Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Újabb ostobaság

2008.10.07. 11:55 jacint70

Úgy tűnik, kitűnő kormányunk újabb életképes ötleten töri a fejét. Azt írja a cikk, hogy a Szent Kifehérítési Program legújabb lépése az lenne, hogy a Szerencsejáték Zrt. heti tíz darab egymillió forintos nyereményt sorsolna ki a szolgáltatásokért kapott számlákat beküldők között.

Leírtam már, hogy az állam teljesen esélytelen azzal az ötlettel, hogy majd az állampolgár jól megrendszabályozza a rakoncátlankodó majesztrókat, és öntudatosan számlát fog követelni. Egyszerűen nem érdeke. És ezen ez a legújabb jóötlet sem fog segíteni.
Tegyük fel, hogy az emberek a nyeremény reményétől megrészegedve elkezdik begyűjteni a számlákat a fodrásztól, a kozmetikustól és a gumistól. Az akció sikeressé válik, tízezrek küldik be hetenként a bizonylatokat.
Ezen a ponton elromlik a mosógép, kijön a mester, és pikk-pakk meg is javítja. Majd mond egy összeget. Érzem, eljött a pillanat, megrészegít a könnyen megszerezhető milliók szirénhangú csábítása, és közlöm, hogy kérem a számlát. A mester elmosolyodik, és át is nyújtja, természetesen az előbb elhangzott összeg kétszereséről. Kicsit "meghökkenek", de a várható milliókra gondolok, és fizetek. Izgatottam várom a sorsolást, amin természetesen nem nyerek. Felébredve a könnyen szerezhető vagyonról szőtt álomról, rádöbbenek, hogy esélytelen voltam. Illetve volt esélyem, kb. 1 a 10000-hez. Viszont a "dupla" árat sikerült kifizetni a szakinak.

Eszembe jut a régi történet a kígyókról. Valamelyik távol-keleti országban elszaporodtak a mérgeskígyók, erre az ottani kormány azt találta ki, hogy minden leadott tetemért fizet egy bizonyos összeget. Az élelmes helyi polgárok erre elkezdték tenyészteni a kígyókat, majd amikor pénzre volt szükségük, szépen agyoncsaptak párat, majd elvitték a gyűjtőhelyre. Az állam kifizetett egy rakás pénzt, a vadon élő kígyók meg vígan szaporodtak tovább, mert mindenki a tenyésztéssel volt elfoglalva. Miért is írtam le ezt a történetet?

Mert időnként szoktam számlát kapni. Például az új fodrászomnál. A régi öreg fodrásznénim sok-sok év után nyugdíjba ment, ezért elkezdtem a Zasszonyéhoz  járni. Első alkalommal a művelet végén fizettem, a hölgy pedig beütötte az összeget valami kis gépbe, ami ki is nyomtatott egy blokknak látszó valamit. Amit az ollómester ügyesen letett a gép mellé a pultra. Én meg szépen otthagytam, mivel semmi szükségem rá. (Abban nem vagyok biztos, hogy távozásom után a művelet nem lett valahogy visszacsinálva...) De ha megvalósul a fenti ötlet, akkor majd szépen elteszem a számlát és beküldöm. "Ingyen" jó az egy a tízezerhez is... A vadon élő majesztró-kígyók - akik azelőtt sem adtak számlát, csak dupla árért - továbbra is vígan fognak szaporodni, de legalább ismét sikerül az államnak kidobnia évente fél milliárd forintot.

Végezetül egy ötlet. Mi lenne, ha a számlákért cserébe, - amit az adóbevalláshoz is mellékelni kéne - azok összegét maximum 1% erejéig levonhatnám az adómból? Ezzel akik több adót fizetnek - vagyis kevesebbet "ügyeskednek" -, valamit visszakapnának. Másfelől a keret erejéig biztosan elkérném azt a számlát, mert innentől - mivel ingyenes a javítás - így járok jobban.
Ezzel persze az állam elbukná az én adóm egy részét, de talán lassacskán kihalnának a kígyók, és a majesztrók is megszoknák, hogy bizony számlát kell adniuk (és járulékos hatásként rögtön ők is kérnének mondjuk a festékboltban), mint ahogy teszik azt például a virágboltosok...
 

1 komment

Címkék: kormány ostobaság szerencsejáték fehérítés

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr21700960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.10.08. 10:55:40

Érdekes... Az ötletgazda nem szokott vásárolni járni? Közértbe, fodrászhoz, henteshez, virágboltba? Mindenhol számlát kapott? Vagy kimegy a piacra és vesz egy kg túrót, aztán egy kg zöldséget és számlát kér? Nem tudom, hogy ki van ott fönt, de a legegyszerűbb zöldséges néninek is több a sütnivalója... Nem is beszélve egy esetleges lakásfelújításról... a tisztelt ötletgazda valószínűleg megengedheti magának, hogy számlát kérjen a 200 nm-es lakás felújítása után... De egy egyszerű, mindennapi halandónak nem mindegy, hogy fél millióból megvan a felújítás, vagy még belekerül fél milliójába, az állam bácsi kedvéért... Szal ez nem old meg semmit.. szerintem... És általános szabály, hogy akinek sok pénze van, az amúgy is ügyeskedik... akkor mi ez? Kinek van megint üzlete ebben? Esetleg új munkahelyet kellett teremteni valakinek?
süti beállítások módosítása