Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Unalomvébé

2010.06.16. 07:18 jacint70

Még az a szerencse, hogy nem vártam tőle semmit. De ezt már két éve megírtam. Ennek ellenére az eddig történtek minden "nem" várakozásomat alulmúlták. Ez a VB úgy, ahogy van egy nagy tévedés.

Mindjárt itt van a helyszín kiválasztása. Értem én, hogy az afrikai foci feljövőben van (Amikor a kilencvenes évek elején kezdtem "elszakadni" a sportágtól, az első lökést az 1992-es Afrikai Nemzetek Kupája adta. Mert az afrikaik fociztak. Jó volt nézni a játékszerű játékukat, meg a lelátókon az életörömtől duzzadó fiesztát. Aztán fél év múlva jött az EB, a maga unalmas antifocijával), de Dél Afrika a másik féltekén található, vagyis ott tulajdonképpen tél van. No, nem olyan zegernyés, mint Finnországban, de azért biztos optimális lehet 10-18 fokban és zuhogó esőben kergetni a labdát, vagy odaturistáskodni a nyári szabadság terhére. Nyáron - vagyis az északi félteke szerint télen - biztos jobb az idő, viszont olyankor zsúfolt a naptár, a klubcsapatok szinte téli szünet nélkül játszanak, meg különben is, hogyan nézne ki, ha idény közben két hónapra ki lennének a játékosok "rángatva" a nekik magas fizetést biztosító egyesületükből.
Következő probléma a közbiztonság, illetve annak hiánya. A Külügyminisztérium honlapja szerint a VB helyszíne fokozott biztonsági kockázatot rejtő ország. De ezen nincs is mit csodálkozni. Az apartheid felszámolásával - annak melléktermékeként - sikerült felszámolni a hatékony államigazgatást is. Mert - amúgy nagyon helyesen - az ANC azt ígérte, hogy felszabadítja az elnyomott népet. És a nép ezek alapján azt hitte, hogy ha megdől a "rencer", akkor másnaptól itt a jólét. Magától... Azt meg senki nem mondta, hogy a szabadság az egy lehetőség, amivel úgy lehet élni, hogy keményen kell dolgozni, meg villámgyorsan megtanulni, megszervezni egy csomó mindent... Ugye milyen ismerős?
Ez az, ami ott sem sikerült! Egy adott rendszerben szocializálódott "emberanyag" zsigeri reflexeit nehéz megváltoztatni, ráadásul úgy, hogy a bizonytalan helyzet miatt menekülő tőke és szakértelem ellenére valami épkézláb gazdaságot is kéne rittyenteni... Különben gyorsan bekövetkezik a nép csalódottsága, és a magasztos eszmék helyett az "egyszerű" megoldások kerülnek előtérbe, amiket jól meg is lehet "indokolni"...

De vajon miért választotta a FIFA Dél Afrikát? Hogy támogassa a foci fejlődését? Egy nagy frászt! Ne feledjük, a helyszín az 1996-os Afrikai Nemzetek Kupájának a győztese! Ne legyünk naívak, valószínűleg a sportághoz kapcsolódó multinacionális cégek további piacszerzésének elősegítése volt a cél!
De nézzük magát az eseményt! Illetve a statisztikát. Az eddigi tizennégy meccsből hat döntetlen lett, kettő 0-0, a többi 1-1. Négy találkozó zárult 1-0-ás végeredménnyel, összesen három meccs végződött kettő vagy több gólos győzelemmel. Összesen 23 gól esett, ez 1,64-es gólátlagot jelent.
Ha az ember nem megveszekedett rajongója valamelyik csapatnak, akkor az alábbiak miatt lehet meccset nézni:

1. Gólzáporos meccs
2. Izgalmas, fordulatos összecsapás
3. Szimpatikus "óriásölő" csapat megjelenése

Nos, a három variációból még egyik sem jött össze. Van valakinek ötlete, hogy akkor miért érdemes ezt nézni?

Viszont van helyette, jó kis zümmögés. Ami megint tipikus példája annak, hogy semmi sem fontos kivéve a profitot.
A vuvuzela dünnyögtetése ugyanis nem a  délafrikai kultúra része, hanem helyi szurkolói szokás. Ami kétségtelenül idegesítő, de mielőtt nagyon megrónánk és lehülyéznénk a derék helyieket, vegyük jobban szemügyre a "hangszert". Bizony-bizony lehet rajta ismerős feliratot találni... Ez is emlékeztet valamire... Igen, a "szurkolói hurkákra", amelyek szintén idegesítőek, amikor hadonásznak vele az ember orra előtt, viszont kitűnő reklámhordozók.
Na, ezért nem tiltja be a FIFA ezt az izét, nem a helyi "kuttúra" meg érzékenység miatt. Le van az gyártva, el kell azt adni/ki kell osztani... Az, hogy a fél világ meg megőrül tőle, és hiányolja a hangulatot, az meg le van ejtve... Ettől nem lesz kevesebb nézője a focinak, ahogy húszonpár év borzalmas vergődés sem képes leszoktatni a magyarokat a honi bajnoki közvetítések nézésétől... 

És van egy balsejtelmem... Nem tudom, emlékszik-e a Kedves Olvasó a 88-as téli olimpiára. Calgaryban ismerte meg a világ azt a tengerentúli módit, ami szerint a hokimeccsek játékmegszakításai alatt zenét kell játszani. Mert akkor is szórakoztatni kell az egyszeri jegyvásárlót! Valami orgonáról nyomták az "egyszerű" dallamokat, meg ment a felirat, hogy tessék tapsolni meg lábdobogni. Roppant zavaró volt, elvégre egy-egy szünet alatt a szurker örül a gólnak, esetleg annak, hogy megúszta a preferált csapat, vagy éppen csak szusszan egyet két izgulás között... Teljesen fölösleges kizökkenteni, megzavarni azzal az idétlen zenével... Nem telt el egy év, és a hazai pályákon is bevezették a zenélést. Eltelt húsz év, és már fel sem tűnik, észre sem veszem... Ezért gondolom, hogy az egyértelműen bosszantó hang ellenére lehetséges, hogy el fog terjedni a világon a vuvuzela.

Egy mondás szerint minden hülye megtalálja a maga tömegét, és ha erre még rásegít a mörcsendájz is, akkor semmi sem állíthatja meg a folyamatot...

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr432085218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agadu 2010.06.16. 21:55:31

uncsi.kikapcsoltam a tv-mérkőzés közben.eddig 1,5 gól átlag a lejátszott mérkőzéseken.mi lesz ha hétvégén esik majd a hó?időjósok ezt jelezték a prognózisban hétvégére Dél-Afrikára.minden csapat szenved, tele a tököm a vuvuzellával.zulu eredetű hangszer.vadászatnál álatok hajtására használták és vadászat végén az öröm táncnál.bocs de a sok kunta-kinte állatnak nézi a focistákat?ezeknek lófaszt hajtanék,ha ők lennének a nézőim.
bocs,de tényleg teli a hócipőm.

Tejpalkó 2010.06.16. 23:57:11

A felháborodásodnak - ami teljesen jogos - ma már volt egy kis hatása, mert a VB eddigi legizgalmasabb meglepetését hozták a svájciak a spanyolok ellen. Minden elfogultság nélkül, azért a hoki VB - az olimpia ellenére is - csak jobb volt. A zenét meg már tényleg megszoktuk.(a jégorongban)

Intizar 2010.06.17. 00:59:42

Bocs, csak az időjárás. A jelek szerint arrafelé ez a száraz évszak. Tíz-tizenhét fokban, száraz időben miért is volna kellemetlen futkározni?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.17. 07:47:38

"keményen kell dolgozni"

ez alatt mit értesz? úgy dolgozni, ahogy szent gyferenc is tette? vagy még több gyapotot kéne szednie a rühes négerjeinek? vagy hogy gondoltad?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.17. 08:19:40

@wmiki: Ha van kedved még olvasni a blogomat, akkor ezt ajánlanám a figyelmedbe...
jacint.blog.hu/2008/02/28/level_29

Ha nincs, akkor megpróbálom összefoglalni:
Amikor a szockó a végét járta, és már ki lehetett menni Bécsbe vásárolni, akkor mindenki nagy kapitalizmus-rajongó lett... (Bezzeg Nyugaton!) És mindenki tudta a megoldást, hogy ha "kitakarodnak az oroszok, és viszik magukkal a munkásból lett elvtársaikat, akkor nálunk is ez lesz"...
Álmodozni jó volt róla, csak amikor bekövetkezett, mégsem a "svéd típusú" jólét jött el, hanem az, amit pl. az Általad szóbahozott "szent gyferenc legendája" is fémjelez... Aminek - többek között - az is az oka, hogy a gondolkodásmód nem állt át...
Na ezt a párhuzamot "vizionáltam" Dél Afrikába is bele - lehet, hogy baromira nincs ám igazam ;-) -, az ANC-nek (vagy egy olyan erőnek, amely értelmesen kormányozni akar) valahogy ki kellett volna találnia, hogyan lehet a mélyszegénységben élő és "szabadságmámoros" tömegnek "elmagyarázni", hogy az apartheid megszűntetésével nem maga a jó világ, hanem csak a jó világ kemény munkával történő megteremtésének a lehetősége jött el... Lehet, hogy ezt hívták anno a múltelőtti században polgárosodásnak?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.06.17. 08:49:48

ha van kedved nézd meg ezt a filmet:
nativefusion.hu/zeitgeist/

ha nincs akkor összefoglalom
a pénz alapú társadalomban szükségszerű.hogy sokan rabszolgaként éljenek
akármennyit "dolgoznak"
a pénz mindig azé, aki feltalálta (vagyis a zsidóké)
...
mint ahogy az összeomlás is szükségszerű

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.18. 22:57:45

Hát, én szeretem a focit is, de eddig valóban gyatra volt ez a vb, legalábbis, amihez nekem volt szerencsém belőle. Azóta volt ugyan néhány jó meccs, de az átlagot tekintve unalmas darálás, mezőnyjáték, kevés helyzet, betömörülő védelmek, indiszponált nagycsapatok, formán kívüli sztárok.

Igazából nekem úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy a vébé hatalmas üzlet, a súlypont lassan a klubfocira helyeződik át. Ez persze hosszú és lassú folyamat, de az arányok eltolódása szerintem érezhető. És amúgy nem is meglepő, a sport az üzlet és az példaadó "amerikai" sportokban (pl. hoki is, ugye) ugyanez van, csak még sokkal erősebben.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.20. 08:34:43

N végre! A Dánia-Kamerun meccs volt az első igazán jó meccse, amit nekem sikerült elkapnom.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.06.20. 08:47:36

@promontor: A kameruni tényleg nézhető volt... ;-)
Lehet, hogy eltolódott a klubfoci irányába az egész, de talán alkalmazkodni kéne a szabályoknak ehhez...
Pl. engedélyezni kéne a meccsen belüli korlátlan oda vissza cserét, bevezetni a tiszta játékidőt, és sárga lap helyett a tízperces kiállítást...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.20. 10:06:25

@jacint70: Hát, amíg ilyen jól megy az üzlet, addig drasztikus változások biztos nem lesznek. Ennél sokkal kisebb változtatásokat sem engednek át a sportág urai és tulajdonképpen igazuk van. Páran fanyalognak, de a tömegek nézik, sőt, tulajdonképp (mint kiderült) a fanyalgók is... ;-)

Viszont megérne a külön posztot néhány változtatási ötlet "hatáselemzése". A tízperces kiállítás például elsőre tök feleslegesnek tűnik, van amikor a meccs kétharmadát is kihúzza a létszámhátrányos fél, itt a létszámhátrány rövid távon nem olyan jelentős, mint a hokiban vagy a kézilabdában.

Igazából a "betonvédelmek" feltörése lenne fontos. És mivel ez a pályán egyre kevésbé megy, a szabályoknak kellene ilyen irányban hatni.

Zsolt79 2010.06.29. 19:58:08

Hadd jegyezzem meg, hogy nem kevés pénz áramlik most Afrika vérkeringésébe, ami bizony nagyon jót tesz a világ legszegényebb kontinensének. Talán jut egy kevés a mezőgazdaságra is, turizmus fejlesztésre, stb. Sokkal jobban örülök annak, hogy a VB Afrikában van, mint ha Amerikában lenne.
Az időjáráshoz annyit fűznék hozzá, hogy 15-20 fok szerinte ideális. Éveken át fociztam és bizony nagyon nem mindegy, hogy milyenek a körülmények. Eső bárhol, bármikor előfordulhat, ezt kár lenne Afrika időjárására kenni. Az viszont tényleg gáz lenne, ha elkezdene havazni...
Maga a VB sajnos nem hozta a várakozásokat, elég szégyen, hogy korábbi világbajnokok így leszerepeltek... Ennyire szétszórt csapatokat rég nem láttam.
A szabálymódosításokkal kapcsolatban, én is fölöslegesnek ítélem a 10 percet, semmilyen elrettentő ereje nem lenne. A sárga lap szerintem jó, elvégre ha bekap egy sárgát valaki, akkor legalább egy darabig visszafogja magát. De a szabályrendszer elég sok hibát tartalmaz, remélhetőleg ez a vb hoz valami eredményt ezen a téren.
süti beállítások módosítása