Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Gyerekhoki v7 - A mentoredző

2012.04.11. 09:04 jacint70

Mert ilyennel is büszkélkedhet a Magyar Jégkorong Szövetség! Nem is akármilyennel, Glen Williamson az NHL-es Winnipeg Jets korábbi edzője tölti be ezt a posztot. Az utánpótlás korosztályok teljes vertikuma "hozzá tartozik", ebben a "minőségben" időnként ellátogat - és edzést is tart - akár a legkisebbekhez is. Tegnap - Kazincbarcika és Jászberény után - a Jégkert SE-nek tartott bemutató tréninget.

Eredetileg 18 órára, a minik edzésére hívtuk meg Glent. Nagy volt a meglepetés, amikor már pár perccel öt előtt megérkezett. Kérdésemre azt válaszolta, hogy ez így normális. Mivel éppen akkor kezdődött a szuperminik foglalkozása, azonnal vállalta, hogy nekik is tart bemutatót.
Bár Tejpalkó - mint mindig - most is részletes edzéstervvel készült, gyorsan kiderült, hogy a szövetségi mentor szeretne tanítani. Nemcsak a játékosokat, hanem az edzőket is. Azzal, hogy nemcsak elmondja a gyakorlatokat, hanem el is magyarázza, mit miért csinál. 

A bemelegítést követően Glen maga köré gyűjtötte a gyerekeket. Elmondta a két legfontosabb dolgot, miszerint keményen kell dolgozni, de közben sokat kell mosolyogni.
Ezt követően kezdődtek a gyakorlatok. Mivel egészen fiatal, 5-8 éves gyerekekről van szó, játékos formában. Az első feladat a "Majom játék" volt. A gyerekek párokba lettek osztva, az egyik volt a "vezető" a másik a "majom". A majomnak utánoznia kellett, amit a vezető csinált. Vagyis figyelnie a másikat, reagálni a mozdulataira. Mint mondjuk egy védőjátékosnak arra, mit fog csinálni a támadó.

A többi gyakorlat is hasonló - sokszor szó szerint - játékos formában lett megtartva. El kellett dobni a botokat, és az így kialakult alkalmi akadálypályán kellett végrehajtani a feladatokat. Volt repülőzés - a hokikanyar gyakorlására -, aminél Glen külön kérte, hogy a gyerekek ne csak csinálják, de közben adjanak ki olyan hangot mint a repülőgépek. A korongvezetést meg a Forma-1 "keretein belül" vezette elő, a pakkot úgy kellett vezetni, illetve kerülgetni az akadályokat, ahogy egy Ferrari veszi be a kanyarokat.

Ami számomra nagyon érdekes volt, hogy a gyerekek az egész edzést végigmozogták. A kapuralövés is úgy zajlott, hogy a kis játékosok az egyik térfélen vezetgették a korongot, és akire Glen rámutatott, az törhetett kapura. Leállás csak akkor volt, amikor maga köré gyűjtötte, térdeltette a gyerekeket, hogy elmagyarázza mit kell csinálni. Amíg térdeltek a gyerekek, addig is figyeltek, nem mással voltak elfoglalva.

Természetesen a tengerentúliakra annyira jellemző pozitív hozzáállás, motiválás jeleit is láthattuk. Glen mindenkit azonnal megdicsért, aki ügyesen csinált valamit, mindenkihez odament egy "hokispacsi" erejéig, csak úgy repkedtek a "Jó munka" kiáltások. A másik kifejezés, amit magyarul halhattunk a "Gyerünk, gyerünk" volt. (Úgy tűnik, minden edző aki Magyarországra jön elsőként a "munka" szót tanulja meg...)

A végén Glen az edzőkkel is elbeszélgetett. Elmondta, hogy az is nagyon fontos, hogy a szakvezetők is jól érezzék magukat attól, amit csinálnak, ne a "vicsorogva ordítozás" legyen rájuk a jellemző.
Megbeszéltük, hogy - amennyiben a következő évben is még itt lesz - október elején ismét tartunk egy hasonló edzést, remélhetőleg azon már a jövő szezonban frissen toborzott gyerekek sokasága is részt fog venni...

Minden csapatnak csak ajánlani tudom, hogy éljen ezzel a ritka nagy lehetőséggel, mert élményt nyújt a gyerekeknek és az edzőknek is egy ilyen foglalkozás.
Ha egy szóban kéne összefoglalnom, milyen is volt a tegnapi délután, akkor azzal jellemezném, amit Glen - igaz angolul - a leggyakrabban ismételt: "Szjúpör"... 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr44382491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2012.04.11. 13:27:45

Minden csapat éljen ezzel a ritka nagy lehetőséggel, mert élményt nyújt a gyerekeknek és az edzőknek is egy ilyen foglalkozás.Köszönöm a szövetségnek a segítségét, valamint Anthony Brendon - kanadai- apukának a közreműködését.

goumideaumineaux 2012.04.17. 09:35:01

Irigyellek benneteket, hogy ezt átélhattétek. :)
süti beállítások módosítása