Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Szmogriadó

2009.01.12. 21:01 jacint70

Meghirdették. Persze jó magyaroschan. Hogy intézkedés az van, de azért nem gondoltuk végig. Mert úgyse fog bekövetkezni. Illetve kicsi az esélye. Komolyan foglalkozni vele meg olyan macerás.

De bekövetkezett. És jó tükröt tartott a mai magyar valóságnak. Mert vasárnap tízkor bejelentik, hogy tizenegy órától. És aki úton van? Vagy ebédmeghívása van délre, amire a másik fél sütött-főzött, és már nem lehet lemondani? Majd eltelik egy-két óra, és a média mindent teleharsog azzal, hogy "á, nem is lehet büntetni, mert nincs szankcionálási alrendelet". Ezzel azokat is akiket még "igazgat a fortélyos félelem", jól felbíztatnak, hogy magasról tegyenek az egészre. Mit tehet ilyenkor a rendőr? Legyintsen egyet, vagy állítsa meg a rossz paritású rendszámmal bíró autóst, és nevelési célzattal kérje az izzókészletet? Leírták azt is, hogy kik a kivételek. Hosszú a lista. Szinte mindenki. Például, akiknek van mozgássérült igazolványa. Az meg csak olyannak van, aki valóban rászorul... 

Aztán eljött a másnap. Volt majdnem egy nap, hogy mindenki megbarátkozzon az új helyzettel, alkalmazkodjon hozzá. Például össze lehetett volna hívni egy kormányülést, ahol elfogadnak valami szankcionálási javaslatot. Ami másnaptól hatályba is lép. De ez nem történt meg.  
Hajnali fél hétkor várom a buszt, közben nézem a rendszámokat. Naná, hogy majdnem fele páratlan, hiába van ma páros nap. Kora reggel még kevés az autó, nem tudom eldönteni, mi a pontos helyzet. Mondjuk az furcsa, hogy sokan vannak a buszon. Azért járok ilyen korán, mert akkor nincs tömeg...

Napközben bele-belepislantok a "médiába". Megy a picsogás ezerrel. Hogy én befizetem a súlyadót, miért korlátoznak a használatban... Megbeszéltem a terhes barátnőmmel, hogy elviszem a vizsgálatra, nehogy a buszon elkapja az influenzát... Tilcsákbe inkább a dohányzást... Drága a buszjegy... Nincs is kitalálva semmi, miért engem szivatnak...

Délfelé elmegyek ebédelni. A Rákóczi úton valami furcsa érzés lesz rajtam úrrá. Valami nem stimmel. Aztán kapcsolok. Kevesebb az autó. Nincs egybefüggő sor, két kocsi között "eltelik" tíz-húsz másodperc. Vagy több. Nézem a rendszámokat, továbbra is sok a páratlan.

Lassan leesik. Az emberek legalább fele még mindig normális, a sok "agymosás" ellenére is. Egyszerűen megszervezte, hogy ma ne autóval közlekedjen. Paritástól függetlenül. És vannak a leszaromjánosok, akik megint azzal voltak elfoglalva, hogy őrájuk miért nem vonatkozik, nekik "joguk van". Telipicsogni a médiát is. 

Hát egy nagy izét! Hahó, rendkívüli helyzet van! Ez most nem egy újabb hülye adó, nem egy idétlen parkolnitilos, büdös van! Attól, hogy impotens a vezetés, még itt a szmog, a következmények nem múlnak el! És mi van akkor, ha nem szmogriadó van, hanem egyszerűen nem indul a kocsi? Akkor visszaadják a súlyadót? Békávézik a terhes barátnő? Olcsóbb lesz a buszjegy? 

Még egy szmogriadót el kéne rendelni! Ezúttal az agyakra telepedett füstköd miatt...

4 komment

Címkék: szmogriadó

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr50873663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.12. 23:18:35

Hát igen, valahogy a nép és a vezetőink teljesítménye azért erősen hasonló az ügyben. Na jó, a nép az mondjuk sokrétűbb talán, végülis tényleg sokan hagyták otthon az autót.

Ami a vezetőinket illeti, a legújabb húzás az, hogy a holnapi szmogriadóról reggel hatkor döntenek. Ez elsőre nem nagyon érthető. Miért kell hajnalig várni? Most még bőven kétszeresen túllépik a mért értékek a határértéket (ld. www.idokep.hu/?oldal=legszenny). Vajon miből gondolják, hogy ez hajnalra megváltozik? Front, eső, szél nem jön. Biztos ülepszik a por egy kicsit, de annyit nem fog, hogy határérték alá menjen. Akkor meg miért nem lehet már most megmondani, hogy a helyzet továbbrai is ramaty, tessék holnap is békávézni?

Vagy én gondolom rossszul, és ülepedhet annyit az a por? Akkor viszont a lefújás egy csalás lenne, hiszen amint beindul a forgalom, rögtön visszaugrik majd a mostani magas értékre.

Szóval nem értem. Teljesen hülyék ezek?

Kniight 2009.01.13. 11:27:54

Igen, teljesen hülyék.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.13. 13:57:46

Rájöttem, nem hülyék (legalábbis nem teljesen):

A www.idokep.hu/?oldal=legszenny oldal az "egészségügyi" határérték százalékában mutatja, ez a porra 50 mikrogramm/köbméter, míg a "riasztási" határérték ennek a kétszerese, 100 mikrogramm (forrás itt: www.levego.hu/#showNews(2030)). Tehát ha az időkép oldal 200 % feletti értékeket mutat, csak akkor kell szmogriadó.

Mellesleg, szubjektív értékelésem szerint a szmog továbbra is szörnyen magas. Az egészségügyi határértéket pedig bőven továbbra is túllépi a por.

Egyébként a légszennyezettségi adatok hivatalos forrása itt van: www.kvvm.hu/olm/index.php

Jobb levegőt!

Zsolt79 2009.01.19. 10:20:12

Mindig lesznek ilyen, khm, "leszaromjánosok", ahogy kedvenc íróm jellemzi népünk soha ki nem fogyó "ráérünk" rétegét. Ezek azt sem hinnék el, hogy kitört (Isten mentsen meg tőle minket) egy háború, míg el nem lövik valamijét... Akkor viszont jön a sírás-rívás, nyavalygás. Mindig így volt, és amíg a rendőrök nem kapnak ellenőrzötten nagyobb mozgásteret, addig így is marad. Hogy miért ellenőrzötten? Azért, mert nincs a földön olyan szerv, ami ne részegülne meg a hatalom mámorítóan édes ízétől. Én azt mondom, hogy rá kell bízni a rendőrökre a dolgokat. És ha közben egy-két tüntető megsérül, az ő baja, normális ember nem vonul ki az utcára, hogy szétverjen egy gyönyörű várost... Ugyanígy, ha pár leszaromjancsi jogsi nélkül marad, az is az ő baja, legközelebb nem fogja lesz**ni, ebben biztos vagyok. A rendőri túlkapásokat meg még keményebben büntetni. Azonnali büntetőeljárás, elbocsátás, stb... Így egy idő után az a sok mocsok kis leszaromjancsi is meggyérül, és az öntelt, beképzelt rendőr is kevesebb lesz... Nem járna mindenki jól? Amíg csak ejnye ezt nem szabad van, addig nincs is igazi rendfenntartás, vagy komoly rendelet...
süti beállítások módosítása