Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztró (1) gasztro (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Blogger a VB-n - 0. rész, "örli jírz"

2011.04.14. 20:17 jacint70

A jacintblog történetének eddigi legnagyobb vállalkozása következik. Ha már sikerült bérletet vennem a vasárnap kezdődő Divízió I-es Jégkorong VB-re, megpróbálok minden mérkőzésről szubjektív beszámolót írni. Ráhangolódásként összefoglalom eddigi "személyes megjelenéseim" történetét.

Ezek a látogatások - sajnos - csak Magyarországra korlátozódtak. Hiába akartam 2009-ben Svájcba kimenni egy meccsre, munkahelyi okokból nem jött össze.
Az első élmény szintén olyan, amin nem is vettem részt. Ez pedig nem más, mint az 1983-as budapesti C csoportos VB, amit tévén néztem. Anyukámék mondták, hogy itt van, így megnéztem. Többek között azt a bizonyos kínaiak elleni meccset, amit nagyon meg kellett nyerni ahhoz, hogy feljussunk. Ezzel mindössze annyi volt a bökkenő, hogy azt mondták, hogy a kínaiak nagyobbak(!), erősebbek nálunk, ezért nehéz lesz. De a bravúr akkor is jellemzője volt a magyar hokinak, így sikerült.

Eltelt hét év, ismét Budapesten került megrendezésre a C csoportos VB. Az előjelek biztatóak voltak, a januári Postabank Kupán megvertük az olasz olimpiai-, - ez volt életem első helyszíni hokimeccse -, és a dán válogatottat, és az akkor stabil B csoportos franciákkal is döntetlent játszottunk. Erre a vb-re már ki is mentem, először a magyar-román meccsre, amely 2-2 lett. A közönség megítélése szerint az eredmény alakulását - nem a javunkra - a játékvezetők is befolyásolták, a végén hatalmas füttykoncert volt, és szerencséjük volt a bíróknak, hogy fejvédőt viseltek, így megúszták, hogy hajuk egyes vehemens szurkolók szájnedvével érintkezzen. A győzelem hiánya nem vette el a kedvem, az észak-koreaiak elleni meccset is megnéztem, de akkora már elfáradt a csapat, és a rövid szezon, a fedett pályák hiánya, illetve az egyéb rossz körülmények egy elég kellemetlen vereséghez vezettek. Ami az egész vb-re rányomta a bélyegét, vereség vereséget követett.

Újabb nyolc év telt el, majd eljött a Dicsőséges Feljutást Hozó 1998-as VB. Amire bérletet vettem. Nem volt egy egetverő beruházás, 1500 Ft-ba került az összes budapesti meccsre, a piros vonal magasságába. Ez a VB elég rosszul kezdődött, a kínaik elleni első meccs első percében Szuper rettenetesen mellényúlt, máris 0-1. Szerencsére innentől már csak magyar gólok estek - a korábbi erőnléti és gyorsasági fölény 1998-ra eltűnt- , így a várt eredmény született. A következő élmény a litvánok elleni könnyed 14-0 volt, majd jött a döntő, ismét egy magyar-román. (Az egyszerűség kedvéért most ne firtassuk az ellenfél "nemzeti összetételét", még akkor sem, ha a saját fülemmel hallottam az előző napi kínai-románon, hogy a játékosok jórészt magyarul kommunikáltak a jégen...) Az eredmény közismert, drámai körülmények között nyertünk, meglett a feljutás.

A 2002-es VB-t kihagytam, akkoriban az Északi Megyeszékhelyre jártam a Kedveshez, így a dunaújvárosi, székesfehérvári úticél már nem fért bele a "kilométer-kontingensbe"... A 2003-as VB ismét Budapesten volt, ekkor csak egy meccset néztem meg, a Kedves Olvasó már ki is találhatta, hogy a magyar-románt. Ennek oka egyrészt az Északi Megyeszékhely látogatása, másrészt az 1998-hoz képest megemelkedett jegyárak voltak. Bizony, ugyanabba a szektorba ahol kilencvennyolcban ültem, már több mint ötezer forint volt a napijegy. A meccs ismét döntetlen lett, izgalmas körülmények között, bár ezúttal az eredmény alakításában nem vettek részt a játékvezetők. Ezen a VB-n szereztem be koronggyűjteményem első darabját, azóta ha valamilyen tornára vagy kiemelt meccsre megyek, mindig próbálok venni "emlékpéldányt".

Eddigi utolsó részvételem 2005-ben, a debreceni VB-n történt. Akkorra a Kedvesből már Zasszony lett, aminek folyományaként Budapestre költözött, így nem volt akadálya egy közös debreceni kirándulásnak. "Technikai" okokból - szombatra esett, így nem kellett szabit kivenni - az utolsó, lengyelek elleni derbit választottuk. A távolság miatt ott is aludtunk, és a szállodába visszafelé menet jót röhögtem, hogy a reggel még konszolidált turistának tűnő lakótársak bizony mezbe - angol, lengyel - öltözött szurkolók voltak. Sajnos erről a VB-ről nincs korongom, az utolsó napra elfogyott, cserébe viszont kaptam egyet a tavalyi ljubljanai eseményről, attól a Kedves Barátomtól, akit akár láthattam volna a jégen 1990-ben, csak éppen nem lett nevezve a "hosszúnadrágosok" csapatába...

Már csak néhányat kell aludni, és jön a következő. Természetesen a legfontosabb kérdés, hogy vajon feljutunk-e. A válaszom határozott igen, amit az alábbi két "szakmai" érvvel támasztok alá:

1. Eddig minden páratlan sorszámú budapesti vb-n - vagyis az elsőn és a harmadikon -feljutottunk, a most következő az ötödik lesz.
2. Azokon a budapesti vb-ken, amelyekre bérletem volt, feljutottunk.

A bérletet már novemberben beszereztem, úgyhogy rajtam nem fog múlni...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr252826668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkagep 2011.04.16. 11:23:22

most, hogy az OrienTax is a VB hivatalos támogatója lett, nem is lehet kérdés a feljutás! :-)

www.orientax.hu/hir/az-orientax-a-2011-es-divizio-i-es-jegkorong-vilagbajnoksag-hivatalos-szponzora

Rossonero_HUN 2011.04.16. 11:24:39

Eddig sem voltan lelkesedés hiányában, de olvasva a fentieket teljesen magával ragadott a hév, a VB-láz :-) Csak kár, hogy megnyugtattál a végkimenetel tekintetében...szívsebben izgultam volna végig e nemes eseményt :-D
süti beállítások módosítása