Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Ernő bácsi és az üdülési jog

2009.01.24. 08:47 jacint70

Csöngettek. A szomszéd néni volt. Ilonka néniék tavaly tavasszal költöztek az emeletre. Eredetileg egy kis nyírségi faluban éltek, de a hetvenes években Ernő bácsi állást kapott egy Pest környéki tangazdaságban, így felköltöztek. Tavalyelőtt meg megtörtént velük a csoda, huszonkilenc év kitartó lottózást követően kihúzták a számaikat. A nyereményből végre megvalósulhatott régi álmuk, a rákosborzasztói panelból átköltözhettek Budára.

Közelebbi ismeretségbe - mondhatni barátságba - augusztusban kerültünk. Egyik délelőtt - éppen szabin voltam - Ilonka néni becsöngetett, hogy nagy a baj. Leszakadt a redőny, Ernő bácsi kintrekedt az erkélyen. Gyorsan tenni kéne valamit, mert egyre jobban odatűz a nap, úgyis magas a vérnyomása szegénynek, a végén még gutaütést kap.
Megsajnáltam a nénit, bár nem vagyok nagy redőnyguru, átmentem megnézni, hátha ki tudom szabadítani a férjét. Felmásztam a létrára, levettem a tok ajtaját, láttam nincs komoly probléma, valószínűleg csak leszaladhatott a redőny, és ahogy leért kiugrott a rúd ami tartja. Visszatettem a helyére, ekkor már fel tudtuk húzni, Ernő bácsi be tudott jönni a lakás biztonságos hűvösébe. Már csak a zsinórt kellett visszaaplikálni a rugóra, mert nem ment be a "falba". De ez már rutinmunka. (Hiába magyarázom a Zasszonynak, hogy öreg, vacak, elavult és természetesen sehol nem kapható rugók vannak a redőnyhöz, nem képes óvatosan húzni, kéthavonta muszáj újrainstallálni, ezért ennek szerelésében már nagy gyakorlatom van...) Áthoztam a kisbost, kipörgettem a négy csavart, kigubancoltam a zsinórt, két perc múlva már működött is. Közben a két öreg áhitattal figyelte, mit művelek. A szerelést követően Ernő bácsi hozta a kisüstit, (Még a régi téeszes időkből mentettem az apparátot, a szilva meg megterem a telken - kacsintott) Ilonka néni meg pár óra múlva beállított egy nagy vájdling isteni tepertős pogácsával.
Azóta különös kapcsolat alakult ki köztünk. Havonta-kéthavonta megkeresnek valami apró-cseprő problémával, hol a tévé dekódere állítódik el, hol a mobiljukba gabalyodnak bele (Ezen tartjuk a kapcsolatot a gyerekekkel! - szokták emlegetni büszkén), legutóbb a kiugrott konnektort csavartam vissza a falba. Ilyenkor mindig érkezik a lavór pogácsa meg elfogy némi kisüsti... A kapcsolatépítés fontossága mellett szigorúan közgazdasági szempontból is megéri így kisegíteni őket, ezek az apró szerelések lényegesen kevesebb időt vesznek igénybe, mint a pogácsa előállítása.

Csöngettek. Ilonka néni volt, kezében a szokásos "ipari mennyiségű" pogácsa. Szorosan a nyomában ott toporgott a férje.
- Képzelje, Mérnök úr, az uram megbolondult, üdülési jogot akar venni! - kezdte Ilonka néni. (Erről a "mérnök urazásról" nem tudom leszoktatni őket. Hiába magyaráztam el, hogy az ELTE-re jártam, ott nem jellemző, hogy mérnök lesz az emeber. - Akinek diplomája van, és meg tudja szerelni a redőnyt, az mérnök, és passz! - szokta lezárni Ernő bácsi a vitát.) 
- Elcipelt valami előadásra, ott mondtak mindenfélét, teljesen elvették az eszét, alig tudtam lefogni, hogy ott helyben alá ne írjon!
- De így drágább lesz, világosan megmondták, hogy az a kedvezmény csak az azonnali kötésre vonatkozik! -  méltatlankodott Ernő bácsi.
Éreztem, ez most nehezebb lesz, mint a konnektor visszabiggyesztése. Ha nem vigyázok, és nagyon elfajul a vita, akkor búcsút inthetek a pogácsának vagy a pálesznek. Pesszimális esetben mindkettőnek. Pedig nincs is jobb, mint pogi után egy kis esti kisüsti...
- Fogják még magukat hívni, ne féljenek! Engem is többször zargattak, de nem igazán fogott meg! - próbálkoztam egy óvatos nyitással.
Ernő bácsi kicsit megenyhült, széles mosoly terült szét kackiás bajsza alatt:
- De miért? Olyan szívesen elvinném Ilonkát abba a bugyborékozós medencébe, amit a filmen mutattak... Ráadásul nemcsak nyaralnánk, de tulajdonosok is lennénk!
- Aprókockás? - kérdeztem, szúrós tekintettel. Ettől az öreg láthatóan megzavarodott, nem értette, hogy miért fontos ez, de állta a szemkontaktot, és nagy büszkén rávágta:
- Aprókockás!
- És hol lenne az az aprókockás?
- Hát a Balatonnál!
- És mikor mennének? - Emlékeim szerint ez az üdülési jog minden évben ugyanazon a héten érvényesíthető, az elő- és utószezon drága, az igazán jó időpontok meg megfizethetetlenek...
- Szeptember második hetében!
- De Ernő bácsi, akkor már rossz is lehet az idő, mit csinálnak egy hétig abban a medencében?
Az öreg hosszasan elgondolkodott, végül kivágta az ultima ratiot:
- Dehát befektetésnek is milyen jó! Jobban fial, mint a bankban, az ingatlan mindig fölfelé megy!
Éreztem, lassan megdolgozom, támadásba lendültem:
- Miért, mennyibe kerül?
- Másfél millió, ennyink még maradt a nyereményből!
- Egyéb költség nincs?
- Hát, emlegettek valami évi fenntartási díjat is!
- Igen, ötvenezer forint! - Ilonka néni eddig nem szólt bele a diskurzusba, de érezte, hogy kezdünk nyerésre állni, hozzá akart tenni valamit a győzelemhez.
- És félpanzió is van hozzá?
- Az nincs! Most azért menjek nyaralni, hogy ott is főzzek egész nap?

Ezen a ponton benyúltam a hűtőbe, elővettem egy sört, kitöltöttem.
- Na, Ernő bácsi, akkor gondolkodjunk! - pattintottam fel a laptop tetejét. Az öreg - mint mindig - most is ámulva nézte a csodamasinát, amiből minden egy perc alatt megtudható.
- Na, nézzük mennyi a nettó kamat arra a betétre? Nyolc százalék? Az másfél millió esetén szászhúzezer forint. Vegyük hozzá a fenntartási díjat, lássuk, mire elég! - Rámentem annak a wellness-szállónak a honlapjára, ahol legutóbb nyaraltunk, mutatom az aktuális ajánlatokat. Akárhogy is számoltuk, egy hét simán kijött a "keretből".
-És akkor lehet menni, amikor jólesik! Nem az eső, hanem a pihenés!
Ernő bácsi még egy utolsót próbálkozott:
- De hát a befektetés!
Beütöttem a gugliba, hogy "üdülési jog". A második találat apróhirdetés volt, kábé féláron próbáltak megszabadulni tőle. Az öreg teljesen összezsugorodott, Ilonka néni fölényes hangon adta meg a kegyelemdöfést:
- Gyere, ne tartsuk fel tovább a Mérnök urat ezzel a hülyeséggel!
Azért a vájdlingot még kikaptam a hóna alól, és a szememmel jeleztem, hogy a szokásos kisüstire is igényt tartanék...

7 komment

Címkék: ernő bácsi ilonka néni üdülési jog

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr36899104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transporter 2009.01.26. 21:29:37

Üdvözlöm Mérnök úr!

Ez egy jó kis írás, tetszett.
Egyébként Üllés-valójában-Szeged, elég pontatlanok ezek a NeoCounter jellegű statisztikai oldalak.
Minden jót! Transporter

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.26. 22:50:58

A tanulság: a pogácsa nem annyira káros a józan itálőképességre, mint a kisüsti. ;-)

Egyébként ezeket a "írd alá rögtön, mert ha hazamész, utána már drágább lesz" jellegű rablóbandákat nagyon utálom, általában pont az ilyen jóravaló Ernő bácsikat palizzák be. Persze szabad világ van, meg piacgazdaság, de az én amúgy nem túl fejlett erkölcsi érzékem szerint ez becstelenség. Én biztos nem bírnék tükörbe nézni, ha ilyesmivel foglalkoznék.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.28. 07:26:34

@transporter: Üdv a fedélzeten, gyere máskor is (Minden olvasó öröm...);-))))

Kicsit utánanéztem ennek a counteresdinek, annyit találtam, hogy az ország az biztos tud lenni, a többi max. találgatás...
Mondjuk az érdekes, hogy a Neo dobott egy Finnország, Nokiát, míg a Flagcounter szerint 21.-én volt az utolsó finnországi látogató

transporter 2009.01.29. 21:52:53

Igen tisztelt Jácint!

Köszönöm, már több hónapja mindennapos vendég vagyok itt és mint blogíró tudom, hogy ha nem fojtom magamba elégedettségem, azzal örömet okozhatok Önnek, mint szerzőnek.
Egyébiránt nekem a sitemeter.com a legrokonszenvesebb. Bár ott Szegedet Kiskunmajsaként ismerik.
Transporter

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.31. 12:55:25

@transporter: Akkor légy üdvöz, mint Ismert Törzsolvasó! Tiéd a 4. sorszám :-))))))

Viszont nem találtam a blogodat, itt nem jelzi ki,és Transporterre keresve sem találtam...
Szívesen beleolvasnék...

transporter 2009.01.31. 22:44:26

Mérnök úr!
belesbeles.blogspot.com, ha már ennyire kíváncsi.
Transporter

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.03.26. 09:39:22

@promontor:
Ez egy ronda üzlet, és szerintem az csak peanuts, ami az Ernő bácsik befizetéseiből összejön. Ez valaminek a fedőtevékenysége.

Becses nagynéném, aki mellesleg szintén nyugdíjas, kényszerből a hierarchia legaljáról hülyíti a népet, front desk operator, vagyis hivatásos telefonos zaklató. Naponta 300 számot kell felhívnia, és csak akkor fizetnek, ha az általa fölhívott alany el is megy az előadásra. Ha tárgyhóban senki sem megy el, akkor nem kap fizetést. Eddig általában "szerencséje" volt, mert 20 ezer körüli összeg jött neki össze, amit ha hozzácsapott a nyugdíjához, akkor az már nem is volt annyira gyászos.

De egy ideje új cégvezetés alatt dolgoznak, és nem megy a dolog. Hiába voltak meghívottjai, csak 10 ezret fizettek. Egy havi munkáért ez semmi.

Egyébként nem azért csinálja, mert élvezi, hanem mert nincs jobb. Azért szemétség ez az egész. Csóró szerencsétleneket alkalmaznak másik szerencsétlenek csalogatására. És senki sem jár jól. Hogy ez hogy lehet legális, azt nem tudom.
süti beállítások módosítása