Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Cepterbank

2010.12.06. 16:05 jacint70

Remélem, segít valaki eldönteni, hogy én vagyok pénzügyi analfabéta, vagy megint át akartak verni.
Kábé másfél hónapja megcsörrent a telefonom. A Telepannon egybekelt az Ing bankkal, kitalálták, hogyha meghallgatom utóbbi hasznos életpálya tanácsait, akkor előbbitől kapok egy ingyen SIM kártyát, némi lebeszélhetőséggel feldúsítva. Nagyjából sejtettem, hogy nem fognak tudni nekem olyat mondani, ami alapján bármit is veszek, de az ingyenkártya és a felsejlő blogtéma megért annyit, hogy végighallgassam őket.

Miért is gondoltam, hogy nem lesz biznic? Mert a "konzorcium" kimerítette a cepterezés minősített esetét! A cepterezést az alábbi példával lehet szemléltetni:
Tegyük fel, hogy főzni szeretnék, de nincs lábosom. Ha maradok a "sztenderd" megoldásnál, akkor elmegyek a sarki vasedénybe, és veszek egy sima zománcost pár ezer forintért. Ha ennél igényesebb/sznobabb vagyok, akkor vásárolok egy WMF-et húszezerért, mert az INOX, meg vastagabb a talpa, és az milyen korszerű. Ezekkel semmi gond nincs, mert mindkettőt boltban árulják, annak aki szeretné megvenni.

Ezen felül van a Zepter. Nagyjából százezerért. Na ezt már nem is boltban árulják, hanem tukmálás útján. Vagyis telefonon felhívják az embereket, hogy menjenek el valami előadásra, ahol dicsérik a terméket, meg ajándékot is adnak. Mindez persze pénzbe kerül.
Amit kivel fizettetnek meg? Igen, azokkal a balekokkal, akik vásárolnak a termékből!
Na, ezért tudtam előre, hogy "nem veszek semmit", elvégre inkább én kapjak potyaperceket, mintsem kifizessem másokét.

Persze úgy odamenni, hogy kijelentem, "nem veszek semmit" nem túl elegáns, ezért finom manőverezésbe kezdtem, hogy a végén az ügynök lássa be, hogy nem igazán tud nekem eladni semmit.
A beszélgetés egy totóval kezdődött, hogy szerintem mennyit kell félrerakni ahhoz, hogy a nyugdíjkori jövedelmem a kiegészítéssel együtt akkora legyen, mint a mostani fizetésem. Aztán fel lettem világosítva, hogyha iskoláztatni akarom a gyerekeimet, vagy nagyobb lakást szeretnék, annak egyetlen módja, ha benevezek hozzájuk valami hosszútávú izére.
Ezen a ponton beindítottam az offenzívát. Mondtam neki, akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgot, a későbbi boldog dőzsölésnek csak akkor van létjogosultsága, ha mostanság havonta van egy kis pénzem, amit meg tudok menteni a hiteltörlesztés és a napi megélhetés szörnyeinek karmaiból. Namármost, ha rendelkezésre áll ilyen összeg, akkor miért rosszabb nekem, ha azt megjelölöm a "Hosszú távú megtakarítás" címkével, és óvatosan forgatom, mintha odaadom valakinek, akitől hosszú évek, évtizedek után kapom vissza, és akkor is ki tudja mit. 

A srác hebegett-habogott, végül annyit tudott összeizzadni, hogy én azt jól el fogom hamarabb költeni, amikor elcsábulok például egy szép plazmatévé láttán...
Az emberek könnyelműségére - ld. még Karácsonyi Áruhitel 2010 - apelláló választ figyelmen kívül hagyva, elővezettem az adu ász kérdést, elsősorban a magánnyugdíjpénztári 2008-as "meglepetésre" hivatkozva - a beszélgetés még a Nagy Nyugdíjmentés beindítása előtt történt... -, hogy mi van akkor, ha a Nagy Megtakarítást éppen egy hasonló bukó időszakban kell felvenni...
Na, erre már nem tudott mit mondani, szerencsére lejárt a beszélgetésre szánt egy óra. Becsületére legyen mondva, a SIM kártyát megkaptam, majd mindenáron újabb időpontot akart velem egyeztetni, amikor elővezeti a megoldási javaslatot. (Hogy milyen problémára, azt nem firtattam.)

Éreztem, hogy eljött a "végső csapás" ideje. Mondtam, hogy minden további megbeszélésnek akkor van létjogosultsága, ha előtte e-mail-ben megkapom az ajánlatot, fel tudok készülni a kérdéseimmel.
Ügynökünk láthatóan feladta, a másnap megküldött anyagban meg lett lebegtetve két befektetési konstrukció, hozzá lettek csapva a szerződési feltételek, meg egy hivatkozás, hogy hol tudom megnézni a hozamokat.
Megnéztem. Az alapbeállítás az utóbbi egy év viszonylag elfogadható hozamát mutatta, öt évre visszamenőleg viszont 1-2 százalékokat, illetve erős mínuszokat mutatott a táblázat.

Hogy megdolgozzak a "pénzemért", kicsit beleolvastam a szerződési feltételekbe is. Ezek alapján az alábbi szabályrendszer bontakozott ki előttem mind a két konstrukcióval kapcsolatban:
1. Mindkét konstrukcióhoz kapcsolódik n darab részvény vagy egyéb befektetési jegy.
2. A befizetett pénzből ezek közül lehet választani, mibe fektessék, ezek aktuális hozama
    adja a befektetés pillanatnyi értékét.
3. Amiből fixen levonnak minden évben kezelési költséget.
4. Ha valamelyik papír - a felajánlottakból - nagyon zuhanni kezd, akkor átválthatom a
   többi lehetőség valamelyikére, de ezért - az értelemszerű árfolyamveszteségen felül -
   még egy csinos summát is levonnak átváltási díjként.

Összefoglalva. A befizetett pénzért - az éves levonások után - kapok egy korlátozott befizetési lehetőséget, aminek a kockázatait én vállalom. Ha - körön belül - változtatni akarok, akkor megint fizetni kell, ráadásul a hosszútávú haszon nem éri el a jelenleg körülbelül négy százalékos betéti kamatot sem.
Ebben vajon mi olyan jó nekem????

A fickónak meg szépen visszaküldtem a saját hozamtáblázatukat - pontosabban viszemtáblázatukat -, ezzel sikerült is lezárnom az esetet...  
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr122497267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2010.12.07. 01:48:09

Na végre! Mindig is tudtam, hogy ezek a beszervezősdik valamilyen átverésen alapszanak és ezért nem is veszek részt ezekben.
Sajnos a nyugdíjaknál is ez a helyzet, de ezen nem is kell csodálkozni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.12.07. 19:56:38

Minden ügynökös értékesítéstől herótom van: az ügynök "feladata" ugyanis az, hogy lyukat beszéljen a hasadba és lebontsa a józan itélőképességedet azügyben, hogy kell-e neked az ő portékája és megér-e anyit, amit kér érte. Ezért én rutinból vagy eleve lerázom őket, vagy azt mondom, hogy majd meggondolom. Utóbbi esetben ugyanis otthon általában hamar elmúlik az agymosás hatása.

Ettől függetlenül szerintem a Zepter és a banki ügynök két különböző aleset, az ilyesfajta banki befektetési termékek általában a fiókban pont ugyanolyan drágák, mint ügynökön keresztül, tehát nem az ügynök és az akciói miatt drágák, hanem "alapból": mert ugye a "magas színvonalú" banki-befektetési szakértelmet fizeted meg... ;-)

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.12.13. 13:45:55

Vajon mennyi potyabeszélgetés lehet olyan ígéretes, amiért érdemes egy ilyen beszélgetést bevállalni? Najó, a blogtéma az priceless. Bár a banki betéti hozamokat csatolhattad volna a táblázata mellé, és a kérést, hogy mutassa meg, melyik a jobb?

Szóval nyilván nem lesz ez olcsó neked, elévgre amiből ügynöki jutalékot fizetnek, az jön valahonnan, és nem a Máltai szeretetszolgálattól:)

Visszatérve a kamatokhoz: Hogy odaadd a pénzt valakinek, ahhoz nem csak plusz 1-2 százalék kamatot kell felmutatnia, mert ez már alapból egy csinos kockázat. Nemrég a bankom akart meggyőzni arról, hogy milyen jó lesz nekem, ha a megtakarításaimat az ő nagyon okos portóliómanagereikre bízom(ez a 6-7 a merész, kockázatvállaóló választás, tehát 100% részvényekbe megy), mert nézzem csak, akár 6-7 százalékot is ki lehet préselni belőlük évente. (Itt angliában az elérhető nettó banki kamat 2-4% körül van jelenleg)
Amikor azzal érveltem, hogy ha fogom ezt a pénzt és magyarországon teszem bankba, akkor simán megkapom a 6-7 százalékomat, kockázat pedig zéró, akkor azt mondta, hogy rendben, de a bank is tönkremehet, figyelembe véve a híreket kishanzánkról. Ebben igaza van, bár azért elég kétséges, hogy egy nagy bank tönkremenjen:)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.12.13. 16:49:48

@Öltönyösrabszolga: Háát, azért az önvédelemnek arányosnak kell lennie, ha valaki egy buliban leken egy pofont, akkor nem géppuskázhatod le az egész csapatot... ;-)
Másrészt a betéti kamat nekem azért tetszik, mert legalább tudom, hogy azt ekkor és ekkor megkapom, az már az "enyém", holnap nem enyészik el, mert csak...
De ahogy látom, Angliában sem megy különben, ott is divat az átverősdi...

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.12.14. 16:09:26

Hű, ezt a bulis lekaszabolós példát most nem fogtam. Elolvastam újra, még mindig. Öregszem, hülyülök.

Nem akart ő engem átverni, nem akaszkodott, meg nem hívott megbizalmaskodóan egy KVra a westendben. Egyszerűen elmondta az ajánlatát 8-10 percben, megköszöntem, és már nem is zavarjuk egymást.

Azért ha találok valami sokkal jobbat a betéti kamatnál, elmesélem:) Ha leülhetünk valamikor egy kávéra... Meghívlak:P

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.12.14. 18:15:44

@Öltönyösrabszolga: Háát arra akart példa lenni, hogy azért annyira nem volt pimasz, hogy még a - valójában fölöttébb versenyképes - betéti kamatokat is a fejéhez vágjam... Ha az ünnepekre - vagy akármire - hazajössz, szívesen összefutok Veled, akár még kávézhatunk is...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2011.09.20. 07:05:58

Soha nem veszek semmit, ha tukmálnak. SOHA, SEMMIT. Az átverés.
süti beállítások módosítása