Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Mikor fiatalítson Cortina?

2009.02.06. 23:22 jacint70

Na tessék. Volt itt két vereség - az egyik elég csúnya -, és máris felerősödtek a szövetségi kapitány válogatási elveit kifogásoló hangok. Ez a jelenség kb. három éve tart. Azóta Cortina csapata elért egy második és egy első helyet a DIV. I-ben. Én a magam részéről tisztelője és rajongója vagyok Pat-nek.
Tisztelője az eredményei, rajongója az alábbi kis történet miatt:

2005-ben a Pannon Gálán autogramot kértem Tőle. Természetesen dedikálta a kis füzetkémet, majd azt mondta: Köszönöm. Magyarul. Légy alázatos, ez a jelmondata. Ő is az, nekem ez jött le ebből a kis esetből. Meg az, hogy aki ennyire kis részletekre is ügyel, az ízig-vérig profi, ért ahhoz, amit csinál. Csak ezt páran állandóan kétségbe vonják...
Fiatalítani természetesen kell. De mikor fiatalítson Cortina?

Fiatalíthatott volna novemberben is. Csak az akkori torna marketing-esemény volt, muszáj volt közönségcsalogató játékkal, magabiztosan nyerni. Csendben jegyzem meg, ezeken a meccseken játszott először élesben Sofron és Kóger, vagyis volt egy "leheletnyi" fiatalítás.
Fiatalíthatott volna most is. Csak sajnos az eddigi legerősebb tétre menő torna előtt összesen egy napot tudott készülni a csapat. Be lehetett volna hívni jónéhány új játékost is, kérdés, hogyan lehetett volna őket egy nap alatt beépíteni a csapatszerkezetbe.

Nézzük kicsit a dolog érzelmi oldalát is. A válogatott sikereit leginkább mentális erejének köszönheti. Hogy sokszor tudnak száz százalék fölött teljesíteni. Szerintem ez morálisan, fejben dől el. Vajon mennyire tett volna jót a játékosoknak, ha a sikert/lehetőséget kiharcoló csapattársakat ripsz-ropsz kirakják. Kezdve a csapatkapitánnyal.
A mai meccs is bizonyította, hogy reálisan sem a bennmaradásban sem az azonnali visszajutásban nem bízhatunk. Mert túl nagy az ellenfelek tudásbeli különbsége. Ugyanez volt 99-ben, az első évben simán, nyolc vereséggel estünk vissza a C csoportba. Aztán újra felkerültünk, majd évek alatt beleerősödtünk a magasabb osztályba is.

Cortina fiatalíthatna a VB-re is. Amennyire tudom, oda öt sornyi játékost is ki lehet vinni, tehát senkit nem kell kihagyni. Ráadásul a világbajnokságot megelőzően hosszabb felkészülési idő áll majd rendelkezésre, lesz alkalom bizonyításra annak, aki komolyan gondolja, hogy helye van az utazó keretben. De ettől még valószínűleg a sokszor "elátkozott" öregek is menni fognak, és nem lennék meglepve, ha játszanának is...

Lehet fiatalítani jövőre is. De nem biztos, hogy Cortinával. A vb után sokan abba fogják hagyni, egy korszak lezárul. Ezen nem változtat az sem, ha esetleg bennmaradunk.
Új csapatot kell építeni! Szerencsére nem nulláról, a kulcsjátékosoknak még mindenképpen van 2-3 éve, az utódoknak lesz idejük ellesni tőlük a "mesterfogásokat", nem kell kapkodni. Ám ehhez főállású kapitány kell! Aki sokat jár MOL ligás és EBEL meccsekre, és bizony külföldre is elutazik megnézni az ott játszó ifjú tehetségeket. Majd a látottak alapján kiválogatja az embereket, és kemény munkával csapatot formál belőlük. Nem tudom, Cortinának lesz-e ehhez kedve, illetve a szövetségnek pénze, hogy megfizesse.

De ha nem Cortina, akkor is hasonló kaliberű edzőre lesz szükség, akivel 3-4 éves szerződést kell kötni. Ráadásul nekünk szurkolóknak is türelmesnek kell lennünk. Az új csapatnak ugyanis lényegesen nehezebb dolga lesz, mint elődeiknek. Palkovicsék egy agonizáló válogatott helyét vették át, ráadásul úgy, hogy ők sokkal jobb képzést kaptak, mint azok. Természetesen tehetségesebbek is voltak. Ez az utódokról nem mondható majd el, hiszen ők az Aranycsapat után fognak jönni.

Türelmesnek kell lenni. Az, hogy itt tartunk, hogy azt lehet kritizálni, kiket visz Cortina egy A csoportos szintű tornára, sok-sok emberfeletti teljesítménynek köszönhető. A generációváltás közben törvényszerű lesz a visszaesés, több év munkája kell majd ahhoz, hogy ismét visszaküzdjük magunkat a második vonal elejére.

De ez a jövő zenéje. Idén élvezzük azt, hogy kiharcoltunk egy belépőt az élvonalba, és könyörgöm, ne kritizáljuk már örökké Cortinát...

4 komment

Címkék: hoki cortina

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr57927636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkagep 2009.02.09. 17:22:43

Szia Jácint, tök jó a blogod, meg ez a cikk is, kb. fél éve fedeztem fel a blogodat egy Jégkorongblog-os beírásod nyomán.

1 apró kommentárt megengedsz?

A 100% attól 100 SZÁZalék, mert nem lehet több annál. Mostanában már annyira elinflálódott ez, hogy ha 100%-ot írunk, az már nem is elég, legyen 150%, vagy 200% minimum - az már valóban akarás. A 100% csak minimum elvárás. Ha így folytatjuk, ezerig meg sem állunk.

Elnézést, hogy ilyen kukacos vagyok!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.02.10. 07:22:43

@munkagep: Köszönöm a dícséretet, és üdv a törzsolvasók táborában!

Tulajdonképpen igazad van. Vagy mégsem. Vagy mégis.
Mert elvileg valami lehet több, mint 100%. Pl. egy fizetésemelés vagy infláció...
Azért a hokisoknál ez más. Itt valami olyasmit akar jelenteni, hogy a tudásuk 150%-t kell nyújtani. De mivel csodák nincsenek, ha azt is tudják (a mázlit most felejtsük el, a hoki sokkal pörgősebb sportág annál, hogy csak mázlival le lehessen győzni egy jobb ellenfelet), akkor az a száz százalék... Hogy is van ez?
Igazad van. Legközelebb másképpen fogom leírni. Mondjuk úgy, hogy az "átlagosan mutatott teljesítmény" 150%-át, vagy másfélszeresét kell nyújtani. Így már jobb? ;-)

Tatavs 2009.02.10. 11:36:05

Én azt mondom fiatalítsunk! De majd csak a VB után. Ha bennmaradunk, azért, ha kiesünk, azért.

1116001 2009.02.11. 08:30:18

Jó a blog és az írás is!;)

Ez apost szerintem a jégkorong blogra is kikerülhetne, mert sok igazságot tartalmaz!
süti beállítások módosítása