Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Villámposzt

2011.03.18. 15:20 jacint70

Nem csak azért, mert nem lesz túl hosszú. Hanem azért, mert a történet szereplői, a Nagy és Gyanús Magyar Közigazgatás egységei is villámgyorsan, fogalmazzunk úgy, hogy ügyfélbarátan dolgoztak.

Idén a blogger összes irata lejárt, illetve le fog járni. Elsőként az útlevelem, még januárban. Erre nem magamtól jöttem rá, hanem kaptam egy e-mailt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, hogy lejárt. Itt nagyjából véget is ért az ügy, mígnem március elején eszembe nem jutott, hogy most már el kéne kezdeni a csereberét, mielőtt a végén semmivel sem fogom tudni igazolni magam.

Bekopogtattam az Ügyfélkapun, hogy kérnék én egy időpontot a területileg illetékes legközelebbi okmányirodába. Legnagyobb meglepetésemre az időpont nem egy hónap múlvára, hanem következő keddre szólt. Megkerestem, hogy mit kell vinnem, a személyin - még éppen érvényes - kívül csak a lejárt útlevél kell, semmi nehezen beszerezhető, de legalább is félnapos ügyintézést igénylő felesleges anyakönyvi kivonat.

A megjelölt napon elballagtam az okmányirodába, a 13:15-ös időponthoz képest fél kettő után öt perccel már távoztam is. Ebbe a húsz percbe belefért egy szép hosszú kérelem - mi a fenéért nem igénylés, amikor fizetek is érte??? - kitöltése, a fénykép elkészítése, a "vállalási díj" befizetése az ügyfélszolgálat melletti kihelyezett postai csekkbefizető-részlegben. A hölgy kérdezte, hogy extra sürgősen kell-e az úti okmány, vagy jó a sima kéthetes.
Mondtam, jó a kéthetes, nem sietek sehová.

Pénteken estefelé csöngettek. A postás volt, tértivevényes levelet hozott. A sötétben nem láttam mi az, de gyanúsan könyvecske formája volt. Odafent kibontottam, a borítékban valóban az új EU kompatibilis útlevél lapult.
Az időpont-foglalástól a kézbesítésig körülbelül egy hét telt el. Valahogy így kéne mindig, minden ügyben, és akkor nem habzanának a szájak, hogy minek ennyi "aktatologató"... 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr122750308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.19. 09:18:35

Nekem jogsit kellett hosszabbítani és szintén nagyon flottul ment, én is kaptam előzetes figyelmeztetést, a foglalás weben ment, a várakozás 2-3 perc lehetett, utána az ügyntézés (fénykép, kérelem, befizetés, aláírás) negyedóra alatt megvolt.

Egy kényelmetlenség volt, hogy nekem nem küldték ki postán, hanem be kellett menni érte, mert a régiért cserébe adták ki az újat és azt addig nem akartam leadni, amíg nem kapom meg az újat.

Viszont az alkalmasságihoz a szemészetre öt hétre előre adtak időpontot, erre érdemes figyelni...

goumideaumineaux 2011.03.19. 10:53:36

Ami viszont Sztív kollégának nem ment flottul: megérteni a törvényalkotót jogsi ügyben. Sztív kolléga szerencsétlenségére az év elején született, viszont jogsit szűk 10 éve az év végén szerzett. Sztív kolléga is kapott több felszólítást a KEK KH-tól, hogy lejár a jogsija, de mivel ezt egy nem túl sűrűn nézegetett postafiókjába kapta, ezért az ezer levél között mindig csak a levelek tárgyát nézte, majd magában megállapította, hogy persze lejár majd októberben. Egyszer, a születésnapja után két héttel belenézve egy ilyen levélbe elszörnyűlködve látta, hogy a hivatal szerint lejárt a jogsija. A jogsi tüzetes ellenőrzése során vette csak észre, hogy a jogsin szereplő két dátum értelmetlenül nem egyezik. A jogsi a kiállítás után 5 vagy 10 évig érvényes, viszont a B kategóriát a "jó szándékú" törtvényalkotó hülye gondolkodásának megfelelően Sztív kolléga ez évi születésnapjáig adták meg. Ekkor Sztív kolléga magába igen haragosan megemlékezett a törvényalkotó kedves (igazából magában nem ezt a szót mondta, de k-val kezdődött) édesanyjáról és a mondatba belefoglaltatott egy bizonyos temetői alkalmatosság is. Ezek után Sztív kolléga is ment egy kört Promontor kommenttárs útján és most várja a jogsijának kézbevételét.
A lényeg a régi jogsival még tudom magam igazolni, de vezetni már nem engednek vele. Hát ennek mi értelme???

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.19. 13:22:30

@goumideaumineaux: Hasonlót szopott Jacintka is... Anno még egy nyári szünetben állt neki elsajátítani az autóvezetés tudományát... Csak nem bizonyult túl tehetségesnek, így szüksége volt 60 órára, valamint az oktató bácsi is elment két hetet nyaralni meg három hetet nászútra, úgyhogy november vége is eljött, mire sikerült abszolválni a jogsit.
Majd eltelt öt év, én meg nyugodt voltam, hogy novemberig nincs teendő... Szeptemberben véletlenül belenéztem, és jött a döbbenés, miszerint két hónapja lejárt... Igen, nem a vizsga, hanem a jelentkezés dátuma alapján sikerült megállapítani az érvényességet...

goumideaumineaux 2011.03.19. 13:29:44

@jacint70: látom, egyre javul a rendszer. :))

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.19. 16:59:14

@jacint70: @goumideaumineaux: Igazából az a hülyeség, hogy a jogosítvány, mint Személyazonosító Igazolvány és a jogosítvány, mint Vezetésre Jogosító Okirat, más lejárati idővel rendelkezhet. Az előlapon az első dátum szerepel, a hátlapon a második. A fentebb emltett példák szerint a Vezetésre Jogosító Okirat lejárata előbb szokott lenni, mint a Személyazonosításé, tehát, ha valaki az előlapot nézi, akkor nagyot koppanhat.

A legjobb az egészben az, hogy miután a jogosítvány cseréjekor (azaz a Vezetésre Való Jogosultság hosszabbításakor) elveszik a régi jogsit, teljesen felesleges hosszabb határidőt adni a személyazonosításra, hiszen ezt úgyse tudjuk kihasználni. (Kivéve, ha valaki nem akar már többet vezetni, de gondolom ez elég ritka).

Egyébként tőlem meg is kérdezték a mostani hosszabbítás alkalmával, hogy akarom-e, hogy a személyazonosítás érvényessége hosszabb legyen, de akkor még ezt nem gondoltam végig és kapásból rávágtam, hogy igen. Pedig tök felesleges, egyszerűbb lett volna a félreértések elkerülése végett ugyanazt a dátumot használni mindkét érvényességre...

Rock me Amadeus 2011.03.30. 21:17:10

Azért van, amikor szeretjük a lassú közigazgatást: pl. adó területén.
süti beállítások módosítása