Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Merre is tartunk? III.

2011.04.27. 16:36 jacint70

Nem tudom... Sajnos, nem Finnország felé, arra még várni kell egy évet... Néhány éve különös időszak az április vége, május eleje a magyar hokiszurkolók életében... A 2008-as év kivételével ilyenkor szembesülünk azzal, hogy már megint nem sikerült a feljutás - vagy éppen a bennmaradás -, és már megint csak egy nagyon kicsin múlott...

Persze erről is Kercsó, id. Ocskay meg az Aranygeneráció tehet. Mert ha Ők a tehetségük mellett nem dolgoznak annyit, akkor örülnénk, hogy ott vagyunk a Divízió I középmezőnyében, és ha pár évente még egy érem is összejönne, az maga lenne a földöntúli boldogság. Vagyis ha meglesz a tervezett átszervezés, akkor ott lennénk, ahol a nyolcvanas években, a harmadik vonal első felében.
De nem... Ezek a csupaszív sportemberek jól elintézték nekünk, hogy évről-évre az A csoportot "vízionáljuk". Amitől már nem is vagyunk olyan messze.

Dehogynem! A helyzet az, hogy a látszat igenis csal. Mert a válogatott hiába ér el kimagasló eredményeket, sajnos ennek nagyon vékonyka kis alapja van. Magyarul, nincsen meg a stabil háttérhez szükséges biztos anyagi keret.
És ez - érthetően - mindig az április végi "kesergés" idején jön elő mint téma. Miszerint több pénz, nagyobb támogatottság kéne...

Az idősebbek biztos emlékeznek rá, hogy hányszor ígérgették a Kisstadion befedését. Ha minden egyes ígéret megvalósul, már rég beszakadt volna a pálya a rengeteg födém súlya alatt. Én személy szerint arra emlékszem, hogy amikor 1998-ban Palkovicsék feljutottak a B csoportba, akkor be lett ígérve egy csarnok Budaörsön.
Lett is jég az Ezer Bevásárlóközpont Vidékén, 2009 elején a Dechatlon felállított egy kis, ideiglenes koripályát az áruház előtt...

És ez azóta is így van. Lehet itt A csoport, kilencezer néző az Arénában, valahogy senki nem lát befektetői fantáziát a hokiban.
De miért is látna? Megnéztem a hétvégi NB I-es fordulót, az átlagos nézőszám 2212, Siófokon csak ötszáz, a legtöbb négyezer, pont a bajnokesélyes Videoton otthonában. Ehhez képest a MOL Ligás meccseken néhány száz, míg a Volán EBEL meccsein közel háromezer szurkoló volt a jellemző.
Mégis a foci sokkal nagyobb publicitást (a most következő hétvégi fordulóban hat meccset közvetít a sporttévé), médiafelületet és támogatást kap.

Akármennyire is furcsa, ennek egyszerű okai vannak.
Focizni már Apukám gyerekkorában is tömegesen lehetett, a nemzeti válogatott kétszer világbajnoki döntőt játszott, ezek hatására a sportág olyan népszerűsége tett szert, amit az elmúlt huszonöt év rohadása sem tudott teljesen elkoptatni. A világban mindenütt ismerik Puskás nevét, ezzel szemben Palkovics mostanában válik majd legendává... Azok a kis jégpályák is az elmúlt néhány évben nyíltak meg, ahol az érdeklődők el tudják kezdeni űzni kedvenc sportágukat elérhető közeli áron.
Ezek után én egyáltalán nem csodálkozom, hogy a szponzorpénzek is inkább a fociba áramlanak.

Az "érzelmi" alapon történő szponzorálás mellett szóba jöhetne még a kőkemény üzleti alapú támogatás.
Sajnos ennek sem érzem túlzott realitását. Magyarország igencsak kicsi piac, ezen belül a magyar hoki még kisebb. Hiába volt sikeres a VB, hiába ment ki kilencezer szurkoló, akiknek legalább fele nem "hardkór" rajongó, ezt a lendületet nem lehet átvinni a hétköznapok "szürke" bajnoki meccseire.
Leginkább azért, mert ha egy frissen belelkesedett ismerős megkérdezné, szeptembertől hová érdemes menni itt Budapesten, nem nagyon tudnék rá válaszolni.
Az biztos, hogy foci NB I ősszel is lesz, de arról fogalmam sincs, hogy milyen csapatok, milyen bajnokságban fognak szerepelni a következő szezonban.

És ez is a magyar hoki furcsasága. Időnként valahol felbukkan egy kis pénz, és akkor máris lehet értelmes csapatot csinálni. Aztán hipp-hopp kivonul a szponzor és azonnal visszasüllyed az alakulat amatőr szintre. Az előbbire jó példa a Miskolc, amely éveken át pofozógép volt, tavaly pénzhez jutott, vettek pár légióst, korábbi válogatottat, ettől a helyiek is úgy megtáltosodtak, hogy egész klassz középcsapattá váltak. Utóbbira meg a Vasas, amely két sikeres év és egy kialakulófélben lévő szolid, polgári nézősereg ellenére is lehet,  hogy már csak emlék...

Ilyen körülmények között ki fektetne be nagyobb összeget? Illetve hogyan lehet arra számítani, hogy ebből közvetlen üzleti haszon, esetleg kivehető pénz is lesz?
Egy dologra tudok gondolni. Ha valamilyen telített piaci szegmensre - pl. hipermarkecek - új szereplő akarna betörni, aki "beletörődik" abba, hogy sok pénzt kell áldozni reklámra, marketingre, lehetőleg még friss területen.
Ebből meg lehetne oldani a tévéközvetítések szponzorálását is. Ahol szintén nem túl rózsás a helyzet. Egy magyar meccs közvetítését "le kell gyártani", ez meg pénzbe kerül. Többe, mint egy "litván futballbajnoki" megvétele, és kb. ugyanannyian is néznék meg.

Sokan emlegetik az új Sporttörvényt, mint megváltót... Én sajnos ebben sem tudok hinni... Munkagép kolléga legfrissebb "beszámolója" szerint például személyi jellegű ráfordításra, magyarul minőségi játékosok szerződtetésére ez a támogatás nem használható, a beruházásoknak/felújításoknak is csak a fele lesz ebből fedezhető.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a pénz adóból írható le, a magyar vállalkozásokra meg nem nagyon jellemző a minél több adó befizetésének igénye...
Ráadásul a hokinak - a "normál" szponzorpénzekhez hasonlóan -, itt is meg kell küzdenie a többi sportággal, elsősorban a labdarúgással.

Na jó, de akkor mire lehet számítani? Szerintem nagyjából ugyanarra, ami eddig volt. Eljön a szeptember, és addigra valami bajnokság, valamilyen csapatokkal csak-csak lesz valahogy. Sok-sok bizonytalanság, esetleg utolsó pillanatban kialakuló menetrend, külföldre távozással történő fenyegetőzés.
Végre elkezdődik, mi meg megszokjuk, ami végül is lett, és tesszük a dolgunkat, vagyis szurkolunk. És reménykedünk.

Aztán áprilisban a VB-n vagy lesz csoda vagy nem. Mert ez a magyar hoki a fent vázolt sötét "háttérkép" ellenére is elpusztíthatatlannak tűnik. Hiába cserélődött ki a fél csapat, idén is jó esély volt rá, hogy sikerüljön...
Jövő áprilisban meg ismét elkezdünk elmélkedni, hogy miért is nincs több pénz szeretett sportágunkban...
És egyszer talán ezek "gerillamódszerek" is célt érnek, és szép csendesen, "észrevétlenül" összejön a stabil háttér... De addig még hosszú évek fognak eltelni... 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr792859676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabute 2011.04.27. 21:09:20

Szia!

Nem teljesen értem, hogy miért vársz egy helyben toporgást! Szerintem a jövőt leginkább a múltból lehet megítélni...

Mi volt 15 éve? 4 csapatos bajnokság, 3 nyitott és egy nagyon gagyi fedett pályán.

Mi volt 10 éve? Megszűnt az Újpest... de lett Interliga, és bevették az OB I-be a Győrt, a Miskolcot és a MAC-ot. Ebből a középső itt kezdte kinőni magát... 2 fedett pálya, és 4 nyitott volt ekkor.

Mi volt 5 éve? 2-ről 5-re nőtt a fedett pályán játszó csapatok száma, vagyis minden csapat csarnokban játszott! Viszont megszűnt a Győr. Ellenben először jelentkezett a Csíkszereda.

Mi volt 3 éve? 5-ről 6-ra nőtt a csapatok száma, raádásul mindegyik egyre komolyabb játékerővel. Mind a 6 csarnokban játszott. A Volán benevezett az EBEL-be, létrejött a MOL Liga, tele fiatal játékosokkal.

Mi van most? Elsőre úgy tűnik, ugyanott, ahol 3 éve. Annyival viszont egyértelműen előrébb, hogy egyre több fiatal bontogatja szárnyait a MOL Ligában. A bő VB-keretben nem kevesebb, mint 14 (!!!) ő játékos volt idén, akik az elmúlt 3 évben, a MOL Ligában szerepelve nőtték ki magukat. És jövőre csatlakozik majd hozzájuk Mihály Árpád is (meg még ki tudja kik). + a Volánból jó páran, akik még az EBEL előtt a farmcsapatban acélosodtak. Ezzel szemben 2008-ban 1 játékos volt, aki nem Volános, vagy légiós volt: Peterdi Imre.

És közben azt is látni kell, hogy az utánpótlás bajnokságokban egyre több csapat, egyre több játékos jut szóhoz. Hogy valójában 10 éve összesen volt 20 használható hokis Magyarországon, 3 éve volt 30, most már 50 körül van a profi, válogatottnál számításba vehető jégkorongozók száma. És ez várhatóan rohamosan nőni fog a következő években. Ugyanis a MOL Liga ontja magából a tehetségeket! A DAB, az Újpest és a Volán farm is rendkívül fiatal csapattal áll ki a meccsekre, de a Vasas (Somogyi, Maszlov, Popovics, Géczi, Hardi, Weber, Nagy R., Strenk, Rajna), a Miskolc (Rafaj, Gőz, Korpos, Ritó), és az FTC (Dancsfalvi, Galló, Pleszkán) is alapemberének tudhat olyan játékosokat, akikből néhány éven belül válogatot lesz.

Nem csináltam statisztikát, de meggyőződésem, hogy a MOL Liga magyar állampolgárságú játékosainak átlagéletkora kb. 23-24 év lehet. Amikor egy - bármilyen országban - átlagos hokicsapatban 30 év körül van az átlagéletkor. Ráadásul ez az átlag is egy jókora generációs szakadékkal jön létre: kb. 1980 és 1988 között alig van játékos, viszont van jónéhány 30-on bőven felüli.

Tekintve, hogy hokiban 25 éves kor körül ér be egy játékos, én nagyon bizakodó vagyok. Néhány év alatt nagyon komoly változások történtek (pozitív irányban), és nem látom okát, hogy vége legyen. Maximum megtorpanás is (nem lett több csapat és jégcsarnok az elmúlt 3-4 évben, és a jelenlegiek anyagi helyzet is ingatag) csak a válság miatt van, de annak a hatása nem sokára elmúlik...
Fényes a jövőnk, csak egy jól szervezett szövetség kell hozzá!

HAJRÁ MAGYAR HOKI!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.04.27. 21:19:10

@gabute: Szép komment, köszönöm! Úgy érzem, hogy kiegészíti a mondanivalómat, miszerint akkor is működő- és fejlődőképes a hoki, ha sosem jön a "jótündér", hogy egycsapásra megoldja a problémákat... Hanem lassan és kanyargósan mennek a dolgok... ;-)
süti beállítások módosítása