még egy - a góllövést könnyítő - jótékony hatása. Nem fordulhatna elő olyan eset - mint most a vébén -, hogy egy gól csak azért szabálytalan - de legalább is vitatható -, mert valakinek a fejét éppen csak  érinti, anélkül, hogy ez bármit is változtatna a támadás "koreográfiáján".

Összességében úgy gondolom, hogy ezek a változtatások alapvetően érintenék az egész játékrendszert. Ez azt jelenti, hogy alapvetően új taktikát, felállást kéne kikisérletezni a jól bevált "bunkervédelem" helyett. Ennek tökéletesítéséhez szükség lenne pár évre, legalább addig esetlegesebb lenne a játék, így több esély lenne nézhetőbb meccseket látni.

Persze ez az egész bejegyzés nem komoly, csak egy gondolatkísérlet, tisztában vagyok azzal, hogy ezek a szabálymódosítások sosem lesznek bevezetve.
De sebaj, már csak pár hét, és kezdődnek az edzőmeccsek Fehérváron...

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr132102862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.23. 18:42:01

A foci kimagaslóan a legnépszerűbb sportág a világon. Nem véletlenül. Pont az ugyanis a varázsa, hogy nagyon nagy értéke van egy gólnak. Ezért van az, hogy egy gól fociban sokkal nagyobb örömöt okoz, sokkal több boldogsághormont szabadít föl, mint akármelyik másik sportágban.

Tejpalkó 2010.06.23. 23:34:19

Ezek a szabály módosító felvetések nagyon hasonlóak a hokihoz, de ez nem baj, mert talán éppen ezek teszik látványossá, és teljes erőbedobásra kényszerítik a játékosokat.
sajnos a mostani foci VB is tele van unalommal, mert egy 0:0 mérkőzésen, vagy egy talált góllal megnyerten nem igazán lehet izgulni.
A szabályok megváltoztatására valóban semmi esélyünk nincs, de a gondolatok határtalanok és a játék gyorsítása az mindig eredményt szokott hozni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.23. 23:38:09

Hm, érdekes lenne szimulációs programokkal vizsgálni ezeket a szabályváltoztatási javaslatokat. Különösen a les eltörlésének és a létszámcsökkentésnek a hatására lennék kiváncsi.

Igazából a foci különbözik a többi Európában népszerű csapatsporttól annyiban, hogy jóval nagyobb a pálya. A kézi/kosár/hoki pályák nagyjából hasonló nagyságúak, ami jól lemérhető a csapatlétszámokban is. Egy focipálya sokkal nagyobb, nekem a 8 fős csapat nagyon "levegős" lenne. A lest lehet kritizálni, de más csapatsportágakban is van hasonló védőszabály: akéziben a hétméteres vonal, hokiban szintén van les, ha másfajta is, kosárban is van 3 másodperces szabály, szóval ha nem lenne les, akkor valami valszeg kéne a helyébe.

A tiszta játékidő kérdése lenne az, amit igazából megfonmtolandónak tartanék. Ha nem is a hoki szintjén, de legalább a kéziben megszokotthoz hasonló módon, azaz a játékvezető állíthassa le az órát, ha akarja, illetve bizonyos esetekben legyen kötelező is.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.23. 23:56:37

@Csöncsön: Hm, ez egy érdekes kutatási téma lehetne!
Mennyi az ideális gólszám? Mennyi boldogsághormon szabadul fel egy tipikus kézi/kosár/foci/stb. meccsen? Mik azok az események, amelyek a gól mellett még hozzájárulnak az adott sport élvezeti értéekéhez: védések, lövések, passzok, cselek, a csapatjáték szellemessége?

Ha csak a gólok számát nézzük, szerintem egy 0:0 vagy 1:0 boldogsághormonilag sem a legideálisabb eset. Nyilván a vasárnapi kézis 28:25-nél az egy gólra jutó átlagos gólöröm kisebb volt, mint a fociban, de az 53 gólból volt mondjuk 6-8, amelyiknek az értéke vetekedett egy focimeccs góljaival. És hol van egy focimeccsen 6-8 gól manapság? Pedig lehetne,mert régen nagyobb volt a gólátlag és nem hiszem, hogy egy 3:2 kisebb élmény, mint egy 1:0.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.24. 08:51:33

@promontor: Szerintem ketté kell választani a dolgot. Ha a kedvenc csapat küzd, akkor a legratyibb, egyetlen öngóllal megnyert tétmeccsnek is ott a helye az "aranydvd"-n.
Semleges nézőként viszont elvárt, hogy az esemény szórakoztató legyen... Tehát legyen látványos és/vagy fordulatos/izgalmas, legyenek benne fordulópontok, stb...

Szerintem a minél több gól, annál jobb a megoldás... Pl. a helyszínen fel lehet ugrani, lehet góóóóóóóóólt ordítani... Ez elsőre is tök jó, de mondjuk egy hokimeccsen én kilencedszerre is szívesen megteszem... Persze a felszabaduló "gólöröm" az függ az ellenféltől is, pl. a finnek elleni góloknál nagyobb volt, mint idén a román mezbe öltöztetett csapat ellen. Mert ott ez volt az elvárás...

Egyébként, ha ez nem csak egy gondolatkísérlet lenne, akkor meghívásos tornákon tesztelném a szabályokat... Pólóban volt pár éve olyan kezdeményezés, hogy az új szabályokat a LEN kupában próbálták ki...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.27. 21:24:38

És ugye a mai meccsek remekül demonstrálják, hogy van egy fontos szabályváltoztatási javaslat, amit kihagytál, nevezetesen a videobíró...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.27. 21:37:02

@promontor: Amit helyesen video gólbírónak kéne ejteni (video goal judge)... Mert nem arról van szó, hogy minden kétes szituációt visszanéznek, hanem csak a gólokat...
De, hogy ontopic is legyek, ez a szabály valóban kimaradt... Védekezhetnék azzal, hogy azért, mert ez nem befolyásolja a játék élvezeti értékét, csak az eredményt, de valójában elfelejtettem...
Mellesleg az, hogy valaki a "fejesek" közül még ez ellen is tiltakozik valami hülyeségre - pl. mindenhol nem lehet felszerelni - hivatkozva, jelzi a sportág megújulásának reménytelenségét...

Tejpalkó 2010.06.28. 00:01:38

A videó gólbíróval teljesen egyetértek - főleg a mai két esemény láttán - de egy VB-én ahol több kamerával követik a játékot a 4. bíró feladata lehetne, hogy vitás esetben ő megnézné a felvételeket (nem csak a közönség) és eldöntené a helyes ítéletet. Az ellenőrzésre fordított időt szintén ő mérné és ennyivel meghosszabbítaná a játék időt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.28. 06:27:42

@jacint70: @Tejpalkó: Nyilván a gól a legfontosabb, de a lest is simán ide lehetne venni, még akkor is, ha nincs rögtön gól belőle, mert az se mindegy, hogy pl. szöglet vagy kifelé szabadrúgás követ egy les után kimaradt helyzetet.

Szintén meggondolandó lenne a lapot érő szabálytalanságok esete.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.28. 06:48:16

@Tejpalkó: @promontor:
Azért ne feledjük, hogy az Argentínok első gólja teljesen szabályos lenne az utolsó pontom szerint. Kis csúsztatással "máris látszik", hogy több lenne a gól.
Az, hogy a 4. játékvezető legyen a video gólbíró zseniális ötlet, most nagyjából alig van funkciója. Tiszta játékidő esetén nem is lenne mit mérnie. Viszont szerintem csak gólnál kéne "bevetni", mint a hokiban.
Ott nem a tv közvetítés alapján megy a döntés, hanem saját, szabványos kamera van.
Ez egyrészt azért fontos, mert így nem fordul elő, hogy kényes helyzetben a tévések nem találják a "perdöntő" felvételt, másrészt ha minden kis szabálytalalanságért videóznának, akkor az sokáig tartana, másrészt a bírót fokozná le egyszerű segéderővé...
Hokiban is van les, mégsem kamerázzák, pedig a vonal és a szabály (előbb korong aztán ember) miatt ott egyszerűbb is lenne...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.28. 18:08:12

@jacint70: Hát, végülis az már részletkérdés, hogy csak gólnál legyen-e videobíró, vagy legyen néhány más eset is, abban mindenki egyet ért (csak a FIFA hülyéi értetlenkednek szándékosan), hogy nyilván nem minden apró szabálytalanságnál lenne bevetve a rendszer.

Viszont nem szeretném, ha elsikkadna, hogy az "unalomvébé" utóbbi pár napja kifejezetten izgalmasra és látványosra sikeredett.

Tejpalkó 2010.06.28. 18:28:26

@promontor: @jacint70: Én első sorban a hokira tudok hivatkozni a gólok megítélésében, ami nagyon fontos, mert az nagyon befolyásolja az eredményt. Természetesen egy les gólt kapni az is igen bosszantó, de az is nagy vívmány lenne, ha a gólba tartó labdák helyzetét 100%-ban meg lehetne ítélni. A nettó játék időbe nem mennék bele, mert azt nem erre a "lassú" játékra találták ki.
Egyébként a teniszben is nagy segítség a videó.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.28. 20:12:58

@promontor: Tényleg voltak izgalmasabb meccsek is, a tegnapi német-angol egész jó volt...
Szerintem meg azért csak a góloknál kéne alkalmazni, mert ott a két kapu fölé kell szerelni csak kamerát, ellenkező esetben egy második közvetítőrendszert kéne telepíteni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.28. 21:34:54

@jacint70: @Tejpalkó: Na, ha már így beleástuk magunkat, akkor referenciaként álljobn itt egy pár hónapos origó cikk, szerintem jól összefoglalja a videóbíró kérdést: www.origo.hu/sport/focivilag/20100329-gyermekded-ervekkel-kuzd-a-videobiro-fociban-valo-alkalmazasa-ellen-a.html

A gólba tartó labdák fontosak, de a lesgólok sokkal gyakoribbak. Tegnap ugyan 1-1 volt ezek aránya, a gyakorlatban lesgólból van jóval több. Szerintem mindkettőt simán ki lehetne szűrni. A foci nagyon gazdag sport, a világversenyek (Eb, vb, BL, nagy bajnokságok) röhögve kitermelik a megfelelő rendszerek költségeit, ráadásul nem is kell a közvetítőrendszertől elválasztani, csak azt kell garantálni, hogy a videobíró a tévés társaságok szűrése nélkül megkapjon minden képet. Csak akarni kellene.

A többi javaslat egyelőre sajna utópia, de ezt ugyis tudjuk.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.28. 21:58:56

@promontor: Mondjuk ebben igazad van, hogy a fociban inkább a lesgól a rákfene, mint a hokiban "szokásos" bennvolt-nemvolt dilemma...
De erről a lesszabály jellege tehet leginkább... Mert egyszerre két pontot (rúgó és fogadó játékos) kell figyelni, ráadásul mindig változó helyen... Ennél jobb a rögzített leshatár, Tejpalkó biztos pontosítani fogja, de szerintem egyszerűbb a hokiban a vonalbírónak támadáskor felállni a vonalra, és lesni, mi megy rajta hamarabb keresztül, a korong vagy a játékos, mint a partjelzőnek ezt a két pontot - ami egymástól több tíz méterre is lehet - figyelni...

Zsolt79 2010.06.29. 20:10:30

Igazából én nem boncolgatnám a felvetett szabálymódosításokat, engem csak a video judge ötlete fogott meg, amit teljes mértékben helyeselnék, ha bekerülne. A 8 játékos dologgal Promontor véleményét osztom, ekkora pályán kevés lenne. 10 perces kiállításnak nem sok értelme van fociban, éppen a "betonvédekezés" miatt. A végtelen csere érdekes, viszont akkor eltolódna a hoki felé és veszítene a "focisságából". Nem szívesen látnám ezt az ötletet megvalósulni. Aki focizni akar, annak egy bizonyos erőnléti szintnek meg kell felelnie, nem dőlhet ki, mint egy 40 éves sztárjátékos, aki nem akarja tudomásul venni, hogy eljárt felette az idő és már csak a neve a régi, semmi más.

Tejpalkó 2010.06.30. 01:44:57

@promontor: @jacint70: A hokiban a kapu fölött elhelyezett kamera veszi a korong útját, ezért független a TV közvetítésétől. A vonalbírónak a lesek megítélése mellett feladata a korong játékba hozása is, viszont ha a foci asszisztenstől elvesszük a lesek megítélését, akkor mit fognak csinálni? (felvezetik a csapatokat?)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.30. 06:04:04

@Tejpalkó: Nem, én nem arra gondoltam, hogy el kell venni a les megítélését, hanem az, hogy ha a leseknél csak a vonalat kell figyelni, akkor egyszerűbb lehet a dolguk. És akkor máris lehetne többletfeladatokat adni nekik, pl. hogy ők is figyeljék a szabálytalanságokat, és szükség esetén jelezzenek a játékvezetőnek... Szerintem a hokiban is így van ez valahogy...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.08. 09:17:08

Na végre, három harmad lesz fociban is! A többi módosítás gondolom már csak idő kérdése... ;-)))

sportgeza.hu/futball/2011/07/07/3x30_perc_lehet_egy_futballmeccs_katarban/
süti beállítások módosítása