Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Kvaszt kortyolgatva...

2009.08.01. 20:01 jacint70

Úgy tűnik rászoktam... Ebben jelentős szerepe van Promontornak, az Ő Savoya parki kalandja csinált kedvet a kereskedelmi egység felkereséséhez.

Arbatot persze korábban is láttam... Arbat... Olyan egzotikus hangzása van ennek a névnek. Mint a Tuileriák kertjének, amiről anno A három testőrben olvastam... Később eljutottam Párizsba, és izgatottan vártam, hogy helyszínen majd ott hemzsegnek a testőrök meg a bíboros gárdistái, de csak munkagépekkel találkoztam, éppen valami felújítás folyt. Erős csalódás...

Az Arbat Moszkva egyik városrésze. Ott még nem jártam, sőt még arra sem emlékszem pontosan, melyik könyvben olvastam róla először. Talán a Mester és Margaritában... De nagyon tetszik a hangzása.
A bolthálózatról Promontor bejegyzése előtt is hallottam már, illetve láttam a törökbálinti Corában. Csak 2-3 óra bevásárlás-tortúra, és több tízezer forint elköltése után már nem vonzott a gasztronómiai kuriózum meglátogatása. Illetve egyszer igen, láttam is a cikkbeli сырок-ot, de fogalmam sem volt róla hogy mi az, megkérdezni meg nem volt kedvem, inkább otthagytam.

De a bejegyzést követően kiváncsi voltam, hogy mi is az az izé, amiért Promontor blogtárs annyira rajong. Kicsit utánajártam, és megtudtam, hogy rendszertanilag a túró rudi félék családjába tartozik. Amikor a legközelebb a Mammut-ban voltunk, beugrottam az ottani Arbatba, és vettem a csemegéből. Meg vettem füstölt tokhalat is. Ami nagyon ízlett. Olyan íze van, mint egy jobbfajta szalonnának, csak halból van.
сырок-ot is megkóstoltam, először kicsit furcsának találtam, inkább a nyers túróíz dominált a mi Piros Pöttyösünk citrommal tompított ízvilágához képest, de aztán meggyőztem magam, hogy ez nem Túró Rudi, így már ízlett. Főleg, hogy olyan vaskos, nagyot lehet bele harapni...

Pár hónap múlva ismét arra jártunk, ekkor a Zasszony felfedezte, hogy vannak mindenféle csokik is, amikből a júzer maga állíthat össze helyes kis csomagot. Hazafelé megkóstolgattuk az édesipari termékeket, és mintha időutazáson vettünk volna részt.
Igen, a csokik ízvilága a húsz évvel ezelőtt kapható termékekét idézte. Meg a csomagolás is. Ezüstpapír meg normál, nem ez az egybeműanyag, amibe manapság a csokoládét bugyolálják. És a karamell belseje is finom folyós volt, nem az a betonkemény ragacs, amit manapság néha kapni lehet.

Múlt héten ismét közelebb kerültem a "függőséghez". Hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy fél literes palack kvaszt. Azt persze sejtettem, hogy melegen nem érdemes belevágni, ezért hazaérve betettem a hűtőbe. Egy fél óránál tovább azonban nem bírtam, megkóstoltam. A szaga borzalmas volt, az íze pocsék, az utóíze viszont kellemes... Brrr... Visszatettem a hűtőbe. Másnap délben újra megpróbáltam, rendesen lehűlve nagyon kellemes karamell-íze volt. Úgy itatta magát... Még aznap délután elfogyott... Időnként muszáj volt kimenni a konyhába, és kortyolgatni egyet...

Legközelebb benevezek egy másfél literesre... Már alig várom...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr941281929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.04. 10:27:37

Hú, aki a még a kvaszt is szereti, az már nagyon hard-core rajongó! ;-)

Bár ki tudja. Én tizenévesen kostoltam kvaszt Bulgáriában és nagyon nem ízlett, az érzékeim hevesen tiltakoztak az élmény ellen. De ez régen volt, lehet, hogy érdemes lenne újabb próbát tenni. Ráadásul a párom is mondta, hogy ő is megkostolná. Csak azt nem tudom, van-e két decis kiszerelés, kezdetnek annyi biztos elég...

A csokik szerintem is jók, a karamell pedig obligát tétel nálam is.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.28. 18:06:13

Megkostoltam én is, és nem értem. Amit annak idején kostóltam, annak se a színe, se az állaga nem ilyen volt: színre olyasmi volt, mint a karamellás tej (vagy a cikóriakávé), az íze is inkább azokra emlékeztetett.

Ez viszont tulajdonképp egy szokásos szénsavas üdítő, valahol a gyömbér, cola, sör háromszögben elhelyezkedve. Mondjuk nem rossz.

De akkor mit ittam én anno Bulgáriában?

Apádfüle 2009.08.30. 22:42:06

Először Feritől hallottam a kvaszról, amit még Moszkvában ittak, de úgy, hogy lajtoskocsiból kínálták. Na az lehetett az igazi, meg talán az, amit Promontor ihatott Bulgáriában. Ez a szénsavas süldítő, ez már más, de ez is fini. Egy orosz néni mondta nekem a fény utcai piaci Arbaton, hogy ez az "orosz kóla".

Kis feleségem viszont lebeszélt róla, mert túl sok benne az "e vitamin". Azért a múltkor vittem valahova buliba, és akkor ihattam. Így jártam, kvaszt ittam és vizet prédikáltam.

Az Arbatról egyébként nekem az üzletláncon kívül az Arbat gyermekei c egykor nagy sikerű rádiósorozat jut eszembe.

Zsolt79 2010.01.20. 12:43:16

Csodálom a bátorságotokat, pláne a tiedet Jácint, hogy megpróbálkoztál vele másodszor is. Nem vagyok egy mindent bele alkat, ha valami nem tetszik, megkóstolni sem vagyok hajlandó, nemhogy másodszor is próbálkozni.
Ezzel szemben igazatok is van, hiszen a környező szomszédok kedvelt ételeit-italait illik legalább egyszer kipróbálni.
Bár megmondom őszintén, Párizsban biztosan nem fogok csigát enni.. brrrr
süti beállítások módosítása