Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Kuka blues

2010.05.04. 15:50 jacint70

A Zasszonyon kitört a szelektív hulladékgyűjtési láz. Amit én annyira nem kultiválok. Még Hollandiában láttam ilyet Ivánnál, és zavart. Mert a rohadó krumplihéj-darabok ott vigyorogtak a mosogató mellett, és még jól le is lettem tolva, ha bedobtam a kukába.

Ezután tíz nyugalmasabb év következett, majd a Zasszonyt is magával ragadta a hév. A forma kicsit lájtosabb, nem kell könyékig turkálni a roggyant paradicsomokban, de abból mindig balhé van, ha egy fém- vagy műanyag doboz csak simán a kukába van ejtve. Nem, ezek külön zacskóban landolnak, szerencsére bezárva a szemetes szekrényébe. Onnan - miután eleget "bukdácsoltam" köztük, hogy beletaláljak az uborkamaradékkal az Igazi Szemetesbe - a Szelektív Hulladékgyűjtő Szigetre kerül. Már amikor a Zasszony elviszi. Mert én ugyan hozzájuk sem vagyok hajlandó nyúlni, most minek cipeljem, amikor fizetem a szemétszállítási díjat, különben is, nehogy már úgy menjek ki az utcára, hogy zacskók lógnak rajtam. Legalább a "Vidd el kocsival!" felkiáltást le tudtam szerelni azzal, hogy "De hát az környezetszennyezés!"

Pár hete a munkahelyem környékén a hagyományos "zöld-fekete" páros mellett feltűntek más színű kukák is. Jobban megnézve láttam, hogy ezek a szelektív gyűjtési mánia házi, cipelésmentes kielégítésére szolgálnak! Gondoltam, megérdeklődöm, hogy mibe fáj egy ilyen szett. Ha nem túl drága, akkor befizetek, hátha ezzel legalább azt elérem, hogy kisebb szeméthalmokat kell otthon kerülgetnem.
Gyorsan "feltúrtam" az FKF honlapját, de semmi információt nem találtam. Nem maradt más hátra, felhívtam az obzsé oldalára pingált - de legalább ingyenes - telefonszámot.

A vonal másik végén a hölgy elmondta, nem úgy van ám, hogy csak úgy megrendelem a kukát! Először az önkormányzatnak kell szerződnie velük.

- Már négy önkormányzattal is kontraktusban állunk! - mondta büszkén.

Nem valami sok - gondoltam -, de talán elég is lenne ennyi, ha a miénk is benne lenne. De nincs! Kérdezem, mit lehet tenni.

- Háát, hívja fel az önkormányzatot, hátha mással van szerződésük.

Nagyon nem reménykedtem benne, de azért megpróbáltam. Az illetékes kolléga "természetesen" helyszínelni volt, ezért csak délután tudtam vele beszélni. Elmondta, hogy tavaly próbálkoztak az FKF-fel, de sokat kértek. Más céggel meg juszt sem kötnek szerződést, mert azok még drágábbak.

Ezen a ponton megnyugodtam. Egyenlőre nyugodtan nagy ívben tehetek a Szelektív Hulladékgyűjtési Mozgalomra. Elvégre ha a hatóságok - értsd, akiknek a "hűdefontos" szelektív gyűjtést kéne megszervezni - ennyire nyögvenyelősen állnak a dologhoz, akkor én, mint egyszerű állampolgár minek strapáljam magam? Ebből a szempontból irreveláns, hogy az FKF kér sokat, vagy a "tanács" smucigoskodik.

Persze, ha ingyen kihoznák a kukákat, sőt felajánlanák, hogy a "hagyományosat" - a szemétszállítási díj elengedésével - el is viszik, akkor nehezebb lenne érveket találni a szelektív gyűjtés ellen... Na, de így?! 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr771974189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.11. 14:52:25

Nekem úgy látszik alacsonyabb a kényelmi elvárásom szelektív ügyben: ami bedobható azokba a nagy konténerekbe (papír, üveg, műpalack stb.) azokat mi általában elvisszük oda, ráadásul nálunk én vagyok a mániákus és az assszony a kényelmesebb. Autóval szállítunk, de ez azért nem gond, mert olyankor viszem, amikor amúgy is útba esik valahová, tehát extra út vagy kitérő nincs emiatt.

A komposztálás az persze nálunk se megy, se kert se telek, pontosabban társasházi kert van, de ahhoz meg már fanatizmus kellene, hogy egy városi társasházon átverjem, hogy komposztálógödröt ássunk...

Az tény, hogy jobb lenne, ha házhoz jönnének a szelektív kukák, Finnországban már tíz éve így volt...

Zsolt79 2010.06.07. 15:22:02

Mi is szelektívak vagyunk, persze csak a lehetőségekhez mérten. A lépcsőházban egy néni gyűjti a műanyag hulladékot, időnként pedig elviszi kocsival a hulladékgyűjtőbe. Úgyhogy ami műanyag azt eleve félrerakjuk s mikor visszük le a szemetet akkor a műanyag palackokat, stb az erre a célra kijelölt dobozba dobáljuk. Ahogy papírt is külön gyűjtőkukába rakjuk. Másféle szelektálásra sajnos nincs mód, mert néhány km-es távon belül nincs szelektív hulladékgyűjtő, arra meg nem vállalkozok, hogy km-eket gyalogoljak ezért. Ha már lesz kocsi végre, akkor valószínűleg követjük majd @promontor példáját.

transporter 2010.07.20. 20:56:37

Mi pedig, külön gyűjtjük a PET palackokat, az üveget, az éghető papírhulladékot és a nyulaink számára hasznosítható ételmaradékokat, kenyér, uborkahéj, almacsutka. Valamint középkori várlakók módjára a kertünk egy meghatározott részére szórjuk a rejtélyes éjszakai fenevadak számára érdekesnek ítélt vacsora maradványokat. A csontokat, porcokat, a már szavatosságukat vesztett egyéb ételeket.
Nagy macskákat és sündisznókat kapunk néha rajta, amint csámcsognak. Az éghető hulladék ilyenkor a kazánszobánkban várja a fűtési szezont. A PET palackokat autóval viszem a közeli hulladékudvarba, igaz az utóbbi néhány hónapban, a vegyes konténerbe öntetik velem, a korábban alkalmazott préselési technika alkalmazása helyett. Szóvá tettem, de géphibára hivatkoztak. Azért továbbra is külön gyűjtjük, hátha egyszer megjavul az a gép. Mindez nem esik nehezünkre.
süti beállítások módosítása