Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Machiavelli és a vizitdíj

2008.03.11. 08:13 jacint70

Kimúlt a vizitdíj. Alig egy év után. Célját nem érte el, viszont annál nagyobb vihart kavart. Egy biztos, az intézkedés nem fog bekerülni a tankönyvekbe mint a Kánaán Felé Mutató Nagy Reformtett.

Machiavelli A Fejedelem című munkájában leírta,  hogyan tud egy uralkodó hatalomra jutni, illetve megtartani azt. Gondolatait nem magasztos eszmék vagy jobbító szándék vezette, műve a cél elérését segítő módszertani leírás. Nézzük, hogyan festene a 2008-as kiadás:

... A bölcs miniszterelnök tisztában van azzal, hogy a költségvetés az alábbi egyenlőség esetén van egyensúlyban:

bevétel-lopás=kiadások

Ha az egyenlet felborul, akkor a miniszterelnöknek problémákkal kell szembenéznie. Korábban sikerült az egyenlőséget megteremteni, békesség honolt a hazában, mindenki beletörődött a sorsába, kicsiny volt az elégedetlenség. (Sztrájk, zavargások, stb.) Most azonban ismét hozzá kell nyúlni a rendszerhez.

A miniszerelnök több lehetőség közül választhat. A legegyszerűbb megoldás újabb kölcsönök felvétele. Azonban ez csak rövid távon vezet eredményre, mert hamarosan növeli a kiadásokat, így nemsokára ismét szembe kell nézni az egyenlet rendbetételének problémájával. Ezért a bölcs miniszterelnök ezt az eszközt csak akkor használja, ha a gazdaság állapotában jelentős növekedés várható, vagy ha a vég már elkerülhetetlen. Utóbbi  esetben a problémával már a következő miniszterelnöknek kell megbírkóznia, és mint látni fogjuk ez nem egyszerű feladat.

A kormányfő választhatja a kiadások csökkentésének útját is. A kiadások egy része elkerülhetetlen, hiszen muszáj mutatni a népnek, hogy a kormány betartja a társadalmi szerződést. Ezen kiadások faragása tömeges elégedetlenkedéshez vezethet, növelve az ellenzék szavazótáborát. A másik rész a minden rendszerben megtalálható, de nem egyszerűen tettenérhető pazarlás.  A pazarlás valakinek mindig többletbevételt jelent, vagy annak megszüntetése valakik számára az eddigieknél több munkával jár, vagyis érdekeket sért. Ráadásul ezek a személyek sokkal jobban otthon vannak az adott területen, így anélkül meg tudják akadályozni a kormányzat szándékát, hogy annak konkrétan ellenszegülnének. Ezért a miniszterelnök ennek a költségnek a csökkentéséhez ne fogjon anélkül hozzá, hogy a kiszemelt területen a  megfelelő szintig hivatalba nem helyezi a hozzá hűséges, szakértő embereit. Különben a szándék olyan lesz, mint a március hó, elolvad, mire fentről leér.

A következő lehetőség a lopások csökkentése. Ez a módszer különösen kockázatos, ezért ez csak Igazi Államférfiaknak javallott, illetve politikai öngyilkosság végrehajtásához kitűnő eszköz. A lopott pénz mindig a cimborákhoz, saját emberekhez vándorol. A következő választásokig gyakorlatilag csak ezektől az emberektől függ, hogy a miniszterelnök megtarthatja-e hivatalát. Az ellenzék szervezhet népszavazást, kivonulhat bármikor, négy évig a kormányfőt csak saját társai buktathatják meg. Ezért ez a lehetőség ellenjavalt.

Marad még a bevételek növelése. Ez adóemelést jelent. Az adóemelés kétféle lehet. Ha a miniszterelnök a jövedelmek terheit növeli, könnyen előfordulhat, hogy a gazdaság növekedése megtorpan, magával vonva a bevétel csökkenését. Előnye viszont, hogy ezen típusú adók részben vagy egészében történő elkerülésére bizonyos rétegeknek lesz lehetősége, vagyis kisebb lesz a felháborodás.

Ha a miniszterelnök a fogyasztás adójának növelését választja, akkor az alábbi jótanácsokat célszerű megfogadnia:

  • Nem szabad kivetni olyan adót, amelynek bevezetését a választási kampányban a kormányfő többször, nagy nyilvánosság előtt tagadta. Ezzel eszközt ad az ellenzék kezébe, amit az fel is fog használni.
  • A bölcs miniszeterelnöknek szükséges ilyenkor arra hivatkoznia, hogy nem az adó növeléséről, hanem annak a közvetlen használókra történő legalább is részleges átcsoportosításáról szól az intézkedés. Ez az érv könnyen súlytalanná válhat, ha ezzel párhuzamosan nincs máshol - természetesen csak látszólagos - adócsökkentés.
  • Fel lehet azt is hozni - legalábbis állami szolgáltatás esetén -, hogy a kirótt díj a szolgáltatás pazarló igénybevételét hivatott visszaszorítani. Ebben az esetben súlyos hiba, ha az intézkedés úgy kerül bevezetésre, hogy a díjat minden igénybevételkor le kell róni.
  • Ha az egyenlet felborulása olyan nagymértékű, hogy a bevételnövekedés mellett költségcsökkentésre is szükség van, és a miniszterelnök úgy dönt, hogy ez olyan szerkezeti átalakításokkal jár, amelyek kezdetben rosszabb helyzetet teremtenek ugyan, de hosszú távon az emberek érdekeit is szolgálhatja, akkor az adó kivetését a végsőkig titkolni kell, és csak akkor szabad bejelenteni, ha már az emberek legalább részben megértették és elfogadták a változásokat. Ellenkező esetben a közbeszéd csak az újabb sarcról fog szólni, a nép az átalakítást azzal fogja azonosítani, így annak elfogadtatása lehetetlenné válik.

Végezetül a miniszterelnöknek tisztába kell lennie azzal, hogy bármely megoldást is választja, nagy kockázatot vállal. Az emberek nem szeretnek semmiért sem fizetni, amennyiben lehetőséget látnak a kötelezettségek alól történő kibújásra, bármire képesek. Még népszavazásra is hajlandóak elmenni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr30375515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.09.09. 10:40:36

Kenyeret és szórakozást a népnek... Akkor azt tehetsz velük amit akarsz, mert isteníteni fognak téged... Tán még ezt hozzá lehet tenni... a tömeg túlnyomó része amgyis birka mód megy a sodrással, egy két kos viszi a nyájat magával...
süti beállítások módosítása