Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Nehéz a dolga az apukának, nehéz a dolga... - II. rész, a papírmunka

2010.07.20. 07:50 jacint70

Megszületik a gyerek, mindenki boldog. Pár nap és akár haza is lehet vinni. Apa akár boldogan babázhatna is. De nem, hátra van még a gyerek "forgalomba helyezése", a papírmunka. Ahhoz, hogy a Kiccsaj2 hivatalosan is a Magyar Köztársaság bejegyzett állampolgára legyen, kell egy csokor irat - születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, TAJ kártya.

Ezen kívül - mivel az állam "bőkezűen" támogatja a családokat - még el kell intézni a terhességi gyermekágyi segélyt, a családi pótlékot. Egy kis "jutalom" is van. Ha már "legyártottunk" egy újabb potenciális adóalanyt, akkor anyasági segély címen kaphatunk pár tízezer forintnyi elismerést. Természetesen egy kazal papír legyártása és bemutatása után.

A szivatás már a gyerek születése előtt megkezdődik. Annak idején a Zasszony hivatalosan is becserkészett, össze vagyunk házasodva. Tehát ahhoz, hogy a gyereket külön apasági nyilatkozat nélkül - az meg már hogy néz ki??? - a nevemre írják, be kell szerezni egy háromszáz napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot. Mintha nem ugyanannak a programnak egy másik menüpontjáról lenne szó! Természetesen mindezt nem a lakóhely szerinti tanácsnál kell intézni, hanem ahol a házasság megköttetett. Tehát, ha egy soproni nyaralás alatt egy könnyelmű pillanatban az ember beszalad az Önkormányzat-házára és "Zasszonyá teszi a Kedvest", majd egy jó munkahely miatt Nyiregyházára költözik, akkor gyermekvállalás esetén máris csatlakozhat az "Utazd keresztül Magyarországot" mozgalomhoz. 

Amikor a gyerek megszületik, az eseményről a kórházban jegyzőkönyv készül, illetve meg kell adni valami lakcímet. Ez alapján állítják ki a születési anyakönyvi kivonatot, nagyságrendileg tíz nappal később. 

Gondolom, az olvasó már kitalálta, hogy a kórház szerint illetékes tanácsnál. Tehát, ha a szülés várható időpontja előtt egy héttel a Zasszony "különleges" állapotára való tekintettel beadjuk a derekunkat, és - a dolog természetéből adódó nem túlságosan nagy lelkesedéssel - leutazunk a Szombathelyen lakó anyósékhoz, majd ott váratlanul megszületik a csemete, ismét garantált az ország minimum egyszer történő átszelése, valamint az elkerülhetetlen "udvariassági látogatás". Minimum egyszeri utazásról beszélünk, mert ilyenkor egyben lakcímkártyát is adnak a kivonat mellé. Ha sikerül előállítani az okmányirodának. Mert előfordulhat, hogy óvatos júzerként odatelefonálunk, kész-e az anyag, majd hosszas keresgélés után rávágják, hogy igen, a helyszínen meg a sor végigvárása után derül ki, hogy csak a dosszié fedelét nézték meg, a lakcímkártyának viszont elvileg benn lapul. De nem lapul...

A Kiccsaj születésekor a TAJ kártyát még a boldog, de egyre meggyötörtebb apukának kellett beszerezni, azóta módosult a jogszabály, az önkormányzat lejelenti a TB-nek, akik elvileg három héten belül elküldik. Ami azért kellemetlen, mert a bevezetőben említett állami juttatásokhoz szükséges formanyomtatványokon fel kell tüntetni a gyerek TAJ számát, tehát ennyivel később lehet megkapni a "nyereményt". A TB becsületére legyen mondva, a lakcímkártyás bohóckodást követő harmadik napon már csengetett is a postás az okmánnyal.

Végre neki lehet állni a Nagy Pénzek Lenyúlásának. A TGYÁS-ról nem tudok beszámolni, a Zasszony munkahelye kifizetőhely, bementem az egyre vastagabb okmánykupaccal, odaadtam, ott segítettek kitölteni valami nyomtatványt meg lemásolták, amihez kedvük volt.
A többit elvileg az Államkincstárnál kell intézni. A Kiccsaj születésekor a Zasszony munkahelye még ezeket is intézte, de most már nem. A MÁK-ról viszont csupa rosszat hallottam, ami a sorbanállást illeti. Úgyhogy inkább a postai utat választottam. Mire az összes szükséges iratot lemásoltam - itt már a Zasszony okmánykötege is befigyelt, meg olyan "egzotikumok" is, miszerint kell mellékelni egy igazolást, hogy legalább négyszer volt terhesgondozáson -, olyan vastag paksamétát sikerült összehozni, hogy alig bírtuk beleszuszakolni a borítékba. A feladási díj is kétszerese volt az alaptarifának...

Ha az olvasó jól figyelt, akkor könnyen belátható, hogy ez az egész hajcihő teljesen fölösleges, hiszen minden igazolvány és kérelem a kórházi jegyzőkönyvből és a szülők lakcímkártyájából vezethető le. Tehát, ha a kórházba telepítenének ügyintézői centrumokat, akkor ott egy menetben elő lehetne állítani az okmányokat, majd ezek alapján kitölteni és elektronikus úton továbbítani - vagy egyszerű esetben ott helyben elbírálni - a Nagy Pénzek Lenyúlásához szükséges folyamodványokat, és mire a baba hazamegy már forgalomba is lenne helyezve.

Szép, állampolgárbarát megoldás lenne... De akkor miről írna bejegyzést a blogger? 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr842162740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.07.20. 19:36:11

Hajjaj, "szép" emlékeket ébresztett bennem a poszt. Én megjártam a Lőportál utcát (azaz a MÁKot), hát valóban érdemes egy köteg olvasnivalóval érkezni.

A legjobb az volt, hogy a honlapjukon fel volt sorolva, milyen papírokat kell bemutatni, milyen aláírásokkal, a nyilatkozatokat-kérdőíveket le is lehetett tölteni. Nos, a lista "természetesen" nem volt teljes, ami azért okozott gondot, mert a hiányzó dokumantumot az anyának kellett volna aláírni, aki ugye otthon volt az újszülöttel. Na, ezen kissé kiakadtam, azon meg méginkább, hogy amikor hivatkoztam az internetes listára (ki is volt nálam nyomtatva), az ügyintéző vállat vont és azt mondta, tudják, hogy az interneten rossz lista van. Ember, hát akkor miért nem javítják ki, kérdeztem, mire újabb vállvonás, hogy ők már szóltak.

Aztán megállapodtunk abban, hogy a feleségem helyett aláírhatom én is a hiányzó papírt (szerencsére csak egy hülye adatlap volt), úgyhogy nem kellett mégegyszer visszamennem.

Mondjuk ez az első gyereknél volt, a másodiknál már hibátlanul ment a dolog és a lista is hiánytalan volt.

A TAJ kártya hiánya engem is idegesített, de erről talán majd írok egy posztot egyszer.

Zsolt79 2010.07.31. 15:18:15

Legalább tudom, hogy mire készüljek.
süti beállítások módosítása