Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Léderer, a bulvármocsok áldozata

2010.02.12. 07:23 jacint70

Nekem már elsőre bejött. Leginkább azért, mert a gyerekkori sportközvetítéseket idézte. Ami akkortájt a focimeccseket jelentette. És akkoriban még a magyar foci nyomokban még élményt, eredményeket is tartalmazott. Na, már nem puskásosat vagy albertes-mészölyöst, de még nézhető, szurkolható volt. A riporterek (Vitray, Knézy) még tudtak lelkesedni, élvezhető volt a kommentár is.

Aztán jöttek a kilencvenes évek, a magyar foci - soha véget nem érő - mélyrepülése. És a játékkal együtt a közvetítés szinvonala is nagyot esett. Mintha a riporterek versenyeztek volna a játékosokkal, hogy a "kép" vagy a "hang" legyen unalmasabb. Ráadásul a szakmaiság is nagyon megkopott. Vitray ebben az időszakban nyomta meg idegesítően az s hangzókat, Knézy meg mindig felkapott valami témát, és azt bizonygatta az egész meccsen át. Időnként eszement hülyeségeket. Például a kilencvenes évek közepén a Fradi egyik BL selejtező meccsén az összes játékos orrtapasszal kezdte a játékot. A riporter egy egész félidőn keresztül bizonygatta, hogy "mára" olyan tisztátalanná vált a játék, hogy rengeteg az apró sérülés. Aztán a második félidőre már tapasz nélkül jöttek ki. Mert kiderült, hogy nem a sok bibi miatt tették fel, hanem valami légzéssegítő hóbort következményeként. Csak faláb ellen nem használt...
Később ez a szenvtelen, "objektív" hangnem általánossá vált.

Egészen Léderer megjelenéséig. Féltünk tőle, mert egész egyszerűen tönkrevágta a 2006-os VB-t a hülye kommentárjaival. De a kis rétegadó kis rétegsportjának közvetítésében magára talált.
Akárhogy is nézzük a Volán EBEL-beli szereplése nem a klub belügye, hanem igenis a magyar hokistársadalmat képviselik. Az összes csapat szurkerei közül járnak Fehérvárra meccset nézni, és még olyan "szentségtörő" mondat is elhagyja a szájukat, hogy "Hajrá Volán!"
Ebbe a "közhangulatba" remekül illik Léderer lelkes, üvöltésbe hajló "drukkermentalitású" közvetítése. Aminek "csúcspontja" Nagy Gergő verekedésének "szakkomentálása" volt.

Személy szerint nem szeretem a hokiban a verekedést. Mert meg lehet sérülni, illetve rendesen kiállítják érte a delikvenst. De elfogadom, hogy néha muszáj, elkerülhetetlen része a sportágnak. Mert ha egy csapatban nincs verekedő, akkor az ellenfél elszemtelenedik, és például kihúzgálja a drága légiós kapus lábát. Aki ettől megsérül, és a következő meccseket nem a ketrec előtt, hanem a gyengélkedőn tölti.
Ráadásul Nagy G. esete abszolút elfogadható volt, az ellen addig-addig provokálta Őt, addig-addig rázogatta a pofonfát, amíg le nem aratta a bőséges termést. Nagy nemes egyszerűséggel, stílusosan és szakszerűen véresre verte...
Léderer - mivel a hokihoz ért is -, erre is ráérzett, és lelkesen drukkolt a "mi fiunknak". Élőben láttam a közvetítést, és az volt az első gondolatom, hogy "Ákos, azért ezt egy kicsit durva volt, visszafogottabban kéne, elvégre ez egy másik sportág".

És körülbelül ennyivel  le is kellett volna rendezni a dolgot a riporter főnökeinek is. Ehelyett először ki akarták rúgatni, majd három hónapra letiltották a képernyőről. A német főnökök.
Amit egyáltalán nem értek. A közvetítések során már többször előfordult, hogy egész harmadokon keresztül nem volt hang. Előtte a reklám alatt igen, utána a reklám alatt igen, közben nem.
Ez azt jelenti, hogy annyira nem érdekli őket az egész, hogy nincs egy ügyeletes, akinek az a dolga, hogy nézi a saját adásukat, és ha baj van, akkor szól...
Ezek alapján nem értem, hogy hogyan tűnt fel bárkinek is a Szutyokklubnál, hogy mit csinált Léderer. Véletlenül nézték a meccset? Vagy olvassák az Indexet? És ez hogy jutott ez el a német főnökökig.
Azt sem értem, miért akarták ezért pont ők kirúgni. Németországban magas hokikultúra van, idén például A csoportos VB-t fognak rendezni. Ott is ennyire dilettánsak a vezetők? Ott is ennyire vakok már a bulvármocsoktól?

Jégkorong-edző ismerősöm mesélte, hogy manapság egyre több gyereket hoznak hokiedzésre. Hébe-hóba. Mert a sikerek miatt menő dolog azzal dicskedni, hogy "nekünk is közünk van a hokihoz, a fiam is játszik". Csak nem veszik túl komolyan. Ha hétvégén mennek síelni vagy disznóölés a program, akkor bizony előfordul, hogy a csapat nélkülözni kényszerül a legjobb játékosait az aktuális tornán. Mert igazából a "dicsekvési lehetőségen" túl nem érdekli túlságosan a szülőket a dolog.

Na a Szutyokklub is csak ennyire veszi komolyan a hokit. Ha pedig valaki véletlenül eltér az előírt dilettantizmus-szinttől, akkor jól pofánvágják.

És vele együtt az egész magyar hokistársadalmat...

Ákos, én visszavárlak... Kappanhang ide, kapufa oda, MARCiusban is szeretném hallani a lelkes üvöltésedet egy-egy Volán gól után...

3 komment

Címkék: léderer bulvármocsok

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr891751206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.12. 13:32:38

Nagyjából egyetértek, bár talán nekem Léderer kevésbé a szívem csücske amiatt a bizonyos foci-vb miatt. Meg azért a Sport1-en is szoktam hébe-hóba hokit nézni és az ottani kommentátorokat (a fene emlékszik a nevükre, bocs) talán jobban szeretem. De az tény, hogy a Léderer egyre jobb lett, ahogy belejött az Ebelbe.

Az ominózus meccset nem láttam, csak később a kivágott részt. Ami nyilván nem ugyanaz, nem vagy benne a meccs hangulatában, csak látsz két verekedős pasit. Na ilyen kontextusban viszont mindenképp visszatetsző Ákosunk "buzdítása".

Ezzel együtt szerintem is a 3 hónap helyett egy fejmosás lett volna helyénvaló, annyit hozzátéve, hogy annak nyilvánosnak kellett volna lennie. Mondjuk valami olyasmi, hogy a csatorna elnézést kér a hangvételért, illetve egy-két elhangzott mondatért, amit helytelennek tart.

munkagep 2010.02.14. 10:10:59

nahát, nagyon egyet kell értenem minden szavaddal!

Zsolt79 2010.06.07. 00:19:30

Hallottam már Léderet néhányszor, szerinte sem olyan rossz kommentátor. Ahhoz a verekedős dologhoz csak annyit tudok hozzáfűzni magyar kommentátor mindig magyarnak fog szurkolni, ahogy a német németnek... Ha most kicsúszott, ezért tényleg nem érdemel ilyen büntit... Szerintem...
süti beállítások módosítása