Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Tippek leendő törvényalkotóknak

2010.01.27. 21:07 jacint70

Olvasom az Indexen, hogy az Alkotmánybíróság minapi határozata amely eltörölte az ingatlanadót, hosszú időre elbizonytalanítja a jogalkotót és a mindenkori kormányzatot a vagyonadóztatás terén. Na, el is képzeltem a képviselőket, mondjuk úgy 2011 tavaszán, ahogy gondterhelten sétálnak a Parlament folyosóján, sóhajtoznak mélyeket, tüppednek, arcukon végtelen reménytelenség tükröződik. Mert mostan már végképp be kéne vezetni azt  a vagyon alapú adózást - pl. mert az a gonosz IMF már megint abajgat - de mi itten kérem szépen jól el vagyunk bizonytalanítva az AB által. Pedig a megoldás egyszerű, nem kapkodni kéne, hanem rendszerben gondolkodni...

Például adórendszerben. Mert valami adót muszáj fizetni, mert autópályát, tanárt, stb. azt kell fizetni. És az államháztartás is olyan, mint minden más háztartás, ha van kiadás, akkor azt illik fizetni valamiből.
De mit is lehet adóztatni? Lehet például a jövedelmet. Ezzel csak annyi a probléma, hogy globalizáció van. Akár tetszik, akár nem. Ráadásul ma a tőke nagy része külföldi. Namármost, ha valaki termelni akar, akkor azt mondja például, hogy kell nekem egy jó mérnök, és tudom, hogy egy jó mérnök szeretne 1000 ájrót hazavinni. Azt is tudom, hogy adó mindenütt van, tehát megnézem, hogy melyik országban mennyibe kerül nekem az, hogy a jó mérnököm 1000 ájrót hazavigyen. Nyilván oda viszem a gyárat, ahol ez 1100 és nem oda, ahol 2000.
Ezek alapján célszerű inkább a kifizetett 1000 ájró felhasználásánál levenni a sarcot. Mondjuk azért is, mert a jövedelemadó-elkerülés össznépi sport Magyarországon, hátha egy új sportágban jobbak az állam esélyei. De ehhez is picit gondolkodni kéne, nem kapkodva hozni egy rossz törvényt, hanem valami olyasmit csinálni, amiben például benne van az igazságosságnak legalább a látszata. És persze nem lehet egyből kijátszani. Mert az is gyakori eset, hogy hoznak egy új törvényt, ami olyan rosszul van megcsinálva, hogy az Élelmes Magyar egy perc alatt rájön a kiskapura. Ezt egyszerűen meg lehetne előzni, ha a törvény elfogadása előtt annak tervezetét odaadnák pár Élelmes Magyarnak, hogy - némi díjazásért - árulja el, hogyan játszaná azt ki. Na, akkor lehetne olyan vagyonadó-törvényt alkotni, ami kiállná az alkotmányosság próbáját.

Addig is nézzünk pár ötletet:

1. A nyugdíjasnak ne kelljen az ingatlanai után fizetnie. Ha az ember nyugdíjba megy, csökken a jövedelme, és elég kegyetlen dolog az addig befizetett nyugdíjjárulékért cserébe kizavarni az otthonából rosszabb körülmények közé. A kiskaput meg úgy lehetne lezárni, hogy nyugíjba vonuláskor meg lenne állapítva, hogy milyen értékű ingatlanjai vannak, amiket legalább öt éve vásárolt, és csak akkora összértékű objektumhalmazra vonatkozna a jövőben a mentesség. Ezzel elkerülhető lenne a "Nyugdíjast a luxusvillába, legalábbis papíron" mozgalom.

2. Az ingatlan értékét az Adóhivatal állapítsa meg. De az állampolgár ezt független fórumon megtámadhassa, igazát bizonyíthassa saját értékbecslővel, és ha igaza van, akkor az értékbecslés árát térítse meg neki az Apeh. Természetesen a rossz értékbecslés "elkövetője" anyagilag is felelősségre legyen vonva.

3. Talán az obzséban lakozó állampolgárok számát is figyelembe kéne venni. Nyilván más, ha egyedül terpeszkedem egy 100 négyzetméteres lakásban, mint amikor egy hatgyermekes família épít magának egy családi házat.

4. Egyenlő közteherviselést. Ha én olyan jó mérnök vagyok, aki miatt a tőkés kifizeti azt a 2000 ájrót aminek a felét megkapja az állam, akkor talán az abból vett "luxuslakás" adóját, vagy egy részét, hagy vonjam már le belőle.

5. Dolgozni kéne egy kicsit. Talán a Földhivatal a tulajdonosi bejegyzéskor bizonyos paraméterek (pl. alapterület>1000 négyzetméter) fennálása esetén finom figyelmezetést küldhetne az Apehnek. Ahol szép csendben meg lehetne nézni a tulajdonos adóbevallásait. Ha a bevallott jövedelem megfelel a vételárnak, akkor ad acta. Különben meg el kell beszélgetni a delikvenssel, hogy hogyan csinálta. Ha nem tud rá megfelelő magyarázatot adni, akkor jöhet a kegyetlen bünti.

Ilyen egyszerű. És akkor még a nyilvánvaló baromságok felhánytorgatásától - mint pl. hogy egy Alkotás utcai volt bérház négyzetméterét nem kéne ugyanannyira beárazni, mint a Költő utcai lakóparkét, még akkor sem ha mindkettő a XII. kerületben található - el is tekintettünk... 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr441707608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2010.01.28. 02:26:03

Adórendszerünket sürgősen át kellene formálni hasonló jó gondolatok alapján és az egyszerűsítés is nagyon ráférne, de akkor már ne maradjanak ki a multik sem az adózásból.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.31. 09:23:29

A 2. ponttal kapcsolatban vannak kételyeim. Illetve tulajdonképp jó ötlet, de csak akkor működhetne jól, ha a megállapított érték következetesen alulbecsült lenne. Hiába mondod ugyanis, hogy az állampolgár támadhassa meg a hivatalos értékelést, az ezzel járó hercehurca sokakat elriasztana, arról nem is beszélve, hogy egy bírósági eljárás ügyvédi költségeit is állnia kellene a polgárnak és hiába nyer a végén, a tényleges költségeket legjobb tudomásom szerint nem fedezi a pervesztes által fizetendő perköltség.

Aztán van egy dolog, amit nem említettél (talán azért, mert annyira triviális), nevezetesen hogy nem szórakozunk a választói bázisnak tetszelgő, demagóg 30 milliós határral, meg hülye szabályokkal a második meg akárhanyadik ingatlanra, hanem ha adó, akkor kelljen mindenkinek fizetni, a megállapítás alapja meg legyen az összes ingatlanod összértéke, mert ugye ha két állásod van, akkor se úgy van, hogy az első állásod évi 6 millióig adómentes, a második már csak évi 3 millióig.

Egyébként a 3. és 4. pont a kedvencem.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.01.31. 16:40:02

@promontor: Teljesen igazad van... Bár, mint a cím is mutatja, ezek csak tippek, amiket egy jogban csak icipicit jártas állampolgár dobott össze pár perc alatt...
Mondjuk a kettes pontot én úgy gondoltam, hogy az Apeh küldene egy határozatot, hogy szerinte ennyi, indoklás ez meg az...
Ha szerintem ez "túlzás", akkor kifizetek pártízezer(?) forintot egy értékbecslésre, ezt csatolom a fellebezéshez, az erre a célra kijelölt "szakfórum" megvizsgálja a két értékbecslést, és ez alapján dönt. Gyorsan, szakszerűen... Mondjuk azért, mert a fellebezés ideje alatt nem kell az adót befizetni...

Zsolt79 2010.06.06. 18:38:42

Egyelőre nem vagyok jártas az itteni adórendszerben, nem tudok érdemben hozzászólni. De mindenképpen figyelemreméltó gondolatok...
süti beállítások módosítása