Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Milyen edző Ted Sator?

2011.04.24. 20:22 jacint70

Az őszinte válasz az, hogy fogalmam sincs... Nem vagyok edző, ezért nincs olyan tudásanyagom, ami feljogosítani arra, hogy sommás kijelentéseket tegyek. De mint szurkoló, van egy-két olyan dolog, ami nagyon zavar...

Nézzük először "távolról", hogyan is teljesített Ted Sator, mint szövetségi kapitány. Elvileg jól, mindkét évben másodikak lettünk, idén ráadásul egy hajszál választott el minket a feljutástól. Valahogy mégsem tudok lelkesedni Ted Satorért...
A "múltjával" nincs semmi probléma. Sikeres NHL-es évek után jött át Európába, ahol pont ellenünk vezette sikerre 2007-ben a szlovén válogatottat.
Ezért is tűnt kézenfekvő döntésnek a kinevezése, hiszen tavaly pont a szlovének voltak a Nagy Ellenfél, ha valakinek, hát Satornak ismernie kellett őket.

De... Volt valami, ami erre a kitűnőnek látszó döntésre árnyékot vetett. Ted Sator egész konkrétan megbukott a Volánnál... Egyszerűen kiderült, hogy nem a legalkalmasabb edző ebben a közegben... Személy szerint nekem ez akkor tűnt fel, amikor a Fight Night utáni kitolást követő kb. tizedik meccsen is úgy kóvályogtak a játékosok a jégen mint a holdkórosok. Volt olyan időszak, hogy emberelőnyben be sem tudták vinni a korongot az ellenfél harmadába.
Félreértés ne essék, nem azt vártam, hogy a rendesen meggyengített csapat szárnyaljon, de néhány meccs után már nem ártott volna kitalálni valamit, hogy ne csak a dermedtség látszódjon.
Később nem sikerült megnyerni a Csíkszereda elleni fontos presztízsmeccset, Sator nem értette meg, hogy több ez egyszerű felkészülési mérkőzésnél. Tényleg több volt, egész szezonban ment a blogon a "szagértés", hogy mekkora a színvonalbeli különbség az EBEL meg a "kibővített" magyar bajnokság között, ilyen körülmények között mindenáron győzni kellett volna... Meg is volt a következmény, "Gabbá" szépen elhajtotta...

Ezek után hogyan lehetett Sator szövetségi kapitány?!
Egy dolgot azért észre kell venni. A magyar jégkorong anyagi bázisa nagyjából attól függ, hogy pár menedzser mennyi pénzt tud összeügyeskedni. Gondoljunk csak arra, hogy lassan egy éve van a sportfinanszírozási törvény, de még mindig nem tudtak a pénzek elindulni a sportágba. Ha egyáltalán bármikor el is fognak indulni...
Ebből viszont következik, hogy nem fognak jobbnál jobb szakemberek sorbanállni, csak hogy magyar szövetségi kapitányok lehessenek. Olyan ez, mint egy jobb légiós beszerzése a Volánba. Szezon elején nem szokott sikerülni, csak valamikor menet közben, ha van valaki, akinek olyanok a pillanatnyi körülményei, hogy félig-meddig kényszerhelyzetben - máshol beteltek a helyek -eljön ide kevesebb pénzért. Aztán ha mázlink van, és megszeret itt, meg sikerül szerezni egy kis extra pénzt, akkor marad a következő szezonra is.

Edzőposzton is ugyanez a helyzet. Ne felejtsük el, a ma már legendás Cortina is szezon közben jött a Volánhoz, óriási szerencse, hogy egy szezon után is volt benne annyi "kalandvágy", hogy maradt.
Ezek után kár bárkinek felróni, hogy Sator lett a kapitány.

Aki valószínűleg jó edző. Vagy volt valaha. Például tavaly a Medvescakkal nagyot alakított. Csak ott kapott egy kazal honosított tengerentúlit, akik illeszkedtek az általa megszokott stílushoz. Szó nem volt arról, hogy egy adott "speciális" garnitúrához kell valami taktikát kidolgozni, minden idejét arra áldozva, hogy "kiverje" belőlük az eredményt, illetve "szénné" elemezni az ellenfeleket, hogy aprólékosan felkészüljön belőlük.
Ráadásul már 62 éves, szerintem ebben a korban már nem az jellemez egy embert, hogy mindent alárendel egy feladatnak... És ne felejtsük, hogy idén már a Zagreb sem muzsikált olyan szépen, Sator onnan is el lett küldve.

Tulajdonképpen a tavalyi válogatottbeli munka sem volt tragikus. Pedig elég érdekes volt az elvárás, mert hivatalosan kitűzött cél volt az azonnali visszajutás, emellett fiatalítani is kellett.
Sikerült pár új játékost beépíteni a csapatba, a VB-n is egészen jók voltak az eredmények. Egészen a döntő meccsig. Amikor a szlovének egyszerűen legázoltak minket. Valahogy semmit nem sikerült profitálni abból, hogy a mi kapitányunk elvileg jól ismerte a csapatot, valamint a taktikát. Tulajdonképpen a saját taktikájával lett megverve.
Az is érdekes volt, hogy Szuper távollétében nem a rutinos Budait vitte ki, hanem Rajnát. De meg már nem bízott benne, összesen egy harmadot kapott, Hetényi szét lett védetve, nem csoda, hogy a döntőn becsúszott a betli...

Ezek után én biztos nem hosszabbítottam volna, de azért tegyük a kezünket a szívünkre, más reális - megfizethető - választás nem volt. Általában a Volán edzője szokott lenni, de Tolvanen távozott, Ulf papa tevékenysége meg inkább a vicc kategória volt...
Ez sajnos a Pannon Kupán is látszott, a volánosok ugyanúgy nem találták a helyüket, mint a klubcsapatban. A kialakult helyzeten Sator sem tudott segíteni...
Decemberben már javult a helyzet, a fiatalokból álló válogatott tisztességesen helytállt, lehetett bizakodni.

Az idei VB, és a tegnapi meccs már történelem. Megint el lett szúrva a kapuskérdés.
És nem Hetével van baj. Az lehet, hogy nem annyira tehetséges kapus, mint anno Levi volt. Az is lehet, hogy még nem érett ilyen feladatokra. De még fiatal, van esélye a fejlődésre. De ezt egy igazán jó edzőnek, edzői stábnak ki kell szúrnia, tudnia kell jó döntést hozni.

Nagyon furcsa a helyzet. Két év alatt két döntő, én a tegnapit jobbnak éreztem, mint a 2008-ast. Ráadásul jónéhány új játékost sikerült beépíteni a csapatba. Ennek ellenére nem szeretném, ha Sator maradna a szövetségi kapitány.
Még akkor sem, ha tegnap nagyon közel jártunk ahhoz, hogy egy erős, felkészült olasz válogatottat győzzünk le. Ami mindenképpen előrelépés, hiszen 2008-ban egy mentális gödörbe került, minket lenéző ellenfelet sikerült meglepni. A tegnapi nem ilyen volt.

Be kell látni, a "gyorsan jussunk vissza" elv kudarcot vallott. Egyszer egy lány azt mondta nekem, hogy nagy szerelem után közvetlenül érkezni nem túl szerencsés. Mert a pasi még az ex bűvöletében él, ilyenkor csak az átmeneti, laza kaland szerepe juthat nekünk.
Erre Sator alkalmas volt, nagyokat nem égett, és megkezdte a lassacskán a körmünkre égő fiatalítást. Emellett viszont olyan hibákat is elkövetett, amik nem férnek bele, ha tovább akarunk lépni.
Ebben a kapcsolatban ennyi volt. Tartósan "ideköltözni", beilleszkedni a "családba", na ez már nem ment, és nem is menne soha.

A magam részéről nem hiszem, hogy Cortinát vissza lehetne csábítani, jól beásta Ő már magát Münchenbe.
Viszont van valaki, akit azért hoztak ide, mert "hasonlít" rá.
Igen, én azt szeretném, hogy szeptembertől Kevin Primeau legyen a kapitány! 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr932852650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo90 2011.04.24. 21:52:42

Nem tartom kizártnak. Magyarázná, hogy miért tették már most be a stábba, látszólag minden ok nélkül, hisz Énekes ott volt, J.P. és Sator mellé nem hiszem, hogy pont őrá nagy szűkség lett volna.

Én személy szerint pont most láttam azt, hogy Sator jól tette a dolgát. Egy évet még adnék neki. Jövőre talán beérne a gyümölcs, de kudarcot idén sem vallottunk. Egy papíron jóval erősebb olasz válogatottal voltunk partiban.

Vincenzo90 2011.04.24. 21:56:35

@Vincenzo90: Természetesen a hozzászólásom első fele a poszt végi felvetésnek(Primeau mint szöv. kap. szólt)

Tejpalkó 2011.04.24. 23:09:41

Vincenzo90: Kudarcot talán nem vallottunk, de éppen ő jelentette ki, hogy csak a feljutás lehet a cél és ez nem sikerült (másodszorra sem).
Ami szerintem sem volt reális, főleg úgy hogy két meccset sem játszottak a fiúk azonos összeállításban. Azt a pluszt, ami most is hiányzott, akár magyar edzővel is el tudtuk volna érni, mert a játékosok képességeik maximumát adták a lehetőségeik szerint.

Rumcájsz 2011.04.25. 00:14:47

Sajnos nem mindenben értek egyet veled. Apróságokon múlt, hogy a tegnapi meccset nem mi nyertük. Ha továbbjutottunk volna, akkor Sator lenne most az isten. Megint csak végletekben gondolkodunk.
Cortina sem az első évben jutott fel, hanem a harmadikban. Satort is hagyni kellene tovább dolgozni. Ahogy írod, beépített fiatalokat, ez volt a feladat. A feljutást a közvélemény miatt mondta ki. Nem lehetett úgy nekimenni egy itthoni VB-nek, hogy másodikok akarunk lenni. Mindenki tudja, hogy Sapporo csoda volt és ugyanilyen csoda kellett volna most is. Majdnem megcsinálták. A Cortina idejében egy ilyen meccset végig védekeztünk és próbáltunk 1-2 kontrából gólt lőni. Most az első 10 percet és az utolsó 5 percet leszámírva mi diktáltuk az iramot. 57-48 volt a kapuralövések aránya az olaszoknak. Teljesen partiban voltunk.
Hetényi-Szuper kérdés sem ilyen egyszerű. Én is Levivel kezdtem volna inkább, de szerintem akkor is 0-2 lett volna az eleje. A csapat nem állt bele a meccsbe, csakúgy mint a többi meccs is döcögve indult, csak ott megúsztuk.
A fiataloknak rutint kell szerezni, sok ilyen meccs kell és akkor megtanulunk nyerni is.
A sportfinanszírozási törvény még nem lépett életbe, nagyon várja már mindenki, hogy az EU jóváhagyja.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.04.25. 01:19:33

@Tejpalkó: Az az igazság, hogy idén teljesen egyértelmű volt, hogy az olaszokon kívül mindenkit simán kell vernünk, ők viszont papírforma szerint jobbak nálunk. Azaz a 2. hely alap. Hát mit lehet ilyenkor tenni mást, mint eggyel komolyabb célt kitűzni a csapat elé?

Az egész poszthoz: a vereség nagy csalódás, de a 3-3-at és a hosszabbítást azért a tavalyhoz képest én előrelépésnek ítélem. (Egyébként meg tavaly a szlovén meccs ugyan kudarc volt, viszont a lengyelek és a britek magabiztos legyőzése azért szerintem szép és értékelendő teljesítmény volt.)

A kapuskérdés sem ennyire egyértelmű. Egyrészt, szerintem az első gól nem annyira Hete hibája volt, mint inkább a védelemé. A másodikról is lehetne vitatkozni (pl. kisértetiesen hasonlított a negyedik gólra és Szupert igazából mégse hibáztatja senki), mondjuk legyen ez az övé. Az azonnali csere viszont ezek után bátor és legalább annyira kockázatos lépés volt, mint ha maradt volna Hete: ez a lépés viszont bejött.

Nem azért "védem" Satort, mert különösebben kedvelem (valószínűleg túl flegma hozzánk: ebben a dologban nagyonis egyetértek a poszttal) és tulajdonképp annak is örülnék, ha Primeau lenne az utódja: a jelek szerint benne pont meglehet az az edzői mágia, ami Satorból talán hiányzik.

Viszont ugyanakkor azt gondolom, hogy Sator alapvetően nem szerepelt le és Primeau behozatala egyáltalán nem garancia a jobb eredményekre.

munkagep 2011.04.25. 10:51:57

@promontor: szerintem is egyértelmű előrelépés volt az idei "döntő" a tavalyihoz képest, akkor az egyenlítés ellenére abszolút nem rólunk szólt a meccs. Ennek ellenére érthetetlen, hogy miért volt ilyen gyenge a játékosok mentális felkészítése, értem ez alatt az első 10 percet ahol szerintem nagyjából elment a meccs. És nem csak Satoron kell elverni a port, hanem a másik két edzőn is akkor. Mindenesetre, beszélgetve a játékosokkal is, Satort egyértelműen karrierjük legjobb edzőjének tartják, a vereség ellenére, tehát nem kergetném el csak azért, mert nem csinálta meg a bravúrt. Kicsit lehiggadva már én is úgy látom, hogy plusz egy évet mindenképpen várni kellene még, hiszen most jutott el odáig, hogy tényleg ismeri a magyar játékosok nagy részét és tudja figyelni is őket. Inkább az a kérdés, hogy ő elvállalja-e, mert ha nincs más munkája a környéken, akkor csak ezért nem fog Európában maradni.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.04.25. 17:35:13

@Rumcájsz: @munkagep: @promontor: A kulturált vita jellemzője, hogy megférnek egymás mellett az ellentétes vélemények... ;-)
Ezért is írtam a fentieket úgy, hogy ez az én véleményem, illetve az utolsó mondatban, hogy ez az én kívánságom... Még szerencse, hogy nem nekem kell döntenem... ;-)
Két dologban nem hiszek:
1. Évente pár hét alatt csapatot lehet építeni...
2. Sator "bagóért" - annyi pénzért, amit a szövetség tud/akat fizetni - bevállalja, hogy nemcsak pár hetet dolgozik, hanem egész évben itt van, figyeli a MOL Ligát, esetleg havonta tart válogatott összetartást, ránéz az utánpótlásra, ilyesmi...

Csak egy példa... Palkovics mellé kellett egy center... Eléggé egyértelmű volt, hogy Sikorcint érdemes megpróbálni. Viszont az ilyesmi nem megy magától, ezért igenis több előkészületi meccsen kellett volna erőltetni ennek a sornak az összerakását, nem csak a VB előtt/alatt közvetlenül...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.04.25. 18:15:54

@jacint70: Az 1. ponttal maximálisan egyetértek, csak annyit tennék hozzá, hogy lényegében minden csapartsportág általános problémája ez: a válogatottat a klubcsapatoktól "elcsent" rövid időtartamok alatt kell(ene) felépíteni, ami az egyre üzletiesebbé váló sportvilágban egyre kevésbé megy.

2. Az biztos, hogy ebből a szempontből Primeau helyzeti előnyben van egészen addig, amíg ő a Volán edzője. Viszont az összetartás az gondolom nem csak rajta múlik, ld. egyrészt az 1. pont, másrészt a szövetség anyagi helyzetét (mert ugye az összetartás az pénzbe kerül).

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.04.25. 18:26:37

@promontor: Azért nem csak Primeau kéne ide, hanem az a szemléletváltás, hogy nem a feljutás a cél, hanem a csapatépítés... És akkor kell, hogy legyen pénz összetartásra is... ;-)
süti beállítások módosítása