Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Esőnap

2009.07.24. 21:57 jacint70

Nyár van! Ennek az évszaknak - legalább - két jellemzője van. Az egyik a hosszú hetekig tartó, száraz, forró hőséggel sújtott idő, a másik meg az, hogy a színházi előadások kiköltöznek a szabadba.

A két jelenség békés egymás mellett élése azon a napon szokott felborulni, amikorra jegyünk van valamilyen eseményre. Persze ezek a napok is gyönyörű napsütéses idővel kezdődnek, de legkésőbb délben megjelennek az első felhők. Amelyek egyre sötétebbek. Hogy lehessen találgatni, lesz-e előadás vagy sem. Az izgalmak általában fokozódnak, az esemény előtt két órával be szokott futni egy kiadós eső. Lehet örülni, elmarad a műsor, készülhetünk az esőnapra. De nem, mert az indulás előtti utolsó pillanatban eláll, gyors telefon a helyszínre, ahol közlik, hogy ott sem esik, meg lesz tartva. Elindulunk. A felhők egyre sötétetbbek, egyszer-egyszer még villámlik is. Megérkezünk, elfoglaljuk a helyünket. Innentől felváltva nézzük a színpadot és az eget. A fránya eső meg időnként elkezd csöpögni. Van úgy, hogy ennyivel megússzuk, de előfordult már olyan is, hogy egy kiadós vihar következtében annyira elázott a technika, hogy az eső után nem lehetett bekapcsolni, így végre haza lehetett menni. Az előadás októberben - immáron időjárás-biztos fedett teremben - lett befejezve.

Múlt szombaton Anyukáméknak volt jegye a Városmajori Szabadtéri Szinpadra. Ráadásul én vettem ajándékba. Szeretek inkább ilyesmit - élményt - ajándékozni, a tárgyaknak vagy örül az ember vagy nem, de mindenképpen rakosgatni kell. Ezzel szemben az élmény-ajándék viszonylag gyorsan elmúlik, a jogosító papírka - jegy, utalvány, stb. - addig is csak kevés helyet foglal. Mivel kellemes élményt szeretek ajándékozni, csak olyan előadásra veszek jegyet, aminél van esőnap is. Elvégre műélvezni gatyáig vizesen nem az igazi.
Ezúttal simának tűnt a helyzet, a meteorológia napokkal korábban nagy vihart jósolt, ezzel összhangban már fél háromkor kiadták Budapestre a vörös jelzést, négy órakor meg is érkezett a vihar. Fákat csavargató szél, hatalmas eső. Ötkor át is vittem a Kiccsajt, ebből tuti esőnap lesz, nincs az a technika, ami ennyi vizet kibír.
Biztos, ami biztos, hatkor felhívom őket, hogy ugye akkor ez elmarad. Legnagyobb megdöbbenésemre közlik, hogy nem. Firtatom a hatalmas vihart, közben újra elered, de nem, meg lesz tartva.

Háromnegyed nyolckor szegény szüleim elmennek, hozzánk vendégek jönnek. Eredetileg fagyizós erkélyparti, de a vége forrótea-szürcsölés. Mivel Apukámnak odaadom az esőkabátomat, kénytelen vagyok elővenni a téli dzsekimet. Nincs melegem benne. Kilenckor behúzódunk a lakásba, hangosan kell beszélgetni, hogy halljuk egymást a süvítő széltől. Tízkor lekísérjük a vendégeket, a fák hajlonganak, a szél süvít, az eső csak esik, esik...
Másnap kérdezem Anyukámat, mi volt. Elmondta, hogy kaptak valami nejlonzsákot, ezzel tudták le a szervezők a zord időjárást. Egy ízben a szél a díszletfalakról is lefújta a képeket, szerencsére a színész rutinos róka volt, visszatette, majd megjegyezte, hogy nem kell huzatot csinálni.

Szerintem meg nem kell megtartani egy előadást, ha már órákkal a kezdés előtt egyértelmű, hogy az idő alkalmatlan az ilyesmire. Egyszerűen nem értem, miért kell a kultúrális programból esőerdei túlélőtúrát csinálni, pláne, hogy esőnap is le lett kötve. Vagy félreértés történt? Az esőnap azt jelenti, hogy esőben tartják meg az előadást? 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr681266729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2010.01.20. 12:35:24

Nem tudom, hogy ki mennyire kedveli az esőt, én imádom, főleg a viharokat. Gyerekkoromban rengeteget kirándultak a szüleim a legjobb barátokkal és nem volt olyan év, hogy egy-egy hatalmas vihart ki ne fogjunk. Óriási élmény volt gyerekfejjel odabújni anyukámhoz és lesni, hogy a vihar felkapja-e a sátrat vagy sem. Közben meg a férfiak kint álltak az orkánszerű szélben, nem láttak a szinte vízszintesen csapkodó esőtől, félig megvakultak az egymásba érő villámcsapásoktól de ők csak rendületlenül tartották a sátrakat, hogy védjék szeretteiket az elemek erejétől. Nem mintha sokat tehettek volna, ha tényleg felkapja a sátrat a vihar, de az én szememben akkor lett szuperman apukámból és a barátokból és azóta felnőtt fejjel is gyakran kimegyek a szabadba ha vihar van és átadom magam a boldog emlékeknek. Lehet, hogy hülyének néznek az emberek, de annyi tudást összeszedtem már, hogy tudjam, hogyan kell viharban viselkedni, ha az ember tudja, hogy mit kell tennie, akkor nem kell félnie egy villámmal való megrázó találkozótól :).
Persze ez nem jelenti azt, hogy elmentem volna szabadtéri színházelőadásra viharban :). Sőt... Nagy marhák voltak akik nem fújták el, mert a rengeteg technika egy nagy villámhárítóként működött, köszönjék a szerencséjüknek, hogy nem sikerült megrázóra az előadás :).
süti beállítások módosítása