Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A cáparuha és az ő betiltása

2009.08.09. 08:11 jacint70

Valaha az úszást tartottam a legobjektívebb sportágnak. Az elején beugranak a versenyzők a vízbe, és aki a leghamarabb a táv végére ér, az a legjobb. Nincsen olyan körülmény - gondoltam egykor -, ami az eredményt befolyásolná.

Itt van például a műkorcsolya. Kezdjük azzal, hogy szerintem az nem is sport, inkább előadóművészet. Bejön a versenyző, köröz, hajlong, ugrál, majd a végén a zsűri kikalkulál valami pontszámot. Abszolút szubjektíven. Így könnyen előfordul, hogy a Feltörekvő Ifjú Tehetség hiába ugrik nagyobbakat, szebbeket, mint az Évek Óta Világbajnok, még akkor is kevesebb pontot kap, ha az esetleg el is ront pár gyakorlatot. De sebaj, mert egyszer ÉÓV visszavonul, FIT lép végre a helyére, és akkor már ő is ronthat nyugodtan, megkapja a pontokat.

Aztán itt vannak a csapatsportok. Ezeknek a pályaméreteit és a csapatok létszámát több évtizede határozták meg, azóta a fizikai teljesítmények nagyságrendeket nőttek, így a védekező játéknak jobbak az esélyei. Magyarul, ha a gyengébb csapat beáll védekezni és kontrákra épít, némi szerencsével megverheti az amúgy nagyobb játékerőt képviselő ellenfelét. Pl. a magyar hokiválogatottnak is évekig ez volt a taktikája, amikor feljutott a DIV-I-be.

Nagy segítség az objektívitás rongálásában, ha a sportághoz tartozik játékvezető. A legnagyobb jószándékkal is el lehet nézni egy lest - a bíró is emberből  van -, és akkor ott van a titkos fegyver, a kiállítások ügyes osztogatása. Amíg szoros az eredmény, addig a preferált csapat lényegesen többet kap, majd amikor az ellen már elfáradt, és az eredmény is rég eldőlt, szépen vissza lehet adni, így kozmetikázva helyre a fórok statisztikáját.

De az úszás még az atlétikánál is objektívebbnek tűnt. Elvégre itt még lökdösni sem tudják egymást az ellenfelek. Persze egy nagy baljós árny régóta ott lebeg a sportág felett, a dopping. Úszásban érdemes erősen doppingolni, a fent leírtak alapján a sok befetetett pénz nem tud elúszni holmi bírói ítélet miatt.
De a dopping legalább olyasmi, ami nem látszik, elhitethetjük magunkkal, hogy csak az csinálja, aki le is bukik vele, vagy akiről sokat mondják. Az első meg a harmadik helyezett. A második nem, mert az a mi fiúnk, és különben is, többször elmondta, hogy ő nem...
 
Néhány éve aztán történt valami. Megjelentek az úgynevezett cáparuhák, az úszás technikai sporttá vált. Ami nem tetszik. Tehnikai sportág legyen a Forma-1, az így van meghírdetve, azt azért szeretjük.
Ráadásul nem is tudom, miért lett ez kitalálva. Beckham-es focimezt, Nadal-os teniszütőt sokat el lehet adni, de ki az a hülye, aki a tengerparti nyaraláshoz meg fog venni egy ilyet.
Gondolhatnánk, hogy erre sokkal több reklámot lehet rakni, mint egy fürdőgatyára. Kár, hogy a mostani VB-n sem láttam olyan szép humán hirdetőoszlopokat, mint egy autóverseny dobogóján.
Akkor mire fel ez a fejlesztés? Állítólag sok kutatás kellett a megalkotáshoz, vagyis sok pénzbe került. Előnyt csak az első időkben hoz, később a konkurencia is használni fogja, vagyis ismét előtérbe kerül a tehetség, a munka és a dopping. Egy dologra jó, hogy a kevésbé gazdag versenyzők még inkább elveszítsék az esélyüket, hogy éremhez jussanak. 

Vagyis arra rendezkedtek be a gyártók, hogy abból élnek, hogy lehúzzák a tehetős indulókat...

Igen ám, de év végén betiltják ezt az egészet... Nem értem, miért hagyják ezt a felszerelés-gyártók? A lobbiérdek erős, ezért csak arra tudok gondolni, hogy mégsem volt olyan drága a fejesztés, vagy olyan olcsón elő lehet állítani és olyan drágán adták, hogy már rég megvolt a busás haszon... Vagy a doppinglobbi erősebb volt, ha van még pénz a bukszában, akkor tessék azt is inkább kemikáliára költeni...

Viszont az Úszószövetség jól bégette magát. Ebben az izében olyan világrekordok születtek, aminek túlszárnyalásához a kokszolásnak jó nagyot kell fejlődnie... Vagyis sokáig nem lesz új rekord... Ezt súlyemelőék remekül megoldották a szöuli olimpiát követő lebukások és szigorúbb ellenőrzések után, picit megváltoztatták a súlycsoport határokat, máris lehetett kezdeni előlröl..

De a medencék hosszát sajnos nem lehet megnövelni pár centivel... 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr271297654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkagep 2009.08.29. 09:48:45

gerelyhajítóék is változtattak a gerelyen amikor elkezdték a rekortánon a futókat dobálni... szerintem törölni fogják az össze olyan rekordot ahol nem tudják bizonyítani, hogy fecskében úszták és akkor kezdhetik elölről.

Zsolt79 2010.01.20. 12:51:27

6 éves koromban kezdtem úszni és a mai napig átváltozok hallá, ha víz közelébe kerülök. Na persze a régi kondi már sehol, egy kis lubickolás ás már fújtatok mint egy víziló, de a sportág szeretete ma is megmaradt. Szeretném hinni, hogy ma is olyan tisztán játszanak mint régen, de persze már nem hiszek a csodákban. Mindig lesz dopping és mindig lesz olyan, amit nem lehet kimutatni. Nem is beszélve más technikákról, mint pl. más tiszta vizeletét felpumpálják az illető péniszén keresztül és ezt vizeli ki a teszten. Meg még ki tudja milyen praktikák vannak amikről sejtelme sincs az átlagembernek...
süti beállítások módosítása