Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Gagyi in Hungária

2009.06.05. 18:56 jacint70

Egyszer egy bőrdíszművesnél láttam egy érdekes táskát. Első pillantásra nem volt vele semmi probléma, táska formája is volt, bőrből is volt. Jobban megnézve azonban feltűnt, hogy - a rendes példányokkal ellentétben - nem egy darab bőrből lett kiszabva, hanem mindenféle dirib-darab maradékokból lett összetákolva. Na, ez a táska jutott eszembe a Made In Hungária című film nézése közben.

Ami Fenyő Miklós életrajzi filmjeként meghirdetve. Miszerint a legenda megszületett. Na, azért ez picit túlzás. Fenyő Miklós akár meg is érdemelhet egy filmet. Például azért mert negyven éve ott van a szeren. Pár éve voltam egy karácsonyi koncertjén, nagyjából hatvan évesen nagyon korrekt kis előadást nyomott le. Amit a nyolcvanas évek elején hozott össze, az meg egyszerűen zseniális. Nemcsak zenét csinált, de teremtett egy nagyon klasz álomvilágot. A kilencvenes évek közepén - túl az egyetemen és az első pár munkás éven - a Hotel Mentolt hallgatva, sokszor jutott eszembe, hogy a "karrier hajszolása" helyett jó lett volna a gimi után pl. elmenni kabinosnak egy évre a Dagályba, és élvezni kicsit az életet, amúgy "kori-roki" módra...

De térjünk vissza a filmre. A repülőgépes, amerikaizenés nyitójelenet pazar, azt hittem az USA-ban járunk. A repülőtéri jelenet méltó folytatása, jó a manchesteres-honvédos poén. Az ezt követő koncertjelenet is tökéletes, helyén van az ének, tökéletes a koreográfia. Itt viszont elfogy a szufla, innentől a film nem tudja eldönteni, hogy mi is akar lenni. Nézzük, mik lennének a lehetőségek:

a) Az "ámerikából" hazajött fiú, az onnan hozott lendülettel és zenével lenyomja a Helyi Menő Csávót, visszaszerzi tőle a távollétében "lenyúlt" csaját, a zenekart, és sikeres lesz.
b) Némi kezdeti rivalizálást követően rájönnének HMCS-vel, hogy ők tulajdonképpen jó haverok, együtt megcsinálják a szuperzenét, és úgy venszik hülyére a korabeli pártfunkcikat, hogy azok észre se vennék, hogy hülyére lettek véve.

De sajnos az alkotó kicsit belezavarodott a lehetőségekbe, a sok jó alapanyaggal nem tudott mit kezdeni. Pedig alapanyag aztán volt rendesen. Jó a szinészi játék, a főszereplő Szabó Kimmel Tamás nemcsak hasonlít FM-re, de mozdulatai, gesztusai is nagyon fenyőmikisek. Az énekhang - Fenyő Iváné is - szintén döbbenetesen élethű, a táncjelenetek végig jól megkomponáltak. Csak az egész nem áll össze rendesen filmmé... A véletlenszerűen beleszórt táncos betétek teljesen szétverik az amúgy sem acélos történetvezetést.
Számomra az is roppant zavaró, hogy bár a filmben a fiatalkori Mikit látjuk, mégis az összes - később született - "klasszikus" felcsendül, a Ciao Marina egyenesen a "konkurencia" által megszólaltatva. Hamár mindenképpen kellett ez bele, akkor sokkal ötletesebb lett volna, ha ezek angol szöveggel, amerikából hozott zeneként lettek volna előadva. A film további buktatója, hogy a történetszövés ezen számok közé lett beszuszakolva, mint a Mamma Mia!-ban, ott is erőltetett volt, de itt még valami önéletrajz-féleséggé kellett volna összeállnia a történetnek. Ami kronológiailag sem jön össze. A filmben elhangzik, hogy Fenyőék az 1962-es kubai rakétaválság miatt lettek kipakolva az Egyesült Államokból, a film kb. fél évvel később játszódik, a Csavard fel a szőnyeget Ki mit tud?-os sikere viszont 1968-ban volt.
A dramaturgia mélypont a végén jön el, amikor a semmiből feltűnik egy koncertrészlet erejéig az igazi Fenyő Miklós. Elvégre volt még egy "bőrdarab", ezt is gyorsan "hozzávarták a táskához"... 

Szegény Fenyő Miklós! Kicsit jobb filmet érdemelt volna...

1 komment

Címkék: fenyő miklós made in hungaria

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr851166035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2009.06.10. 10:23:57

Majd megnézem a filmet. Máshol sem rajongtak érte, azért nem vettem eddig a fáradtságot.
süti beállítások módosítása