Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Redőnyszerelés

2009.05.28. 19:05 jacint70

Korábban már írtam, hogy az elmúlt években igen nagy jártasságra tettem szert redőnyrugó szerelésben. A múlt hétvégén "felsőbb osztályba léptem", autodidakta módon beletanultam a "felső vég" szerelésébe is.

Pénteken amikor hazaértem, a Zasszony közölte, hogy előző nap ferdén engedtem le a redőnyt, ezért elszakadt a tartózsinór, reggel nem lehetett felhúzni. Ennek picit ellentmondott, hogy a demonstratív bemutatón a redőny felcsévélt állapotban volt, de lekötött a pikírt megjegyzés, miszerint "Te ezt úgysem tudod megcsinálni, hívni kell egy szerelőt!"
A házkörüli szerelések kivitelezésének három módja kínálkozik:
1. Szerelő, illetve magát szerelőként hirdető majesztró megbízása.
2. Enkezemmel (és szerszámkészletemmel) abszolválni a korábbi, de azt legalábbis kielégítően megközelítő állapotot.
3. "Jó, majd ha lesz időm, megcsinálom!" felkiáltással hagyni az egészet, minimum hónapokig.

Mivel a redőnyben semmi olyan alkatrész nincs, aminek gázhoz vagy vízhez köze van, vagyis Rezső bevonása a redőnyreparálásba szóba sem jöhetett, ezért az 1. alternatíva elvetésre került, helyette - a nekem amúgy is leginkább kedves - 3. számút választottam.
A választás helytelensége hajnali öt órakor vált világossá - szó szerint -, amikor a szobába betűző napfény felébresztette a Kiccsajt, a Kiccsaj meg engemet. Én meg cudarul álmos voltam a heti hajsza után, még aludni akartam. Amit nem lehetett. Felmértem az erőviszonyokat, és kénytelen-kelletlen a 2. megoldás abszolválása mellett döntöttem.

A lamellák letuszkolását követően feltárult a probléma, a léceket a forgórúdhoz rögzítő redőnyzsinór alapú kötélzet szakadt el, annak kicserélésével orvosolható a probléma. Szerencsére volt alapanyag, a Nagy Lakásdúláskor beszereztem egy tekercset. Anyukám mondta, hogy Ők úgy jártak, hogy a "mester" valami vacakot hozott, ami elég gyorsan elkezdett foszladozni. Próbáltam biztosra menni, nálam hiába próbálkozott a redőnyös, ragaszkodtam a saját zsinóromhoz. Az akció sikeresnek bizonyult, a gondosan kiválasztott példány is hamar foszlásnak indult. De legalább most csak elő kellett halászni a maradékot a pincéből.
Leengedtem a szomszéd ablakon lévő redőnyt, megnéztem, hogyan is van rögzítve. Sajnos nem húztam le teljesen, ezért úgy tűnt, hogy körbe van tekerve a rúdon. Megpróbáltam reprodukálni, nem volt egyszerű, egyik kezemmel a redőnyt kellett tartani, másikkal a nagy nehezen körbecsévélt zsinórt, harmadikkal meg beverni a szöget. Fél óra alatt összekínlódtam, húzom fel, nem mozdul. Közelebbről megnézve kiderült, esélyt sem adtam neki, a körbetekeréstől nem tud rákúszni a rúdra. Alaposan szemügyre veszem a szomszédot, kiderül, nem körbe, csak átvetve, hogy behúzza a léceket. Kihúzom az első szöget, a kábé harmincéves jószág eddig bírja, letörik a feje. Gyors keresgélés a szerszámosládában, széles fejű szög nincs, csak csavar. Abból is csak egy. Persze mindkét Bosch lemerülve, kézi erővel kell a ménkű hosszú srófot beleerőltetni a gránitkeménységűnek tűnő fába. (Mi is a blog mottója???) Annyit javul a helyzet, hogy egyesével cserélem át a két kötelet, így legalább nem kell tartani a redőnyt, elég a két kéz. Újabb kísérlet, nem mozdul. Nézem a két redőny közti apró különbségeket, egyszer csak feltűnik, hogy a mintapéldányon gyanúsan sok kötél van feltekerve. Gondosan megjelölöm a zsinóron, hogy hol van az alja, majd nekilátok.

Csavar kicsavar, szög kiszed, kötél felcsavar, csavar becsavar, szög bever.
Megpróbálom, a redőny végre megindul, de jajj, pont a másik irányba. Fordítva tekertem fel a zsinórt!
Csavar kicsavar, szög kiszed, kötél másik irányba felcsavar, csavar becsavar, szög bever. Végre működik, több órás küzdelem után fel lehet húzni... Majdnem teljesen... Ugyanis a zsinór megjelölésénél elfelejtettem azt a régi problémát, hogy egy lendületes rántást követően átfordult, és azóta az utolsó húsz centit nem lehet felhúzni. (Többször próbáltam már megcsinálni, de eddig nem volt kedvem leszedni a redőnytartó zsinórt, illetve csak most értettem meg a megfelelő mértékű rúdtekerés szerepét.) Úgyhogy ez a probléma "átmentődött"...

Dél van. Tocsogok az izzadságban, nyakig poros vagyok, karomon emberes horzsolások. Elfáradtam. Hirtelen eszembe jut, hogy kettőkor be vagyok idézve az I. kerületi házasságkötőbe tanúnak, ideje lenne megfürödni, a rekkenő hőség ellenére öltönybe tuszkolni magam, és elindulni, hogy megfigyelhessem, tényleg hangosan és érthetően elhangzik-e az a bizonyos igen... Egy búcsúpillantást vetek még a majdnem felhúzott redőnyre, aludni már lehet tőle, az utolsó húsz centi problémájának megoldását - immáron a technológia birtokában - könnyű szívvel sorolom a 3. kategóriába...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr981149540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkagep 2009.05.30. 18:50:48

úgy látom, hogy tényleg rokon lelkek vagyunk...
ha én blogot írnék, akkor azt mesélném el, hogy hogyan nem jött ki a gáz- és vízszerelő, ami miatt nekem kellett megvívnom a közművekkel... Azóta legalább mindent tudok a gázkazánok lelkéről és még fel sem robbantunk - eddig.

Zsolt79 2009.06.10. 10:19:17

Jácint, belőled profi ezermester lesz, legalább tudom, hogy kihez kell fordulni, ha gondom van :). Persze csak elméleti tanácsért :).
Munkagép, tetszik a hozzáállásod :)).

kolbász józsi 2010.01.03. 11:44:34

Nekem épp ma szakadt el a redőnyhúzó zsinórom. Nálunk már műanyagból vannak a lécek, de a nagy méret/súly miatt ez visszatérő probléma (2mx2m). Szerencsére a legutóbbi szerelésnél ellestem egy-két trükköt. A felső részen a zsinórt úgy lehet rögzíteni, hogy először ki kell csavarni a két ütközőt az alsó redőnylécen. Majd ezután egyik kezünkkel körbeforgatjuk a redőnytekercset, másikkal pedig kihúzzuk a zsinórt addig a pontig, ahol már látszik a rögzítés (nálunk pl egy hevederhez van kötve). Itt már simán csak le kell utánozni a kötést. Ezután kb 3-at fordítok a redőnytekercsen (így volt az eredeti állapot) és visszacsavarom az ütközőket. A másik vég bekötését pedig itt lehet elsajátítani: www.redonyautomata.hu/news/news/74/redonyzsinor-csere-lepesrol-lepesre.html
Nekünk ehhez a mutatványhoz mindössze 5,5 m redőnyzsinór kellett. Remélem tudtam segíteni.

szaboredony · http://www.szabo-redony.hu/ 2011.01.28. 08:56:25

Elég jó kis menet volt. Múltkor én is így jártam, pedig én csak az egyik redőnyömhöz akartam felszerelni egy automata behúzót. A vége az lett, hogy visszavittem a szétvert eszközt, hogy "gyári hibás", kicserélték és elmagyarázták, hogy kell felszerelni és utána már sikerült. Vicces eset volt. :)
------------------------------------------
www.szabo-redony.hu/
süti beállítások módosítása