Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A butaság bére

2008.03.07. 07:36 jacint70

Gyerekkoromban imádtam a televíziós vetélkedőket. Jó volt várni a kérdéseket, igazi örömöt okozott, ha sikerült a versenyzőnél gyorsabban kitalálni és a családdal hangosan közölni a megoldást. Akkoriban a kérdések megválaszolásához tudás és műveltség szükségeltetett. A vetélkedő ideológiai célja a Szocialista Embertípus eszményének erősítése volt, aki szabadidejében műveli magát, nem pedig eldobható hírességek magánéletéről falja a híreket.

A sugallt kép persze hamis volt, de legalább a maunika só potenciális szereplői otthon lapítottak, nem tolták állandóan a képünkbe őket. Az ideológiai célkitűzésektől függetlenül az igazán kiemelkedő versenyzők, akik heteken - esetleg hónapokon - keresztül bizonyították tudásukat (pl. Mérő László később Kodaj Bence) ismetté és elismertté váltak, hétköznapi hősökké lettek.

Aztán jött a rendszerváltás, később a kereskedelmi televíziók kora és a vetélkedők szerepe megváltozott. A tudás leértékelődött, a nézettség, és a reklámbevétel növelése vált fontossá. A korábbi kisebb összegeket, nyereménytárgyakat több tízmilliós, de gyakorlatilag elérhetetlen nyeremények váltották fel, a kérdések egyre egyszerűbbek lettek, már nem is kell tudni a választ, elég kiválasztani. (Vak tyúk is talál szemet, de legalábbis nekiugrik a keresésnek...) Egyre nagyobb szerepet kapott a tippelés, a szerencse. Máshogy ez nem is történhetett. Az öntudatossá vált átlagnéző azt akarja érezni, hogy ő is megnyerheti a fantasztikus összeget, nem akar naponta szembesülni önnön tudatlanságával.

A folyamat "mélycsúcsa" eddig az Áll az alku volt. A dolog abszolút primitív, huszonegy táskába felírunk összegeket, ezt szétosztjuk a versenyzők között, egyet kiválasztunk. A versenyző sorban nyitja ki a táskákat, utoljára a sajátját. Azt az összeget nyeri, ami abban szerepel. A játékos maximum az adás utolsó öt percében tud beleavatkozni a sorsába, ha elfogadja a bank ajánlatát.

Tegnapelőtt ismét csúcsdöntés volt, elindult az Igazság ára. Az alapötlet egyszerű.
Lengess be egy jó nagy összeget aminek a megnyeréséhez se tudás, se munka nem kell. Csak "őszintén" kell válaszolni. Egyszerű, nem? A jelentkezőket szűrd meg előzetesen, selejtezd ki Átlag Gézát, akinek a legnagyobb kalandja az volt, hogy megcsalta a feleségét a szomszédasszonnyal. A maradék sötét exhibicionistát lökd be az adásba, ahol egyre nagyobb összegekért egyre vadabb dolgokat fognak bevallani. A néző jól felháborodik, másnap ennek hangot is ad a munkahelyén, a kocsmában a piacon, következő héten meg ismét megnézi a műsort, hogy legyen alapanyag a következő partihoz. A nézőszám egyre nő, lehet nyomni a reklámot, csilingelhet a kassza.

Olyan helyen, ahol az emberek már kellően hülyék, de a dolgoknak még van következménye, ez tuti siker. Az Öszödi Beszéd, az Ember, Aki Még Nem Hazudott, a Képviselői Költségtérítés Bemondásra országában azonban ez nem fog működni, a pornórajongó nyugdíjas nem fogja kiverni a biztosítékot. Rég magasabban van az ingerküszöb. Legfeljebb röhögünk egyet a hülyéken, majd napirendre térünk e felett is.

Nem hiszem, hogy lesz a műsornak második szériája...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr92369339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása