Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Útlevél

2008.05.21. 21:07 jacint70

Útlevelet kap a Kiccsaj. Nagy jelentősége nincsen, kb. 500 méterre szeretnénk eltávolodni a határtól, Párkányba tervezünk egy rövid kirándulást. Megkívántam a knédlit meg a Deli csokit. A Deli csokit még 1987-ben ismertem meg egy felvidéki osztálykiránduláson. Ahol a cimborám vásárolt egy csomót, mondván jó lesz szóróajándéknak. Napokig röhögtem a kifejezésen, meg vettem én is, hogy legyen mit "szórni". Talán két korona volt darabja.

Azóta is szoktam venni, ha "cseszkó"-ban járok vagy "Krucsinszki" néninél egyik északkeleti megyénk piacán. "Krucsinszki" néni ugyanis azzal egészíti ki a nyugdíját, hogy hétközben átugrik valahová "szlovákba", majd szombaton árulja a piacon azt a kis beszerzett csokit. Szigorúan számla nélkül. Elvégre az Apeh-nek annyi dolga van, minek terhelje őket ezzel a kis mellékes körüli adminisztrációval. Ráadásul Schengen óta nem is követ el vámügyi szabálytalanságot. Szóval a Deli csoki olyan nosztalgikus valami. Ezen még az sem tud rontani, hogy több hazai klasszikushoz hasonlóan ezt is felvásárolta a Nestlé, majd belerondított az ízébe.

A vicc az, hogy az útlevél nem is a határátlépéshez kell, mivel nincs már határ. De valahogy igazolni kell a Kiccsajt, ha véletlenül megállít egy szlovák rendőr. Amire nem nagy az esély, de ezt egyetlen apuka sem kockáztatná meg szerintem. (Mondjuk itthon nem tudom, mivel tudnám igazolni a Kiccsajt, fényképes igazolványa kisbabának nincs...)Gondoltam egyben tesztelem is, hogy mennyit fejlődött az okmányiroda az ügyfélbarátság terén.

Rutinos júzerként megnéztem az Ügyfélkapun, hogy milyen rekvizitekkel kell felszerelkezni a látogatás előtt. Ebből az egyik fájó pont a fénykép volt, a fényképész külön macera, a másik, hogy mindkét szülőnek személyesen meg kell jelenni. Volt egy számomra érthetetlen dolog, valami gyámügyi nyilatkozat. Felhívtam az irodát, elmondták, hogy csak lakcímkártya meg személyi/anyakönyvi kivonat kell, a többit elintézik helyben, elkészítik a fényképet, sőt az illetéket is be lehet fizetni a helyszínen. Ja, és vigyük a gyereket is... Na, ez mindenesetre jól hangzott...

Ezután megpróbáltam interneten időpontot foglalni. Egy kellemes hétfő délutánra gondoltam (hétfőnként nyolcig van ügyfélfogadás), öt óra magasságában, addigra kényelmesen odérek melóból. A "gép" valami rejtélyes okból csak kedd délutánra akart időpontot adni, több hétre előre lekérdezve is. Természetesen szigorúan csak négyig, azt is csak kétórás sávokban. Próbáltam egyet kérni, az 14:00-ra szólt. Ekkorát elkéredzkedni eléggé húzós. Ismét telefon a Magos Tanácsházára, kérdezem, ezt csak kedden lehet? A válasz, hogy bármikor, ha végigrágom magam a Szent Sorszám Szertartáson, vagy kerületi lakosnak adnak időpontot telefonon. Szerdára. Maximum négyig.

Elhatároztam, hogy kétfrontos támadást indítok. Hétfőn fél ötre odaküldtem a Zasszonyt, hogy tépje le az Útlevelet Érő Sorszámot, én ugyanekkor leléptem a melóból. A Fényes Önkormányzatháza előtt van egy kis park, megbeszéltük, addig ott eltologatja a gyereket, míg sorra nem kerülünk. Ráadásul a tavalyi személyi igazolvány cserekor a kapun is volt sorszámjelző, lehetett nyugodtan élvezni a tavaszt, a madarak csicsergését.

Induláskor a Zasszonynál ellenőriztem, a sorszám tépésekor tízen voltak még előttünk. Mire odaértem fél óra múlva, az alábbiakkal szembesültem:

1. A külső kijelzőt leszerelték.
2. Az ügyfélteret kettéválasztották. A kisebbik kutricában várakozhat az alattvaló, míg kijelzésre nem kerül a sorszáma. Amiből csak egy darab van, tehát ha másik ügytípushoz tartozó sorszám jelenik meg, akkor az előző törlődik. Ezzel biztosítva, hogy a szerencsétlen lúzer még véletlenül se hagyhassa el a pici és a koranyári idő miatt erősen fülledt helységet.
3. A sorszámunkat már szólították. Mondom a Beengedő Marconának, hogy akkor talán szóljon a bentieknek, hogy az aktuális ügyfél után mi jönnénk. Azt nem lehet. Még a kisgyerekre való tekintettel sem. De szívesen ad új sorszámot.

Reméltem, hogy a következő etap is leszalad fél óra alatt, kiküldtem a Zasszonyt meg a Kiccsajt élvezni a tavaszt, a madarak csicsergését, én meg bennmaradtam szaunázni. Felváltva figyeltem a Megváltó Villanyújságot, illetve lapos pillantásokat küldtem a Kőszívű Ajtonálló felé. (Ez utóbbit csak óvatosan, ne nagyon vegye észre, mégiscsak húsz centivel magasabb nálam.) Húsz perc "badness" után felvillant a sorszám, bebocsájtást nyertünk az Ügyintézés Elzárt Csarnokába. Ahol a néni tök rendes volt, kb. negyedóra alatt lezavarta a procedúrát, fényképezéssel, befizetéssel és számítógéphasználattal(!) együtt. Rutinosan volt nála egy plüssnyuszi is, így másodszorra sikerült értékelhető fényképet készítenie. Állítólag két hét múlva meg is lesz az útlevél.

Az legalább vigasztalt, hogy a startvonalhoz visszaküldés ellenére sem tartott tovább, mint amennyi időt Párkányban szeretnék tölteni. Csak az a kutrica ne lenne...

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr96481294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.07.23. 23:48:02

Szia,

Mi szintén nemrég csináltattunk útlevelet a kölköknek, az XI. kerületi (pontosabban újbudai, ez ugye sokkal előkelőbben hangzik) okmányirodában, előzetesen foglaltunk időpontot (mondjuk én el tudtam jönni a munkhelyemről du. 3 körül) és volt játszósarok is, a várakozás idejére. De nem kellett sokat várni, max öt percet, aztán a két útlevélnyi ügyintézés kb. húsz perc alatt minden megvolt fényképestül, mindenestül. Alig akartam elhinni. Egyébként itt a plüssmaci dívott. Aztán az útleveleket is megkaptuk két héten belül.

Mi mondjuk Osztrákiába megyünk, de bogarat ültettél a fülembe, egy előzetes párkányi kiruccanás sem rossz ötlet: Deli csoki, szlovák sajtok és sörök beszerzése okán, valahol van még némi szlovák koronánk, azt úgyis el kell költeni, mert aztán a lesajnált tót atyafiak ojróra váltanak.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.07.24. 07:27:46

Jó utat! És ha a Bilaba mész, akkor vigyél magaddal egy húszforintost, az jó lesz a kocsiba, amúgy meg bankártyával nyugodtan, ha elfogy a korona... Ja, és az emberek 99%-a beszél magyarul. Csak egyre vigyázz, hogy sokkal kultúráltabban vezetnek, mint mi, pl. megadják a jobbkézszabályt, kínos, amikor mindketten álltok, ő azért mert betartja, te meg azért mert leálltál, mert arra számítasz, hogy bevág előtted... :-))))))))
süti beállítások módosítása