Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Apa, mint pesztra

2009.05.07. 19:57 jacint70

Szombaton úgy hozta az "élet", hogy kettesben töltöttem a délelőttöt a Kiccsajjal. A Zasszonynak sürgős serpenyő-lecserélhetnékje támadt. Ilyen esetekben kétféle megoldást szoktunk alkalmazni.

Alapesetben elmegyünk mindannyian vásárolni. Ez egy darabig érdekes, csak amikor a Kiccsaj elkezd mindenfelé elkódorogni, meg mindenhol megáll, akkor szoktam elveszíteni a türelmemet, és ilyenkor egy "Látod, milyen nyűgös a gyerek, menjünk már!" felkiáltással el szoktam indítani hazafelé a kis csapatot. Máskor megkérem a Szüleimet, hogy vigyázzanak a Lányra. Ennek két alesete van, vagy elmegyek a Zasszonnyal - na, ilyenkor aztán eltart órákig a vásárlás, a "jajj, hát ezt alaposan át kell gondolni" típusú bogarászást nem lehet leállítani a gyerekre fogott férfiú unalom miatt-, vagy útnak indítom, én meg jól kihasználom a "csajmentes" állapotot, mondjuk egy jó kis csihipuhis DVD megtekintésével.

Sajnos, most az alapeset szóba sem jöhetett, mert a gyerek beteg volt. A Zasszony elvitte valami óvoda-szimulátorba - voltak gyerekek, tea meg közös pisilés, amire egy madzagot megfogva kellett csoportosan kivonulni -, és ez a szimulálás annyira élethűen sikerült, hogy bekövetkezett amit az óvodáról mondanak, hogy a gyerek mindenféle betegséget ott fog megkapni... Na meg is kapott valami orrfolyós-tüsszögőst. Mert az egyik gyerek orrfolyós-tüsszögősen ment oda. Ilyen pofátlan szülőt! Minek viszi a beteg kölkit közösségbe? A betegségnek jól látható nyomai voltak, anyucinak is ott kellett maradni a csemetével, akkor meg mi értelme volt az egésznek?
Ráadásul a Szüleimnek is dolga volt, úgyhogy beütött a "vészhelyzet", három órán keresztül egyedül kellett pesztrálnom a Kiccsajt.

Választhattam volna a legegyszerűbb megoldást, hogy beültetem a DVD elé, de ez egyfelől káros a gyerek egészsége és fejlődése szempontjából, másfelől meg az lett volna káros az én egészségemre, amit a Zasszonytól ezért kapok. Más lehetőség nem lévén, elhatároztam, hogy eljátszom a mintaapát... Súlyosbító körülményként induláskor a Zasszony még odavetette, hogy mindjárt lejár a mosógép, akár ki is teregethetnék... Kösz... Pedig én inkább az anyák napi Sacher tortát csináltam volna meg...

Első "kunsztként" az villant be, hogy megpróbálok mesét mondani. A Piroska és a farkas került terítékre, az jutott eszembe, hogy jól kicifrázom a történetet (Erre minden alapom megvan... Mert van az eredeti Grimm mese, a klasszikus... Amit manapság össze-vissza vagdosnak, hogy beleférjen a médiába... Itt van például a Mesemondó Maci, amiből a vadász ki lett hagyva...). Például kihagytam belőle a bort, a nagymama csak ne alkoholizáljon, úgyis annyi gyógyszert kell szednie, hogy valamelyik miatt biztos nem ihat... Aztán hirtelen ötlettől vezérelve interaktívvá tettem a mesemondást, megkérdeztem a Kiccsajt, hogy milyen alapanyagokból állítsa össze a menüt Piroska anyukája. A lányom összeállításából az alábbi ételsort lehetett kihozni:
- Retekleves
- Salátágyon tálalt, rántottára fektetett rántotthús, paradicsom karikával és reszelt sajttal.
- Répatorta

A praktika bevált, a mesemondás eltartott vagy húsz percig, a végén jött a szokásos "mégegyszej" felszólítás, ezzel máris elmorzsoltunk háromnegyed órát. Ekkor eszembe jutott, hogy ki is kell teregetni, betereltem a Lánykát a fürdőszobába, és azt találtam ki, hogy az én ruháimat én, az ő ruhácskáit meg Ő akassza fel. Ez is bejött, a ruha gyűrésmentesítő rázásait kísérő "Hoppá!" felkiáltásaimra nagyokat ugrált, a mosógép gyorsan és "játékosan" kiürült, újabb félórát lepergetve a pesztrálási időből...

A következő ötlet a gyurmázás volt. Megkérdeztem, mit csináljak, a válasz hóember volt... Ebben a korban még nem értelemzavaró, hogy a hóember kék színű... Gyorsan három részre osztottam a gyurmát, megsodortam és kész is volt a "télőrző"... A Kiccsajnak jól meglódult a fantáziája, kívánságára további alkatrészek kerültek a hóemberre, lett haja, hátizsákja, seprűje, a végén még farka is. (Nem olyan, ejnye-bejnye, hanem mint a kutyusnak...) Később elmentünk a kubizmus irányába is, csináltam egy szögletes hóembert ...

Egyszercsak megszólalt a gyerek, hogy nézné egy kicsit Rexi kutyát. Az órára néztem, láttam, hogy már csak ötven perc van hátra, úgyhogy "megadóan" betettem a lemezt, és kirobogtam a konyhába... Eszeveszett tempóban összeállítottam a tésztát - megelőzendő a "Persze, egész idő alatt a konyhában voltál!" beszólást -, majd betettem a sütőbe húsz percre. (Először mindent csak az előírt sütési idő felére rakok be, további perceket hozzáadni mindig lehet, a szénnel meg maximum csak befűteni...) Míg sült mosogattam, a legcsokisabb edény vakarása közben "kicsöngetett" a sütő... Persze hagytam csöngetni, nyakig habosan nem fogom lenyomni a gombot. Egyszercsak nagy dübörgést hallok, rohan ki a Lány, "jekapcsolom, jekapcsolom". És lekapcsolta a sütőt! Ezen teljesen ledöbbentem, hogy ezt is tudja (lehet, hogy kevesebb időt kéne internetezéssel tölteni, akkor tudnám???), de így legalább a sütikészítést is el tudtam számolni, mint közös játékot.

Mire elkészült a torta, a Zasszony is befutott, én meg jól megprodukáltattam a gyereket, hogy mit is csináltunk... Aki meg szépen elősorolta a mesét, a "hoppázást", a hóembert meg a közös sütést...

Én meg "naugye" arckifejezést öltöttem, és "picit Te is foglalkozhatnál a gyerekkel" felkiáltással a nap további részét a hokivébé roros meccseinek megtekintésével töltöttem... 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr511108708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2009.05.10. 13:30:48

Gratulálok Apuka!
A gyerekeknél nagyon fontos, hogy a gyeplőt a felnőtt tartsa kézben, ő legyen az irányító, és hogy minden pillanatban le tudjuk kötni a figyelmét. Ha azt akarom, hogy felöltözzön reggel, jobb ha versenyt rendezünk. Ha szeretném kimosni a fülét, csak úgy tehetem meg, ha egy mondókát mondok közben, aminek a vége a "cupp". Ha szeretném, hogy megegyen egy almát, el kell mondanom annak az almának a történetét, melyet a gyümölcsön lévő repedésekből, vonalakból olvasok ki, és még sorolhatnám. A gyerek ezeket a dolgokat meghálálja figyelemmel, kedvességgel, szeretettel. Tulajdonképpen ezért csináljuk ezt az egészet.
Ja, és az anyukák ezt minden nap "kénytelenek" elkövetni, anélkül, hogy az órát lesnék, persze ez nem kisebbíti az érdemeidet, csak rövidíti.:)

Apádfüle 2009.05.10. 21:35:40

Tetszett a bejegyzés, csak valahogy az lett az érzésem, hogy Te nem is élvezed annyira a gyerekkel töltött perceket. Na mindegy, nem is értem, hogy miért képzeltem, hogy igen, az orrpucolós történeted után már gondolhattam volna... a többit magánban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.11. 23:33:12

Mellékszálként felkapnám a Mesemondó Maci témáját, mint elrettentő példát. Ez egy tipikus TV-shop osztályú termék (használati értéke nulla, minősége extrasilány, az ára a pofátlanság kategóriájába tartozik), amiről az ember hajlamos lenne azt mondani, hogy aki olyan hülye, hogy ilyet vesz, az megérdemli.

Egészen addig, amíg az egyik nagymamától meg nem kapja a gyerek valamely neves ünnep alkalmával. (Ekkor az is kiderül, hogy az adott terméket a Minimax nevű gyerekcsatornán látta a nagyi - és a gyerek is, amikor nála volt.) Összevetve ezt azzal, hogy a másik nagymama lakásában szintén TV-shopból származó használhatatlan háztartási eszközök jelentek meg az elmúlt években, lassan ráébredünk, hogy nem hülyeségről, hanem gyermeki (vagy időskori) naivitásról van szó.

Egyszerűen ez az a két nemzedék, amelyik nem tudja, hogy amit a tévében a reklámok mondanak, az bizony lehet szemenszedett hazugság is. És persze ezek azok az esetek, amikor a hirdetőt szívesen elnáspángolnám. Mert visszaélni azzal, hogy valaki "nem beszámítható", az bizony nagyon alantas dolog...

Zsolt79 2009.06.10. 09:53:43

Jácint, mintaapa vagy, de ha lesz még közös történet, és remélem, hogy lesz, akkor az időt ne sződd bele :). Kicsit tényleg fura "mellékíze" lett a történetnek. Viszont ez a torta... ahogy kinéz, 10kg-t hízik tőle az ember ha csak ránéz :). Nagyon fini lehet, majd mondd el, hogy sikerült. És a kedvenc receptjeidet is szívesen venném, mert aki téged ismer vagy olvas, az tudja, hogy konyhatündér vagy. Magam is szeretek próbálkozni, szóval kíváncsian várok :).
Promontorral pedig teljes mértékben egyetértek.. Hihetetlen, hogy manapság mire nem képes a média...
süti beállítások módosítása