Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Az téli gumirúl

2009.01.08. 20:38 jacint70

Múlt szombaton felrakattam. Akkor már napok óta fáztam, kezdtem elhinni, hogy mégiscsak lesz tél. Sokáig úgy nézett ki, elmarad. A gumicsere klasszikus időpontja az október. Kezdődik a hűvös idő, reggelenként már fázósan bújunk az egyre vastagabb kabátba, zsigerből érződik, hogy elő kell halászni a pincéből a téli papucsokat. De nem idén.

Október elején még tombolt a nyár. Hét fok alatt nyerő a téli gumi, nem huszonötben! A helyzet novemberben sem változott, igaz hónap végén esett egy kis hó, de gondoltam, előre engedem a tömeget, nekem - hétvégi drájverként - nem volt annyira sűrgős. Mire leszaladt az ár, ismét meleg lett, mikuláskor sem hiányoltam a tizenöt fokos "télikulában".
Év végére aztán lassan elfogytak a fokok, sőt az időjárás-nyilvántartás egyre deficitesebbé vált, úgyhogy végre elszántam magam, hogy a pince mélyéről előhalásszam a téli szettet, és felkeressem a közeli gumist.
Vannak, akik szerint a téli gumi úri huncutság. Húsz éve is autóztunk télen, meg legfeljebb jobban odafigyelünk...

Elindultam. A kocsi hőmérője -3 fokot mutatott. Valahogy nem olyan érzés volt, mint máskor... Olyan instabil volt az egész... Mintha csúszkálna, pedig a gumi - a téli és a nyári is - nincs még két éves... Ráadásul az utolsó pillanatban vettem észre egy fekvő rendőrnek csúfolt útpúpot, kénytelen voltam fékezni egy nagyot. Jutalmam hatalmas recsegés volt. Ez most vagy az ABS, vagy nagyon sokba fog kerülni, gondoltam. Sikerült sérülés nélkül átkelnem a púpon, megérkeztem a gumishoz.
A fiúk - így túl a szezonon - nagyon frissek voltak, húsz perc múlva mehettem is haza. Ahogy kihajtottam a garázsból, máris teljesen stabilnak éreztem a Kisautót. Belémbújt a kisördög, vettem egy kanyart az iménti útpúp felé, ismét fékeztem egy hatalmasat. Recsegés sehol, a kocsi pihe-puhán megállt. 

Nekem ennyi elég volt, hogy meggyőzzön a téli gumi szükségességéről. Jövő héten szeretném megmutatni a Kiccsajnak a befagyott Velencei tavat, nyári gumin az a pár kilométer is eléggé kényelmetlen volt, nemhogy egy komplett családi kirándulás...

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr83866145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2009.01.19. 09:16:22

Sokan nem veszik komolyan a téli gumi szükségességét, pedig nem szórakozásból találták ki. Még a legnagyobb kocavezetőnek is tudnia illik legalább annyit, hogy a nyári gumi kemény keverék, megfelelő tapadást biztosítva NYÁRON, míg a téli lágy keverékű gumi, gyorsabban kopik mint a nyári, de jobban tapad a nedves, síkos utakon. Van aki a 4 évszakosra esküszik, szerintem meg az baromság és csak az úri kényelem miatt használják sokan. Sem nem elég kemény a nyári hőségre, sem nem elég lágy a téli havas, jeges, síkos utakra... Szerintem... De lehet, hogy egy 4 évszakos rajongó kiselőadást tartana nekem, amit szívesen is vennék, én is tanuljak valami újat. Addig viszont Ahogy -8 alá megy a higanyszál mutatója, bizony veszem a fáradtságot, és lecserélem a gumikat. Aki meg lusta, az vegyen felnit is a gumik mellé és akkor a csere mindössze pár perc. Ha ez sem hatja meg, akkor meg gondoljon arra, hogy egy jeges úton, nyári gumival már egy közepes sebesség is az életébe kerülhet... De ami még rosszabb, magával vihet mást is...
Tavaly a hegyekben töltöttem a szilvesztert, igen népes társaságban, Romániában, a Bihari hegyekben (Aranyosgyéreshez közel), 30cm hó, az utakról nem volt eltakarítva, az autók tükörsimára taposták. Persze nem kell aszfaltot elképzelni, jó kis hegyi utak voltak. Egy panzióban szálltunk meg, amúgy sem kicsi karavánunk, valóságos tömeggé növelte a már ott lévő társaságot. Hogy hányan voltunk összesen, már nem emlékszem, nem is lényeges, ami megdöbbentő volt, hogy az egyik Angliából! jött haza Magyarországra, az ünnepekre, és eljött a baráti társaságával a hegyekbe. Ezzel semmi baj nem lett volna, amin megdöbbentünk (legalábbis a mi a társaságunk), hogy a tagnak teljesen elkoptatott nyári gumija volt! Ennyi észt, te jó ég... Feljön a hegyekbe, rongyos nyári gumival... Már azon is csodálkozom, hogy jutott el a panzióig... Egy ostoba ön és közveszélyes marha volt, már bocsánat... Persze a ház kicsit lejtett az útról, mikor el akartak menni, meg sem moccant a kocsi. Pörgött egy helyben a kerék... 6-8 pasas minden erejére és jó adag szerencsére volt szükség, hogy épségben megúsztuk és fel tudtuk valahogy tolni az útig... csak a szerencsén múlott, hogy nem csúszott vissza a lábamra...
süti beállítások módosítása