Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Hiper polcra magyar árut, de legalábbis nyolcvan százalékban

2009.02.26. 18:17 jacint70

Na, ez a mozgalom is meg lett hirdetve. A hipereket szépen megkérték, hogy rakjanak a polcaikra Magyarországon gyártott élelmiszereket, mert akkor megmaradnak a magyar munkahelyek. Nem látom világosan az ok-okozati összefüggést...

Először is, mi van, ha megkérik őket? Az áruházak polcain bizonyára olyan áruk vannak, amiket azok el tudnak adni, vagyis a vevők megveszik őket. Akkor miért nem a vevőket kérik meg, hogy vegyenek magyar árut? Vagy miért nem kötelezik a hipereket erre? Vajon azért, mert akkor csomagolnának és mennének, ezzel újabb munkahelyeket megszüntetve?
Ha az emberek csak magyar(országon gyártott) termékeket hajlandóak megvenni, akkor nyilván azokat fogják árulni. Addig meg nem érdekli őket az áru eredete. Legfeljebb majd büszkén reklámozzák, hogy ők mennyi ilyet tartanak... Akár igaz, akár nem.
Úgy gondolom, hogy a vásárlókat legalább két csoportba lehet osztani. Az egyik csoportba tartoznak azok, akiknek egyszerűen nincs sok pénzük, vagy az "ebbőkéccerannyitadnakugyanannyiértnembajhaszar" életérzés hatja át őket. Ennél a rétegnél csak az ár számít, őket nem lehet arra megkérni, hogy nézzék a termék eredetét is. A másik csoportba azokat sorolnám, akik megengedhetnek maguknak némi válogatást. Vagyis "belőhetnek" egy elvárt minimális minőséget és egy maximális árat, és egy adott termékcsoportból az ebbe a sávba eső "hangulati optimumon" lévő terméket vegyék meg. Ezt a réteget lehet megkérni, hogy a "hangulati optimum"-ba számítsák bele, ha a termék magyarországi.
De ez akkor is csak egyfajta előlegezett bizalom lehet. Tegyük fel, van egy hazai termék, ami ugyanazt tudja, mint a "kedvenc" külföldi. Csak az olcsóbb, mert jobban be van vezetve a piacra, így többet el tudnak adni belőle. Ilyen esetben valóban van értelme annak, hogy a multit megkérjék, kicsit támogassa a terméket azzal, hogy kiteszi. Meg a vevőt is megkérni, hogy kicsit többet áldozzon az adott cikkre. A magyar munkahelyek, és a patriotizmus miatt. Ilyenkor viszont az is elvárható, hogy a "kedvezményezett" cég éljen is a bizalommal, vagyis belátható időn belül érje el a konkurens külföldi (ár)színvonalát, legyen igazi versenytárs, ne pedig elkényelmesedjen, hogy "ezt ígyis-úgyis megveszik, mert magyar, különben is most mozgalom van".

De valóban arról van szó, hogy ott toporognak a magyarországi cégek a hiperek kapui előtt, bebocsátásra várva? Benéztem a hűtőbe, milyen termékek is vannak ott.

Magyarországon gyártott termékek: Fittej tej, torma, Medvesajt, Danone joghurt, Sole joghurt és kefír, Milka-Danone rudi, Pick párizsi és virsli, Dunatej tejföl, Boci sajt, Profi tej, S Budget (Spar gazdaságos) tejföl

Külföldi termék: Kinder pingvin szelet

Bizonytalan eredetű termék: Globus majonéz és mustár, Rama margarin

Magyarországon gyártott terméknek tekintettem mindent, ahol a Gyártó rovatban expliciten magyar település szerepelt, külföldinek, ahol külföldi, bizonytalan eredetűnek, amin csak forgalmazó van feltüntetve.

Ezek a termékek mind kaphatóak a hiperekben. A felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, az viszont elmondható, hogy a nagy többség magyarországi munkahelyeken készült... Mondjuk elhatároztam, hogy ezentúl minden terméknél megnézem hol gyártják, és csak indokolt esetben veszem a nem magyart. De továbbra sem értem, mire is volt jó ez a mozgalomindítás...

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr75968125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2009.02.28. 15:57:19

Azt hiszem én is a tudatos vásárlók közé tartozom, több a magyar termék a hűtőmben, mint a külföldi, de ez csak akkor működik, ha a minőség és az ár is ösztönöz erre.
Mivel kedvencem a camembert sajt, sokáig a Tihanyt részesítettem előnyben, míg úgy fel nem szökött az ára, hogy muszáj volt olcsóbb, de még minőségben megfelelő penészes sajtot választanom. Így kötöttem ki egy lengyel terméknél. A Bakony ára még megfizethető lenne, de az íze számomra nem jön be. Viszont nem tartom finomabbnak a drága francia sajtokat, a drága magyar sajtoknál, ha létezik magyar megfelelőjük (pl. a kékpenészes francia sajtnak nincs párja), akkor inkább a hazait választom.

munkagep 2009.03.02. 14:44:08

az esetek döntő többségében a vonalkód is eligazít, vagyis ha 599-cel kezdődik akkor minimum Magyarországon csomagolták, ez élelmiszerek esetén nagyrészt az eredetet is jelenti.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.03.03. 07:58:02

@munkagep: Megnéztem a bizonytalanokat, a margarin és a mustár 599, a majonéz 859 volt (igaz light az a majonéz)... Ezek Unilever termékek, ami egy nagy multi, szóval nekem egy "pöppet" gyanús, hogy a "gyerekkorból" ismerős csomagolásban, valami valahonnan behozott "izé" van...

Öltönyös Rabszolga · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu 2009.03.03. 23:53:01

Legyek megkövezve, de egyáltalán nem látom, miért kellene támogatnom a magyar terméket. Piacgazdaság van, verseny van. Minőség és árverseny is. Hogy a fenébe tud a lengyel tej 109 forint lenni, a magyar meg 179? Közben meg sírnak a magyar gazdák, hogy túl olcsón veszik át tőlük. Már bocsánat, ha nem kifizetődő a tejtermelés(vagy akármi más), akkor tessék vele leállni, és csináljunk mást. Nehogy már én finanszírozzam ezt a pazarló termelést. Inkább jöjjön rá, hogyan lehet ő is versenyképes. Én sem sírok, hogy faládikakészítésből nem tudok megélni, hanem inkább csinálok valami olyat, amiből de. Persze sírhatnák is, hogy vegyétek meg a fa ládikáimat jó drágán, még ha minőségben és árban sem tud igazán versenyképes lenni a külföldi cuccokkal, mert ezt ÉN csináltam. A világ kegyetlen. Senkit sem fog érdekelni.

munkagep 2009.03.05. 15:13:29

@Öltönyös Rabszolga: nagyjából egyet is értek veled, annyit azért el kell mondanom a magyar gazdák védelmében, hogy elég nagy a távolság a között az ár között amiért te megveszed, meg amennyiért a gazda eladja. Ennek valószínűleg az az oka, hogy kevés a kollektívában dolgozó termelő és mint kicsik nagyon rossz az érdekérvényesítő képességük, illetve biztos, hogy gazdaságtalan a feldolgozók hatékonysága is, amivel a gazda viszonylag keveset tud tenni, mert a tejet az 50km sugarú körben található feldolgozónak kell eladnia, máskülönben megromlik. Csődbe ment már egyszer a Parmalat, meg a MIZO is, meg valszeg többen is, tehát ezen a fronton valami biztos nem stimmel.

Öltönyös Rabszolga · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu 2009.03.05. 19:23:07

munkakép: Igen, tisztában vagyok vele, hogy 20-30 ft körül kaphatnak literenként a gazdák. Node feltételezem, a lengyel gazdák sem kapnak többet igaz? (meg a szlovák, meg a horvát, mert ilyen tejek is vannak a polcokon). Ha nem tudnak elég magas árat kiharcolni maguknak, tényleg vágják le a tehenet és foglalkozzon valami mással. Valójában pedig nem menne sokra a drágább felvásárlási árral, mert ugyanott tartana, hogy az ilyen gonoszok mint én, megvennék a 109 forintos tejet. Nagyobb felvásárlási árra, nagyobb költségek, szóval még drágább lenne a teje. Próbálja meg inkábba költségeit leszorítani. A kedves magyar tejfeldolgozók meg, ahol a költség nagy része keletkezik, hát ők is. Még olcsóbbnak is kéne lenniük pár forinttal, mert nem 500 km-eket kell kamionozni a doboz tejeknek, hanem csak 200at átlagban. De ugye ez nemcsak a tejcsiről szól, hanem minden más termékről is.

transporter 2009.03.08. 10:14:22

Urak!
A tej ügyhöz a jobb megvilágítás érdekében, néhány adattal szolgálnék, elsőkézből.Akik háznál árulják kistermelőként, 140-160 forintot kaphatnak érte. A nagyüzemi tejtermelőtől 65, a kicsiktől 45-65 forint közötti áron veszik át a tejet. Minőségi követelmény igen magas az átvevő részéről. Az istállók meszelését is ellenőrzik és kifogásolják, pedig a termék(tej) extra minőségű. A megtermelt tej ellenértéke általában két-három hónapon belül érkezik meg a gazda számlájára. A fehér nedűt, például Szegedről és vonzáskörzetéből naponta viszik Székesfehérvárra.
Pedig Szegeden a Sole egyik nagy feldolgozója.
Olaszországba irányuló tejszállítmányokról is tudomásom van.
Arra a felvetésre, hogy ha nem éri meg csináljon mást, vágja le a teheneket. Magánemberként, csak annyit fűznék, hogy gazdaságunk láncként működik. A gazda az első láncszem, ő, ha termel (tejet), akkor traktort fog venni, tankolni fog, műtrágyát is vásárol meg vetőmagot, alkalmazottakat is tart, szervízszolgáltatásokat vesz igénybe, sőt bankoknak fizet kamatot, lizingel.
Szóval egy csomó ember megélhetéséhez hozzájárul.
A csomó ember, pedig elmegy a boltba és megveszi az ellenőrizetlen minőségű külföldi tejet és támogatja vele egy idegen ország gazdaságát. Később a csomó ember csodálkozik, miért szűnik meg a munkahelye a traktorkereskedésben, a benzinkúton, a műtrágyagyárban, a vetőmagüzemben, a szervizben, a bankban és a lízingcégnél.
Persze ezt nagyjaink is elősegítik döntéseikkel, de mi vesszük meg azt az istenverte tejet. Ha nem tennénk egy hónap múlva az eladatlan készletek észretérítenék az összes tökkelütöttet, aki itt nyerészkedik rajtunk és gyarmatot csinál az országból. A rohadt életbe.
Köszönöm. Transporter

Zsolt79 2009.03.23. 11:49:09

Fuhh, én már lassan nem is merek írni semmit. De annyit azért hozzáfűznék, hogy mindenkinek igaza van...részben. Ha már tejtémánál tartunk, akkor tisztelettel megkérdezném, hogy miért kerül majdnem 2x annyiba a magyar tej, mint például a lengyel? Egy olyan ember akinek a havija nettó 120.000 az nem fogja a méregdrága magyar terméket megvenni. Szerintem. Akinek meg jóval nagyobb a fizetése, az elvből nem vesz magának magyar terméket, csak nem fogja magát égetni a baráti kör előtt? Megveszi a hasonlóan drága külföldi terméket, ami egyáltalán nem biztos, hogy jobb minőségű a magyarénál, de külföldi, lehet vele dicsekedni... Szóval ez a felhívás, hogy vegyünk magyar terméket, nem állja meg a helyét... Szerintem elenyésző azoknak a száma, akik hallgatnak a felszólításra...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.03.25. 10:03:23

Két gyors megjegyzés:

1) A Ráma margarinokat sokáig Budapesten gyártották, Rákospalotán volt egy gyár, amit 1992 óta az Unilever tulajdonolt. Két-három évvel ezelőtt (ha jól emlékszem) az Unilever elköltöztette a gyártást Csehországba. A Ráma tehát már nem magyar termék.

2) Engem önmagában nem zavar, ha a tesco és hipertársai polcain külföldi termékekeket is találok a magyarok mellett. Végül is az a dolguk, hogy nagy legyen a választék.

Ugyanakkor szívből utálom azokat a főleg diszkont láncokat, ahol az eleve szűkített választékot szinte csak importáruk jelentik. Ebből a szempontból a Plus (becézve Minus) a legszőrnyűbb, tele van rossz minőségű német és osztrák árúval. Gyakorlatilag az egész lánc "értelme" az, hogy azt a szemetet, amit az igényes otthoni piacon nem tudnak eladni, azt idehozzák.
süti beállítások módosítása